«Ένα ίσον κανένα» κι άλλες 4 φράσεις που δεν λέμε σε όσους έχουν ένα παιδί
Τι δεν πρέπει να λέτε σε όσους έχουν μοναχοπαίδι.
Το πόσα παιδιά θα κάνει ένα ζευγάρι είναι προσωπική απόφαση και συχνά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Πιθανόν να υπάρχουν οικονομικοί ή ιατρικοί λόγοι ή απλά επιλέγει να μην κάνει άλλο παιδί.
Ανεξάρτητα από τους λόγους, συχνά οι γονείς με μοναχοπαίδια γίνονται αποδέκτες σχολίων που είναι αδιάκριτα και ενίοτε πικρόχολα.Καλό όμως είναι τέτοιου είδους σχόλια να αποφεύγονται όχι μόνο γιατί μπορεί να κάνει το ζευγάρι να νιώσει άβολα αλλά γιατί κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους αυτής της απόφασης.
Τι λοιπόν δεν πρέπει να λέτε σε όσους έχουν μοναχοπαίδι:
«Ένα ίσον κανένα»
Είναι ίσως από τις πιο άστοχες και εξωφρενικές φράσεις που μπορεί να πει κάποιος. Μιλάμε για μια ανθρώπινη ύπαρξη, που είναι μοναδική... Ποιος γονιός θα μπορούσε έστω κι ένα δευτερόλεπτο να σκεφτεί ποτέ ότι το ένα παιδί του δεν έχει ...αξία;
«Πότε θα αποκτήσετε δεύτερο παιδί;»
Πρόκειται για μια αρκετά αθώα ερώτηση που μπορεί να γίνεται από περιέργεια ή ακόμα κι από ενδιαφέρον.Το πραγματικό ερώτημα εδώ είναι, γιατί κάποιος αυτόματα υποθέτει ότι οι γονείς σχεδιάζουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί; Επίσης, οι γονείς μπορεί να θέλουν κι άλλο μωρό αλλά να δυσκολεύονται για διάφορους λόγους.Ακόμη όμως και οι γονείς που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας αλλά βρίσκονται στη διαδικασία να προσπαθήσουν να συλλάβουν ίσως θεωρήσουν αυτήν την ερώτηση απίστευτα ενοχλητική.
«Το παιδί σας χρειάζεται αδελφάκι»
Η απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού δεν προεξοφλεί ότι τα αδέλφια θα έχουν μια στενή σχέση μεταξύ τους κι ότι θα είναι δεμένα.Μερικά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αδελφική σχέση με φίλους ή ξαδέλφια χωρίς να χρειάζεται να έχουν αδελφή ή αδελφό.
«Το παιδί σας θα νιώθει μοναξιά»
Εάν ένα παιδί βιώνει μοναξιά, δεν θα επιλυθεί μαγικά έχοντας ένα αδελφάκι.Το μοναχοπαίδι μπορεί να απολαμβάνει το παιχνίδι και να δημιουργεί στενούς δεσμούς με τους άλλους, όπως όλα τα παιδιά. Μάλιστα μαθαίνοντας να παίζει μόνο του, γίνεται πιο ώριμο αλλά αναπτύσσει και πολλές δεξιότητες.
«Πώς θα μάθει να μοιράζεται;»
Από πότε τα αδέλφια μαθαίνουν να μοιράζονται το ένα το άλλο ανά πάσα στιγμή; Το μοναχοπαίδι λοιπόν μπορεί να είναι κτητικό αλλά μπορεί επίσης να θέλει να μοιραστεί τα πράγματά του. Τα παιδιά περνούν από διάφορα στάδια και οι γονείς είναι αυτοί που θα τα διδάξουν την αξία της προσφοράς.