To burnout της μαμάς και 4 τρόποι για να νιώσετε καλύτερα
- Burnout: Μαμά ψυχικά και σωματικά εξαντλημένη
- To burnout μιας μαμάς - Ζητήστε περισσότερη βοήθεια
- To burnout μιας μαμάς - Μειώστε τις προσδοκίες σας
- To burnout μιας μαμάς - Βρείτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε όμορφα
- To burnout μιας μαμάς - Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας
Θυμάμαι όλα όσα μου συνέβησαν, σαν να 'ταν χθες. Ξύπνησα και πήρα άδεια από τη δουλειά μου. Τα μάτια μου έκαιγαν, το κεφάλι μου ήταν βαρύ και τα νεύρα μου είχαν χτυπήσει κόκκινο καμπανάκι. Αφού ετοίμασα τον γιο μου για τον παιδικό σταθμό, γύρισα πάλι στο σπίτι και έπεσα στο κρεβάτι με την ελπίδα να γεμίσω τις μπαταρίες μου.
Burnout: Μαμά ψυχικά και σωματικά εξαντλημένη
Δύο ώρες αργότερα, με κάλεσαν από τον παιδικό σταθμό: ο γιος μου είχε κάνει εμετό και έπρεπε να πάω να τον πάρω αμέσως. Αφού έκλεισα το τηλέφωνο, δάκρυα άρχισαν να φεύγουν από τα μάτια μου και το πρόσωπό που άρχισε να κάνει σπασμούς, που δεν μπορούσα να ελέγξω και αυτό γιατί δεν άντεχα άλλο. Ζούσα ένα burn out. Οποιαδήποτε άλλη μέρα, βάζω τις ανάγκες της οικογένειάς μου πρώτα από τις δικές μου και βεβαιώνομαι ότι όλοι είναι καλά. Αυτή τη μέρα, προσπάθησα να αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου, στην υγεία μου, αλλά η μητρότητα δεν μου έκανε τη χάρη, δεν μπορούσα να πάρω άδεια από αυτή.
Στην αρχή δεν είχα καταλάβει ότι αυτό που ένιωθα ήταν ένα burnout. Αλλά λίγο αργότερα σκέφτηκα, ότι δεν ήταν μόνο αυτό το ένα πράγμα που με έκανε να νιώθω έτσι. Με είχαν φτάσει σε αυτή την κατάσταση και άλλα μικρά πράγματα της καθημερινότητας και λίγο λίγο με έκαναν να καταρρεύσω και να θέλω ένα διάλειμμα.
Σκεφτόμουν ότι και άλλοι γονείς ξενυχτούν όπως εγώ.
Έγινα σύζυγός και νέα μητέρα μέσα σε τρεις μήνες.
Θήλαζα για έναν χρόνο.
Ένιωθα απομονωμένη και μόνη χωρίς να έχω φίλους ή την οικογένειά μου κοντά.
Δεν ένιωθα υποστήριξη σαν νέα μαμά όταν επέστρεψα στην δουλειά μου μετά την άδεια τοκετού.
Δούλευα περίπου 60 ώρες την εβδομάδα.
Υπήρχε σε εξέλιξη αυτή η παγκόσμια πανδημία.
Έπρεπε να διαχειριστώ τόσα άλλα μικρά πράγματα, μαζί.
Το να είσαι μητέρα είναι η πιο ανταποδοτική και η πιο άχαρη δουλειά, που είχα ποτέ. Θα έκανα τα πάντα για την οικογένειά μου, όπως είμαι σίγουρη ότι κάθε γονιός θα το έκανε. Αλλά μέσα από όλες αυτές τις θυσίες, ξέχασα να ρωτήσω τον εαυτό μου "Τι γίνεται με μένα;" Ένιωθα κουρασμένη, μόνη και αποκομμένη από τον εαυτό μου. Έπρεπε να τα βγάλω πέρα επίσης με την επιλόχεια κατάθλιψη έχοντας βοήθεια, οπότε ήξερα ότι αυτό ήταν κάτι άλλο - βίωνα την burnout της μαμάς.
