Πώς να βοηθήσετε το παιδί να έχει το θάρρος της γνώμης του;
Πολλές φορές εντυπωσιαζόμαστε πόσο θάρρος έχουν τα σημερινά παιδιά.
Ενα θάρρος που ίσως εμπεριέχει και έναν τόνο θράσους αλλά από την άλλη μεριά, πόσο φερέφωνο μπορεί να γίνει ένα μικρό παιδί.
Επαναλαμβάνει με ακρίβεια τα λόγια του μπαμπά και της μαμάς αλλά πόσο μπορεί να μιλήσει για την δική του άποψη; Μπορεί να έχει το θάρρος της γνώμης του;
Φυσικά σε αυτό συμβάλλει ο γονέας και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού μας. Εάν βλέπετε το παιδί σας φοβισμένο να μιλήσει ή παθητικό, εάν ντρέπεται και χάνει τα λόγια του όταν θέλει να εκφράσει μια ιδέα ή μια άποψη, τότε το παιδί σας βιώνει ντροπή και νιώθει φόβο γι αυτό που κάνει.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να μιλάει με θάρρος;
Η εκπαίδευση ξεκινάει από την πολύ μικρή ηλικία όταν το παιδί , σαν σφουγγάρι, ρουφάει οποιαδήποτε πληροφορία από το περιβάλλον του. Ακόμη και βλέμματα ή υπονοούμενα ένα παιδί μπορεί να τα αντιληφθεί και εδώ είναι που γίνονται τα περισσότερα λάθη.
Οι γονείς θεωρούν ότι το παιδί δεν έχει την ίδια αντίληψη με εκείνους και μπορεί να κάνουν χειρονομίες πίσω από την πλάτη του ή να κρυφογελάσουν με κάτι που συνέβη. Όμως το παιδί , αγαπητοί μας αναγνώστες, αντιλαμβάνεται τα πάντα!
Αλλά δεν ξέρει να τα ερμηνεύσει.. Έτσι μπορεί να νιώθει ντροπή ή ότι έγινε αντικείμενο κοροϊδίας από τα άτομα που τόσο τυφλά εμπιστεύεται τους γονείς του.
Αποφεύγουμε επομένως τα νοήματα και τα γελάκια όταν κάτι συνέβη στο παιδί.
Κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητάτε τη γνώμη του από μικρή ηλικία. Εσύ τι πιστεύεις; Τέτοιες ερωτήσεις βοηθούν το παιδί να αναγνωρίσει την αξία του μέσα στην οικογένεια και να νιώσει άξιο σεβασμού.
Επιπλέον αποφύγετε να κατακρίνετε ένα παιδί την στιγμή που εκφράζει την άποψη του. Καλύτερα να κρατήσετε τους μορφασμούς και τις ρητορικές ερωτήσεις του τύπου: "Τι λες παιδάκι μου;", "Καλά...είσαι κουτός;" "Που το άκουσες αυτό και το λες;" για τον εαυτό σας. Είναι άκρως δυσλειτουργικές και αποθαρρυντικές ερωτήσεις και πιστέψτε με δεν διδάσκουν τίποτα το παιδί μας.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr