Γκρίζες και άσπρες τρίχες στα 30 - Τι φταίει;
Να θυμάστε: Δεν χρειάζεται πανικός.
Τα 30 θεωρούνται γενικά «πρώιμη ενηλικίωση», οπότε αν ξαφνικά αρχίζεις να παρατηρείς γκρίζες τρίχες να αναδύονται, ένα σημάδι ότι μεγαλώνεις, μπορεί να φρικάρεις λίγο.
Η Susan C. Taylor, MD , καθηγήτρια δερματολογίας στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξηγεί την επιστήμη πίσω από τα γκρίζα μαλλιά και γιατί είναι απολύτως φυσιολογικά.
«Το γκριζάρισμα των μαλλιών εμφανίζεται συνήθως στα μέσα της δεκαετίας των 30 έως τα μέσα της δεκαετίας των 40, ανάλογα με την καταγωγή σας», λέει η δρ Taylor, προσθέτοντας ότι η έρευνα δείχνει ότι οι λευκοί άνθρωποι συνήθως αρχίζουν να γκριζάρουν στα μέσα της δεκαετίας των 30, οι ασιατικής καταγωγής τα τέλη της δεκαετίας των 30 και οι μαύροι μετά τα 40.
Καθώς μεγαλώνετε, «τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία, που ονομάζονται μελανοκύτταρα , αρχίζουν να χάνουν αυτή την ικανότητά τους. Να παράγουν, δηλαδή, την κίτρινη, την καφέ ή τη μαύρη απόχρωση που δίνει στα μαλλιά το εκάστοτε χρώμα», εξηγεί η ειδικός. «Επιπλέον, χάνετε μερικά από τα ίδια τα μελανοκύτταρα».
Το αποτέλεσμα: Περισσότερες γκρι και άσπρες τριχούλες .
Άλλοι παράγοντες
Η υπερβολική χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι σημαντικά αίτια που οδηγούν σε «οξειδωτικό στρες» -που σημαίνει ότι έχετε πάρα πολλά ασταθή μόρια που ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες» στο σώμα σας και δεν υπάρχουν αρκετά αντιοξειδωτικά για να τα «εξουδετερώσουν- το οποίο μπορεί να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα, σύμφωνα με έρευνα .
Ορισμένες χρόνιες παθήσεις , συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων διαταραχών όπως η λεύκη , έχουν επίσης συνδεθεί με τα πρώιμα γκρίζα μαλλιά.
Γκριζάρισμα και έλλειψη πρωτεΐνης
Αν αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε τη χαμένη σας χρωστική ουσία: «Εν ολίγοις, μάλλον όχι», σύμφωνα με την δρ Taylor «Υπάρχουν ενδείξεις ότι το γκριζάρισμα που προκαλείται από τον ενεργειακό υποσιτισμό πρωτεΐνης (PEM) - που συμβαίνει όταν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη ή θερμίδες συνολικά, ο οποίος μπορεί να αντιστραφεί εάν αντιμετωπιστεί αυτή η διατροφική ανεπάρκεια», λέει.
«Αλλά το PEM είναι σπάνιο και επηρεάζει κυρίως παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες», προσθέτει.
Η έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης Β12 έχει επίσης συνδεθεί με το πρόωρο γκριζάρισμα.
«Διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιοτίνη , ο ψευδάργυρος και το σελήνιο συνταγογραφούνται, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν πολλά υποσχόμενα», καταλήγει.
Ωστόσο, για να είμαστε ξεκάθαρες, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι ή να δείχνεις μεγάλος, καθώς θα συμβεί και στις πιο τυχερές από εμάς κάποια στιγμή.
Πηγή: self.com