Η Sheryl Ziegler, συγγραφέας του Mommy Burnout, αναφέρει ότι το Burnout είναι μια συναισθηματική και φυσική εξουθένωση που νιώθει μια γυναίκα από το χρόνιο στρες που βιώνει μέσα στην μητρότητα. Αν λοιπόν νιώθετε κάπως έτσι και εσείς, μάθετε ότι δεν είστε μόνες. Το burnout μιας μαμάς είναι απόλυτα φυσιολογικό και ορίστε 4 τρόποι για να το αντιμετωπίσετε-διαχειριστείτε.
1. To burnout μιας μαμάς - Ζητήστε περισσότερη βοήθεια
Αυτό που με βοήθησε εμένα, ήταν η βοήθεια που ζήτησα. Είμαι η βασίλισσα του "Όχι, θα το κάνω μόνη μου. Μπορώ", αλλά πλέον αυτό δεν λειτουργεί. Ναι, μπορώ να κάνω κάποια πράγματα γρηγορότερα από τους άλλους, αλλά δεν είναι κακό κάποιες φορές να αφήνω τους άλλους να τα κάνουν αντί για εμένα. Δεν θα γίνει και κάτι, αν εγώ κερδίσω 30 λεπτά για τον εαυτό μου.
Ένιωθα άσχημα με το να ζητώ βοήθεια, επειδή δεν ήθελα να νιώθω ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι ή ότι δεν κάνω κάτι, αρκετά καλά. Ο γιος μου έχει δυο υπέροχους γονείς, που και οι δύο συνεργάζονται.
Επίσης, υπάρχουν φορές που με τον άνδρα μου δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάποια πράγματα, γι' αυτό και παραγγέλνουμε τη μαναβική μας για να βρούμε λίγο χρόνο να ξεκουραστούμε και να περάσουμε μαζί. Αντί να ψωνίζουμε, μας τα φέρνουν και έτσι βλέπουμε τηλεόραση ή κάνουμε κάτι άλλο μαζί σαν οικογένεια.
2. To burnout μιας μαμάς - Μειώστε τις προσδοκίες σας
Θα είμαι η πρώτη που θα παραδεχτώ ότι δεν μου άρεσε να το ακούω από τον γιατρό μου όταν μου το είπε για πρώτη φορά. Αλλά μόλις μπήκα σε λειτουργία πλήρους ενεργοποίησης του burnout, ήξερα ότι είχε δίκιο. Τελικά, ο γιος μου θέλει απλώς να διασκεδάσει και να αγαπηθεί από τους ανθρώπους γύρω του - ο,τιδήποτε άλλο είναι απλά κάτι παραπάνω! Γιατί λοιπόν αγχωνόμουν τόσο πολύ να του πάρω τις πιο δημοφιλείς πιτζάμες, να τον αναγκάσω να ποζάρει για φωτογραφίες (είναι μόλις 19 μηνών!) ή να ετοιμάζω όλα του τα γεύματα από την αρχή;
Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία θα κάνω το κάτι παραπάνω για τον γιο μου- όπως οι γιορτές και τα γενέθλιά του. Αλλά έπρεπε να επανεξετάσω εκείνη την πίεση που ασκούσα στον εαυτό μου για να γίνω εκείνη η τέλεια μητέρα σε όλες εκείνες τις άλλες στιγμές. Έπρεπε να μάθω ότι δεν χρειάζεται να αποδείξω στον εαυτό μου και στους άλλους, αν είμαι καλή ως μητέρα ή σύζυγος. Αυτό με βοήθησε πολύ.
3. To burnout μιας μαμάς - Βρείτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε όμορφα
Πριν γίνω σύζυγος και μαμά, υπήρχαν πολλά πράγματα που με βοηθούσαν να αποβάλω το στρες. Ποτά με φίλες, ατελείωτες ώρες στον καναπέ να βλέπω ταινίες, να κοιμάμαι αργά, Δυστυχώς, ο έγγαμος βίος και ο ερχομός ενός παιδιού, αλλάζουν τα περισσότερα από αυτά, γι' αυτό και σαν μαμάδες πρέπει να βρούμε άλλα πράγματα, που θα μας αποφορτίζουν από το στρες.
