Πέντε καταστροφικές συνήθειες που έχουν οι γονείς
Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευγενικά, καλά, με αυτοπεποίθηση, συνεργάσιμα και να έχουν σεβασμό.
Σίγουρα είναι δύσκολο να μάθει κανείς στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται όλα τα παραπάνω αλλά δυστυχώς κάποιες κακές συνήθειες που έχουμε ως γονείς, δυσκολεύουν αυτό το έργο ακόμη περισσότερο.
Πολλές φορές αυτές οι «καταστροφικές» συνήθειες μας εμποδίζουν από το να έχουμε αυτές τις διδακτικές στιγμές που δίνουν στα παιδιά τα εργαλεία για να μάθουν πώς να είναι υπεύθυνοι, ανεξάρτητοι ενήλικες.
Ποιες είναι λοιπόν αυτές;
1. Δεν αφήνουμε το ΠΑΙΔΙ μας να επιλέξει
Δώστε στα παιδιά σας επιλογές, όχι δύσκολες, απλά επιλογές που μπορούν να κάνουν σε καθημερινή βάση. Π.χ. «Ποια μπλούζα θες να φορέσεις, αυτή ή αυτή;». «Τι θες να φας για πρωινό;», «Θες νερό ή χυμό με το φαγητό σου;». Με το να μην αφήνετε το παιδί σας να επιλέξει κάτι απλό, αργότερα δεν θα μπορεί να επιλέξει κάτι δύσκολο που θα του φέρει η ζωή.
2. Δεν το αφήνουμε να κάνει ΛΑΘΗ
Αν πάντα σταματάτε το παιδί σας ένα βήμα πριν το λάθος, θα επαναπαυθούν και θα πιστεύουν ότι πάντα θα βρίσκεστε δίπλα του για να το βοηθήσετε. Αφήστε τα να κάνουν λάθη και αφήστε τα μάθουν από αυτά τα λάθη που θα κάνουν.
3. Δεν τα ακούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
Τα παιδιά μας ξέρουν ότι έχουμε εμπειρία. Ξέρουν ότι έχουμε τη λύση σε κάθε πρόβλημά τους, όμως, ακόμη και τότε κάποιες φορές δεν τα λένε όλα. Γιατί; Γιατί φοβούνται ότι θα κριθούν και γιατί φοβούνται ότι θα μπλέξουν και ότι θα ακούσουν τη γκρίνια σας. Αφήστε τα να σας εμπιστευθούν, ακούστε αυτό που πραγματικά έχουν να σας πουν και μην τα κρίνετε, απλά συμβουλέψτε τα.
4. Υπερβάλουμε στα κομπλιμέντα μας
Ναι, είναι υπέροχο να είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας. Υπέροχο να τους λέμε πόσο τέλεια είναι σε όλα και πόσο όμορφα. Αλλά ας τους διδάξουμε ότι δεν πρέπει να επαναπαύονται στα καλά σχόλια των άλλων. Αναθέστε τους κάτι να κάνουν ώστε να νιώσουν και τα ίδια πόσο ωραίο συναίσθημα είναι να νιώθεις περηφάνια για τον ίδιο σου τον εαυτό.
5. Περιμένουμε την ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ
Μην περιμένετε την τελειότητα αλλά μην αποδέχεστε και την τεμπελιά. Διδάξτε τους να προσπαθούν για το καλύτερο. Για παράδειγμα, το να στρώσουν το κρεβάτι το πρωί είναι κάτι. Αφήστε τα να το στρώσουν όπως θέλουν και όπως μπορούν και μην πάτε να το φτιάξετε καλύτερο.