Πώς να οριοθετήσετε τις επιθυμίες του παιδιού σας μέσα στις γιορτές
Η περίοδος των εορτών είναι μια άμορφη και γιορτινή περίοδος που όλοι γινόμαστε πάλι παιδιά και χαιρόμαστε το γιορτινό κλίμα που επικρατεί.
Γλυκά, στολισμοί, δώρα, παραμύθια....Ολα μας βάζουν στο κλίμα των Χριστουγέννων.
Ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη "χριστουγεννιάτικη" παγίδα... Θέλετε το δώρο, θέλετε το κλίμα που μας παρασύρει...οι περισσότεροι από τους σημερινούς γονείς, παππούδες, θείους, νονούς και πολλά άλλα....πνίγουν το παιδί στα υλικά δώρα!
Αυτό μοιραία περνάει το μήνυμα του καταναλωτισμού στα μικρά μας ανθρωπάκια κι έτσι κι εκείνα με τη σειρά τους θα στραφούν στα παιχνιδάδικα και στους καταλόγους των καταστημάτων για να νιώσουν τη χαρά των Χριστουγέννων.
Πρέπει λοιπόν να βάλουμε ένα μέτρο και ένα όριο σε αυτή την τάση που όλοι, κακά τα ψέματα έχουμε μέσα στις γιορτές. Πώς θα γίνει αυτό;
Βασικό πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσουμε μια εκπαίδευση για την αξία των πραγμάτων στη ζωή μας. Δείχνουμε με το παράδειγμα μας και δεν αρκούμαστε σε απλό κήρυγμα!
Μην δίνετε αξία στα υλικά αγαθά, φροντίστε να μην δένεστε με άψυχα αντικείμενα και να μην περιορίζετε το χρόνο σας μόνο στα ψώνια και στις άσκοπες αγορές.
Περνώντας ποιοτικό χρόνο διδάσκουμε στο παιδί μας να μην δένετε με τα υλικά αγαθά και να αναζητά αλλού τη χαρά της ζωής.Επιπλέον, προφέρουμε στο παιδί και πράγματα που έχουν συναισθηματική αξία, όχι μόνο παιχνίδια.
Φτιάχνουμε μαζί μπισκότα, ένα κολλάζ, χαρίζουμε ένα βιβλίο ή ένα αγαπημένο παραμύθι, φτιάχνουμε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και το κάνουμε δώρο στο παιδί, δωρίζουμε ένα εισιτήριο για μια παράσταση ή έναν αγώνα ποδοσφαίρου της ομάδας του/της. Δεν υπάρχει ταβάνι στην δημιουργικότητα!
Περιορίζουμε τις ερωτήσεις "τι θες να σου αγοράσω;", "τι δώρο θες από τον ‘Αγιο Βασίλη φέτος;" κτλ. Ρωτάμε μια φορά εάν θέλουμε μια βοήθεια για την επιλογή δώρων αλλά δεν επιμένουμε σε αυτό.
Προσφέρουμε μικρά συμβολικά δωράκια και όχι μόνο ένα-δυο μεγάλα που μας έχει ήδη ζητήσει και ουσιαστικά αναμένει. Δωράκια που να δείχνουν ότι ακούμε το παιδί, ό,τι ξέρουμε τι του αρέσει και τι απολαμβάνει έχουν μεγαλύτερη αξία στην καρδιά του από το ακριβότερο δώρο του κόσμου!
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr