Πότε η μητρότητα οδηγεί στην κατάθλιψη και το Burnout
«Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη μέρα που ένιωσα ότι η μητρότητα με ξεγελούσε. Τα μάτια μου έμοιαζαν πρησμένα, δεν μπορούσα να τα ανοίξω να δω τον ήλιο μετά από μια άυπνη νύχτα, γεμάτη δάκρυα, γάλα να ξεχύνεται από το στήθος και ένα γενικό συναίσθημα λύπης και απογοήτευσης! Πού ήταν η ευτυχία που περίμενα; Πού ήταν τα γέλια και εκείνη η ατελείωτη ευτυχία που όλοι λένε ότι νιώθεις;».
Το παραπάνω δεν είναι απόσπασμα από κάποιο βιβλίο ή κάποια δακρύβρεχτη ταινία. Είναι η αληθινή ιστορία πολλών γυναικών-μαμάδων σε όλο τον κόσμο, τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Είναι τα συναισθήματα εκείνα που νιώθουν μετά τον τοκετό. Εκείνη η γλυκόπικρη γεύση του σκοταδιού που μπαίνει στην ψυχή τους. Και δυστυχώς αν δεν αναζητήσουν εγκαίρως βοήθεια, αν δεν αναγνωριστούν τα σημάδια, το σκοτάδι παραμένει στην καρδιά τους, θέτοντας τόσο τις ίδιες όσο και τα παιδιά τους πολλές φορές σε κίνδυνο.
Και κάπως έτσι μια γυναίκα ανακαλύπτει και τη σκοτεινή πλευρά της μητρότητας. Εκείνη που φοβάται να σχολιάσει, που φοβάται να συζητήσει γιατί πιστεύει ότι θα την κρίνουν που δεν νιώθει χαρά αλλά... λύπη!
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αποτελούν τόσο σωματικές όσο και ψυχικές δοκιμασίες για τη γυναίκα, η οποία επιβαρύνεται και από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο νεογνό, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό άγχος για την κάλυψη της κάθε ανάγκης του. Υπάρχουν στατιστικές, οι οποίες ανεβάζουν το ποσοστό των λεχωίδων, οι οποίες αναφέρουν κακή διάθεση στο 50%, στο 70% ή ακόμα και στο 85%. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μελαγχολία αυτή είναι παροδική και ελαφριάς μορφής, ενώ επιλύεται από μόνη της χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις, πλην της στήριξης της γυναίκας από τον περίγυρό της, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να είναι από λίγες ημέρες μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εντούτοις, σε ποσοστό 10% με 15% των γυναικών παρουσιάζεται μετά τον τοκετό εμμένουσα κατάθλιψη, η οποία τις καθιστά ανίκανες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Υπάρχει δε και ένα ποσοστό 0,1% με 0,2% των γυναικών, οι οποίες παρουσιάζουν μετά τον τοκετό ακόμα και ψυχωσικά επεισόδια.
Οδηγός φροντίδας για κάθε νέα μαμά
Κάθε μαμά πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της για να έχει ένα υγιές σώμα, μία θετική ψυχικά υγεία και μια χαρούμενη ζωή. Τι όμως μπορεί να κάνει μια μαμά για να αποφύγει την επιλόχειο κατάθλιψη ή το burnout από τις εξαντλητικές νύχτες της μητρότητας;
1. Ύπνος
Η στέρηση του ύπνου είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους οι μητέρες κινδυνεύουν από περιγεννητικές διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Η στέρηση του ύπνου αναγκάζει την ψυχική υγεία και την πνευματική σας κατάσταση να υποβαθμιστούν αργά με την πάροδο του χρόνου. Γυναίκες που υποφέρουν σοβαρά από τον ύπνο συχνά υποφέρουν από ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις! Μπορείτε να φανταστείτε ότι προσπαθείτε να φροντίσετε τα παιδιά σας όταν ακούτε φωνές ή βλέπετε συνεχώς σκιές;
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας και σας βοηθά να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Εάν δεν κοιμόσαστε τουλάχιστον 6-8 ώρες κάθε βράδυ, ήρθε η ώρα να το κάνετε τώρα.
2. Διατροφή
Η ζάχαρη, η καφεΐνη και το γρήγορο φαγητό είναι γρήγορες πηγές ενέργειας, αλλά έχουν μικρή διατροφική αξία. Το αποτέλεσμα αυτού του είδους διατροφής θα είναι μια κουρασμένη μαμά. Θα πρέπει να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Και αν θηλάζετε, αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό, καθώς ό,τι τρώτε το δίνετε και στο μωρό σας. Προσπαθήστε να τρώτε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες κάθε μέρα.
3. Βασική υγιεινή
Κάντε καθημερινά χλιαρά ντους. Δεν υπάρχει τίποτε πιο βασικό από ένα χαλαρωτικό και αναζωογονητικό μπάνιο. Κάθε γυναίκα θέλει να νιώθει καθαρή. Κάντε μπάνιο, βάλτε κρέμα, γαλάκτωμα και ό,τι άλλο θέλετε με υπέροχο άρωμα. Χτενίστε τα μαλλιά σας και νιώστε υπέροχα και συνάμα ξεκούραστη.
4. Γυμναστική
Για να γυμναστείτε δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο. Μπορείτε να κάνετε κάποιες αερόβιες ασκήσεις κατά τη διάρκεια που το μωράκι σας κοιμάται ή ακόμη και όταν το «φοράτε» στην πλάτη σας.
Εκμεταλλευτείτε τον ωραίο καιρό και βγείτε μια βόλτα με το μωρό έξω. Βάλτε το στο παιδικό καρότσι και κάντε μια μεγάλη βόλτα. Περπατήστε, τρέξτε και αναπνεύστε καθαρό αέρα.
Αναζητήστε βοήθεια όταν δείτε ένα η παραπάνω από τα παρακάτω συμπτώματα σε κάποια φίλη σας ή στον ίδιο σας τον εαυτό:
- Καταθλιπτική διάθεση
- Απώλεια ενδιαφέροντος ή απόλαυσης για θέματα, που πριν σας ενδιέφεραν και τα απολαμβάνατε
- Σημαντικές διαταραχές στην όρεξη, οι οποίες μπορεί να χαρακτηρίζονται είτε από ανορεξία, είτε από βουλιμία.
- Διαταραχές στον ύπνο. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να χαρακτηρίζονται είτε από αϋπνία, είτε από υπερβολική υπνηλία
- Συναισθηματική αναστάτωση
- Εμμένον αίσθημα κόπωσης
- Αίσθημα μειωμένης αυτοεκτίμησης ή ενοχής
- Δυσκολίες στη συγκέντρωση
- Αυτοκτονικός ή παιδοκτονικός ιδεασμός. Δηλαδή επιθυμία να κάνετε κακό στον εαυτό σας ή στο παιδί σας
Διαβάστε επίσης:
«Θέλω να μιλήσω, αλλά φοβάμαι ότι θα με χαρακτηρίσουν κακή μητέρα ή και χειρότερα... θα μου πάρουν το παιδί»
Επιλόχειος κατάθλιψη: Αιτίες και αντιμετώπιση, συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog