Πώς θα μεγαλώσετε ένα υπεύθυνο παιδί
Πώς να διδάξετε την έννοια της ευθύνης στα παιδιά.
Έχει το παιδί σας πάντα έτοιμη μια δικαιολογία για κάτι που έκανε αλλά δεν ήταν σωστό; Προσπαθεί να απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε ευθύνη, επιρρίπτοντάς την σχεδόν πάντα στους άλλους;
Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας γενικά δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να μιλήσετε στο παιδί σας για το τι σημαίνει ευθύνη.
Ξεκινήστε με τα εξής βήματα:
Δώστε το παράδειγμα
Πρώτοι εσείς θα πρέπει να δώσετε το σωστό παράδειγμα προσπαθώντας να τηρείτε τις υποσχέσεις που δίνετε. Αν το παιδί βλέπει ότι δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεων αλλά και των λεγόμενών σας, απλά θα σας μιμηθεί.
Να είστε ειλικρινείς
Το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να έρχεται και να σας μιλά χωρίς κανένα φόβο. Μιλήστε στο παιδί σας τακτικά και βεβαιωθείτε ότι είστε καλός ακροατής. Κάθε φορά που το παιδί σας έρχεται σε σας για να μοιραστεί κάτι, ακούστε το χωρίς να δείχνετε βαριεστημένοι. Ακόμη και αν είναι κάτι που μπορεί να μην εγκρίνετε, μη βιαστείτε να το επικρίνετε. Η στάση σας θα διευκολύνει το παιδί να σας πει την αλήθεια.
Αναθέστε εργασίες ανάλογα με την ηλικία
Είναι καλή ιδέα να εκχωρείτε απλές εργασίες ανάλογες με την ηλικία του παιδιού. Η τακτοποίηση των παιχνιδιών, το στρώσιμο του τραπεζιού, το μάζεμα των βρώμικων ρούχων είναι δουλειές απλές που όμως βοηθούν το παιδί να καταλάβει πως είναι ευθύνη του να τις κάνει.
Ζητήστε τη γνώμη του
Ό, τι κι αν κάνετε, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε και τη γνώμη του παιδιού σας. Αυτό θα κάνει το παιδί σας να νιώθει σημαντικό και ότι μεγαλώσει. Θα ενθαρρύνει επίσης το αίσθημα ευθύνης αφού καλείται να σκεφτεί και να πει την άποψή του.
Επαινέστε την καλή συμπεριφορά
Όταν βλέπετε το παιδί σας να είναι υπεύθυνο, σιγουρευτείτε ότι επαινείτε την προσπάθεια. Πείτε στο παιδί σας τι ακριβώς σας άρεσε στη συμπεριφορά του.
Δώστε χρόνο
Εάν το παιδί σας έχει πρόβλημα με κάτι, μη βιαστείτε να το βοηθήσετε. Αφήστε το να βρει μια εναλλακτική λύση. Εάν σας ζητήσει βοήθεια, απλά καθοδηγήστε το. Δώστε του την ευκαιρία να χειριστεί μόνο του την κατάσταση και να βρει λύσεις.