Πρέπει η πειθαρχία να αλλάζει καθώς το παιδί μεγαλώνει;
Πολλοί πιστεύουν ότι η πειθαρχία είναι κάτι που πρέπει να αρχίζει στα νηπιακά χρόνια και ότι τα μωρά πρέπει να είναι "ελεύθερα".
‘Ολοι οι γονείς ωστόσο αρχίζουν να πειθαρχούν τα παιδιά τους από τη στιγμή που γεννιούνται. Πειθαρχία είναι απλώς και μόνο να διδάσκεις και να μαθαίνεις.
Από τη στιγμή που κρατάς το μωρό σου στα χέρια σου, το διδάσκεις και εκείνο διδάσκει εσένα. Αν το κρατήσεις για ορισμένο τρόπο και κλάψει, γρήγορα μαθαίνεις να αλλάζεις στάση.
«Του μιλάς κι εκείνο μουρμουρίζει. Αυτό είναι η πειθαρχία», αναφέρει η ψυχολόγος Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της "Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν", εκδόσεις Διόπτρα, απαντώντας παράλληλα και στο ερώτημα, αν θα πρέπει η πειθαρχία να αλάζει καθώς το παιδί μεγαλώνει.
«Ασφαλώς δεν πειθαρχείς έναν έφηβο με τον ίδιο τρόπο που θα πειθαρχήσεις ένα νήπιο, σωστά; Στην πραγματικότητα τα βασικά σημεία είναι ίδια. Οι προσδοκίες για τις ικανότητες του παιδιού αλλάζουν καθώς μεγαλώνει, αλλά η προσέγγισή σας θα πρέπει να παραμείνει η ίδια: μια θέση κατανόησης, σεβασμού και εν συναίσθησης», αναφέρει η Sarah Ockwell Smith.
Σύμφωνα με την ίδια, εσείς είστε ο καλύτερος δάσκαλος που θα έχει ποτέ το παιδί σας. Εσείς το επηρεάζετε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Κάθε λεπτό κάθε μέρας πειθαρχείτε το παιδί σας. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά το κάνετε. Μικρά ματάκια σας παρακολουθούν συνεχώς και αυτάκια σας ακούν. Αλλά, δε όποια ηλικία κι αν είναι το παιδί σας, με όποιον τρόπο κι αν θα το πειθαρχούσατε μέχρι τώρα, μπορείτε πάντα να αλλάξετε. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Η ήπια πειθαρχία αποδίδει για όλους, ανεξαρτήτως του για πόσον καιρό εφαρμόζεται, επειδή βασίζεται στις μοναδικές ανάγκες κάθε μεμονωμένου παιδιού.
Πειθαρχία και αυτοέλεχγος
Η πειθαρχία συνεισφέρει στην αίσθηση αυτοελέγχου και συνείδησης που δημιουργείται σε αυτά τα χρόνια και θα τον ακολουθεί και στην υπόλοιπη ζωή του ώστε να μπορεί να παίρνει τις δικές του αποφάσεις με σιγουριά και να ελέγχει τον εαυτό του σε κάποιο βαθμό.
Στην αρχή σίγουρα θα συναντήσετε κάποια εμπόδια μέχρι να βρείτε τα σωστά όρια για εσάς και το παιδί σας. Όμως άμα δεν το κάνετε νωρίς, θα δυσκολευτείτε πολύ περισσότερο μετά. Θα βρεθείτε συχνά σε στιγμές που θα είναι τόσο απείθαρχα που θα αρχίσετε να τα μαλώνετε, κάτι που σίγουρα δεν θα τα κάνει να νιώσουν καλύτερα, ούτε να "βελτιωθούν".