Το παιδί μου κλαίει με το παραμικρό - Τι πρέπει να κάνω;

Όταν το παιδί κλαίει χωρίς λόγο, πώς να το χειριστώ;

Τα μικρά παιδιά περνούν από διάφορες φάσεις καθώς είναι στο στάδιο που ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα αλλά και τον εαυτό τους.

Παράλληλα αλλάζει και η συμπεριφορά τους. Χρησιμοποιούν το κλάμα ως μοχλό πίεσης για να περάσει το δικό τους ανεξάρτητα αν αυτό που θέλουν είναι σωστό ή όχι.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένα παιδιά που κλαίνε με το παραμικρό και χωρίς εμφανή λόγο.

Αρχικά, οι γονείς αγχώνονται καθώς δεν μπορούν να ξέρουν τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς και τρέχουν να τα καθησυχάσουν, όχι πάντα με επιτυχία.

Γιατί όμως ένα παιδί κλαίει με το παραμικρό;

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι συνήθως τα παιδιά αισθάνονται την αποδοκιμασία των γονιών για τις πράξεις τους. Στα μικρά παιδιά δεν αρέσει η λέξη « όχι» ή « μη». Όταν λοιπόν αγνοούν κάτι που τους έχουν πει οι γονείς τους, για να προλάβουν καταστάσεις, επιστρατεύουν το κλάμα!

Όσο πιο αναστατωμένο ( ή έξαλλο ) είναι το παιδί τόσο πιο ήρεμοι θα πρέπει να είστε εσείς. Δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν έχεις ένα νήπιο να σε ακολουθεί παντού κλαίγοντας. Προσπαθήστε να του πείτε με ήρεμη φωνή ότι καταλαβαίνετε το λόγο που κλαίει, όμως δεν έπρεπε να κάνει τη συγκεκριμένη πράξη ( φώναξε, πέταξε το παιχνίδι στον αδελφό του, έχυσε το γάλα στο πάτωμα, κ.ο.κ.).

Με αυτόν τον τρόπο του δίνετε την "άδεια" να αισθάνεται ό,τι αισθάνεται, ενώ παράλληλα επιβάλλετε τους κανόνες του σπιτιού.

Πιθανόν να μην πετύχει από την αρχή γιατί τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές σας, όμως είναι σημαντικό να καταλάβει ότι δεν υποκύπτετε με τα κλάματά του.

Αντίδραση γονιού

Ένας δοκιμασμένος τρόπος είναι να ανταποκρίνεστε στο κλάμα του παιδιού ήρεμα και χωρίς να δείχνετε την ανησυχία σας για το τι συμβαίνει.

Με αυτή την τακτική θα μάθει ότι μπορεί το κλάμα να είναι φυσιολογικό, δεν οδηγεί όμως αναγκαστικά σε μια λύση. Οπλιστείτε με υπομονή και περιμένετε να ξεθυμάνει. Πείτε του ήρεμα ότι αν δεν σταματήσει, δεν μπορείτε να το βοηθήσετε και ότι κλαίγοντας δεν καταφέρνει κάτι.

Όταν τελικά ηρεμήσει, επαινέστε το για το γεγονός ότι σας άκουσε λέγοντας ότι τώρα μπορείτε να μιλήσετε για ό,τι το απασχολεί.

Με πληροφορίες από το babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved