Αλλαγές στην συνεπιμέλεια τέκνων - Τι εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης

'Ενα αίτημα πολλών ετών φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Όπως προβλέπεται στο νόμο, στις σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνων βασικά περιλαμβάνεται η άσκηση της γονικής μέριμνας.

Η τελευταία αποτελεί ένα «πλαισιακό δικαίωμα», όπως αποκαλείται, το οποίο αφορά στην επιμέλεια του τέκνου, τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση του τέκνου είτε δικαστικά είτε εξώδικα (στη σύναψη μίας σύμβασης για παράδειγμα). Αν και τα παραπάνω είναι αυτονόητα, και στην ουσία αποτυπώνουν όσα οι γονείς μας κάνουν καθημερινά για τα παιδιά τους, τα πράγματα δυσκολεύουν όταν επέρχεται ο χωρισμός των γονέων.

Επιμέλεια τέκνου

Αν και η γονική μέριμνα, μετά τον χωρισμό, ανήκει και στους δύο γονείς, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για την αφαίρεσή της, η επιμέλεια των υποθέσεων ανατίθεται στον γονέα με τον οποίο το παιδί διαμένει μετά τον χωρισμό των γονέων του. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο γονέας αυτός είναι η μητέρα των παιδιών. Ειδικότερα, η επιμέλεια των υποθέσεων του τέκνου περιλαμβάνει την ανατροφή, την επίβλεψη, την μόρφωση, την εκπαίδευση και τη διαμονή του.

Πρακτικά, η επιμέλεια του τέκνου περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που σχετίζονται με τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν ένα παιδί στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, όπως προκύπτει και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ο γονέας που αναλαμβάνει την επιμέλεια μπορεί να επιλέξει το σχολείο που θα εγγράψει τα τέκνα του αν αυτό έχει δημόσιο χαρακτήρα, ενώ απαιτείται η συναίνεση και του έτερου γονέα για την εγγραφή στο ιδιωτικό σχολείο. Επίσης, για την έκδοση διαβατηρίων στα τέκνα για την πραγματοποίηση ταξιδιών στο εξωτερικό, απαιτείται η συναίνεση του γονέα που ασκεί την επιμέλεια.

Σύνηθες φαινόμενο, λοιπόν, αποτελεί η συναίνεση του πατέρα στην ανάθεση της επιμέλειας στην μητέρα, η οποία αιτείται την παροχή διατροφής για τις ανάγκες των τέκνων τα οποία διαμένουν μαζί της, και αυτός αιτείται επικοινωνία με τα τέκνα, η οποία καθορίζεται κατά ώρες και μέρες με δικαστική απόφαση, όταν ακολουθείται η δικαστική οδός. Αντίθετα, σε περίπτωση έκδοσης συναινετικού διαζυγίου οι συμφωνίες που αφορούν τα παραπάνω σε σχέση με τα τέκνα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνονται στη συμφωνία των γονέων για τη λύση του γάμου τους.

Τροποποίηση του Αστικού Κώδικα για την συνεπιμέλεια

Πλέον, ένα αίτημα πολλών ετών φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο. Μετά από σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο, τον Μάρτιο του 2020, φέρεται να συστάθηκε ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προς επεξεργασία ειδικών διατάξεων για την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα στην κατεύθυνση της συνεπιμέλειας των τέκνων από τους δύο γονείς και όχι στην ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας σε ένα γονέα. Ο Υπουργός υποσχέθηκε, πριν το ξέσπασμα της τρέχουσας πανδημίας, ότι οι τροποποιήσεις θα ήταν έτοιμες προς ψήφιση περί το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν τα παραπάνω θα ενστερνιστεί και η επιτροπή, αλλά η κατεύθυνση που έδωσε από βήματος Βουλής ο Υπουργός είναι η προσπάθεια προς την κατεύθυνση της συνεπιμέλειας των τέκνων από τους δύο γονείς με κριτήριο την ανάσχεση της εν τοις πράγμασι αποκοπής του ενός γονέα από το τέκνο, η προστασία του οποίου είναι θεμέλιος λίθος του οικογενειακού δικαίου.

Επομένως, μετά τη λήξη της τρέχουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει η Χώρα αναμένουμε εξελίξεις μέσω της προωθούμενης ρύθμισης σε ένα ακόμη πεδίο που αφορά πολλούς συμπολίτες μας.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
Δημητσάνας 42, Αθήνα, 11 522
τηλ. 210 3314536, fax: 210 3235632
κιν. 6972205516, e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved