Τι γνωρίζετε για τους γονείς- ελικόπτερα;
Μήπως είστε κι εσείς γονείς - ελικόπτερα;
«Μην τρέχεις συνέχεια, θα πέσεις», «πήραμε βαθμούς σήμερα», «δεν μπορείς να κάνεις ποδήλατο, είσαι μικρός ακόμα», «θα κάνεις κολύμπι, γιατί κάνει και ο αδελφός σου». Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι φράσεις; Τις λέτε συχνά στο παιδί σας ή έχετε ακούσει άλλους γονείς να τις λένε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς-ελικόπτερα ζουν και αναπνέουν για τα παιδιά τους, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ζωή τους. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να μην μπορούν να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από το παιδί τους. Μιλούν στον πληθυντικό αριθμό όταν αναφέρονται σε αυτό- «βγάλαμε δοντάκια», «κάναμε εμβόλιο», «κάνουμε μαθήματα πιάνου», - και θέλουν να ασκούν τον πλήρη έλεγχο στη ζωή του παρεμβαίνοντας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του.
Ο όρος helicopter parents (γονείς-ελικόπτερα) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Dr Haim Ginott το 1969 στο βιβλίο του «Parents & Teenagers» και προήλθε από εφήβους που είπαν πως νιώθουν ότι οι γονείς τους «αιωρούνταν» από πάνω τους σαν ένα ελικόπτερο.
Όπως προκύπτει από παλιότερη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης σε 253 παιδιά με υπερπροστατευτικούς γονείς, η καταπίεση που υφίστανται είναι μεγάλη όπως και το άγχος που βιώνουν. Επίσης, τα παιδιά που βρίσκονται στο επίκεντρο του γονεϊκού σύμπαντος προσγειώνονται άσχημα όταν διαπιστώνουν ότι δεν συμβαίνει το ίδιο στην αληθινή ζωή και νοιώθουν αδύναμα να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές δυσκολίες της ζωής.
«Ο καθένας θέλει τα παιδιά του να πετύχουν αλλά η επιτυχία δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πόσο καλό βαθμό θα πάρουν. Πρέπει να μάθουν από τα λάθη τους, να αντιμετωπίζουν την αποτυχία και να προχωρούν. Ελέγχοντας τις ζωές των παιδιών σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνουν κάποιο παράπτωμα δεν τα βοηθάτε να πετύχουν, απεναντίας, είναι σαν να τους λέτε ότι δεν μπορούν να καταφέρουν το οτιδήποτε χωρίς τη βοήθειά σας. Αυτά τα παιδιά δεν μαθαίνουν τίποτα άλλο εκτός από το να αναζητούν κάποιον για να βασιστούν πάνω του», αναφέρει o blogger Mike Julianelle, επικαλούμενος στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει για τους γονείς ελικόπτερο.
Οι ειδικοί πάντως είναι σαφείς : Οι γονείς πρέπει να βοηθάνε τα παιδιά τους αλλά με τέτοιο τρόπο, που να μην ευνουχίζουν τις προσωπικότητές τους. Άλλο είναι το να στέκονται συμπαραστάτες δίπλα στο παιδί τους και άλλο από πάνω τους ως ... ελικόπτερο!