Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορεί να φαίνεται σαν μια χαμένη μάχη να τηρούμε τα όρια γύρω από οποιοδήποτε θέμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό όχι μόνο να επιβάλλονται τα όρια αλλά και να μην παραβιάζονται προκειμένου να έχουν θετικά αποτελέσματα.
Τα όρια σας κάνουν καλύτερο γονιό
Η Δρ Krupa Playforth, παιδίατρος, εξηγεί ότι «ο καθορισμός ορίων δεν σε κάνει κακό γονέα, το αντίθετο. Παράλληλα, βοηθούν το νήπιο να μάθει τα δικά του όρια και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται».
«Με την πανδημία, αισθανόμαστε ένοχοι. Τα παιδιά μας έχουν στερηθεί τόσα πολλά πράγματα. Ο πειρασμός να αγνοήσουμε τα όρια και να τα αφήσουμε πιο χαλαρά, είναι μεγάλος με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τα ίδια τα παιδιά», συνεχίζει η Δρ Playforth.
Πώς να διατηρήσετε τα όρια
- Τα όρια λειτουργούν καλύτερα όταν κοινοποιούνται και είναι ξεκάθαρα. Το παιδί γνωρίζει πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του για χαζέψει στο τάμπλετ και μια προειδοποίηση είναι αρκετή για να σταματήσει.
- Τα όρια πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο πιο συχνά γίνεται. Η συνέπεια από την άλλη είναι ένα φυσικό επακόλουθο όταν τα όρια παραβιάζονται.
- Όταν καθορίζετε τα όρια, αφήστε στο παιδί να έχει ορισμένες εναλλακτικές. Κάτι τέτοιο θα το κάνει να νιώσει καλύτερα.
Μείνετε πιστοί στα όρια
Συχνά στην πράξη τα όρια και οι αντοχές των γονιών δοκιμάζονται. Το κλειδί όμως είναι να μην ενδώσετε στις φωνές, τα κλάματα, τα ξεσπάσματα του νηπίου . Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η Δρ Playforth προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση . Για παράδειγμα, αντί να αφήσετε το μικρό παιδί σας να ρίξει το φαγητό του επειδή δεν θέλει να το φάει ή να το βάλετε τιμωρία, δοκιμάστε το εξής: «Μπορούμε να βάλουμε κοτομπουκιές στο μενού για άλλη μια μέρα, αλλά σήμερα έχουμε σπαγγέτι ». Όταν τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν ότι τα ξεσπάσματα δεν λειτουργούν όπως στο παρελθόν ούτε επηρεάζουν την ψυχολογία της μαμάς ή του μπαμπά, τείνουν να τα περιορίζουν και να συμμορφώνονται.
Πηγή: mom.com