Δεν λέω... μπορεί να δει μια μαμά ταινίες ή να χαλαρώσει στον καναπέ της, αλλά όχι συχνά. Εγώ πλέον βρήκα άλλα πράγματα για να με αποφορτίζουν. Για παράδειγμα, όταν ο άνδρας μου βάζει το μωρό για ύπνο, εγώ γεμίζω την μπανιέρα και απολαμβάνω το αφρόλουτρό μου. Επίσης, αποφάσισα μία με δύο φορές την εβδομάδα, να μην μαγειρεύω και να παραγγέλνω απ' έξω. Αυτά τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν μικρά, αλλά με έκαναν να ανασάνω για λίγο και να σταματήσω το "τρέξιμο".
4. To burnout μιας μαμάς - Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας
Αν θέλετε να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι εμείς, ως γονείς, μιλάμε αρκετά για τη σύγκριση και πόσο πραγματικά μας επηρεάζει σε βαθύτερο επίπεδο. Μπορούμε να δούμε απευθείας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων με ένα απλό πάτημα στα smartphone μας. Και ενώ αυτό μπορεί, μερικές φορές να είναι υπέροχο, όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, τότε μας υπερφορτώνει με ασήμαντες και άχρηστες πληροφορίες.
Πριν σταματήσω οριστικά τα social media το περασμένο καλοκαίρι, είχα μπει σε έναν φαύλο κύκλο σύγκρισης. Πάλευα με την επιλόχεια κατάθλιψη και προσπαθούσα να βγάλω πέρα την κάθε μέρα ξεχωριστά. Βλέποντας άλλες μαμάδες και οικογένειες να χαμογελούν, να διασκεδάζουν, να μοιράζονται τα πεντακάθαρα σπίτια τους και να κάνουν ακόμη και τις ξεχειλωμένες φόρμες να φαίνονται χαριτωμένες - ειλικρινά, με έκανε να νιώθω σαν να είμαι σ**α.
Τώρα, δεν προσπαθώ να σας πείσω να παρατήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αν και μερικά διαλείμματα από αυτά πού και πού θα σας έκαναν καλό). Αυτό που προσπαθώ να σας δείξω, είναι πως στο διαδίκτυο υπάρχει η παγίδα της σύγκρισης και πρέπει να μην πέσετε μέσα σε αυτή. Μπορείτε να διαγράψετε τους λογαριασμούς με τις "τέλειες εικόνες" που συχνά δεν δείχνουν την πραγματικότητα της μητρότητας; Μπορείτε να βρείτε μερικούς ανθρώπους να ακολουθήσετε που έχουν αξίες και ιδέες που ταιριάζουν περισσότερο με τις δικές σας; Μπορείτε να βάλετε ένα ανώτατο όριο για το πόσο χρόνο ξοδεύετε για να βρείτε βοήθεια ή κάποια μαμά που να σας μοιάζει μέσα στα social media; Δείτε πού και πώς επηρεάζει εσάς αυτή η σύγκριση και δείτε αν μπορείτε να αλλάξετε λίγο αυτές τις συνήθειες.
Αυτές οι τέσσερις ιδέες είναι μόνο η αρχή για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε ένα μαμαδίστικο burnout. Αν ωστόσο το ζείτε αυτή τη στιγμή, τότε η καρδιά μου και η σκέψη μου είναι μαζί σας επειδή ξέρω ακριβώς πώς νιώθετε. Είναι δύσκολο, είναι απογοητευτικό και πιθανότατα αισθάνεστε ένοχες που πάθατε burnout από την υπερ-φροντίδα των ανθρώπων που αγαπάτε. Τι γίνεται όμως με εσένα, μαμά; Τέτοιες στιγμές να θυμάστε: "Εσύ, ο εαυτός σου, όσο κανείς σε ολόκληρο το σύμπαν, αξίζει την αγάπη και τη στοργή σου".
πηγή: theeverymom.com