Social Media: Πώς επιδρούν στην ψυχική υγεία των μαμάδων
- Πώς επηρεάζουν τα κοινωνικά μέσα την ψυχολογία των μαμάδων σύμφωνα με έρευνα;
- Διαφορές μεταξύ των social media και οι διαφορετικές επιδράσεις
Οι μαμάδες αγωνιούν για το πόσες ώρες περνάνε τα παιδιά τους σερφάροντας στο Insternet, συχνά όμως δεν συνειδητοποιούν πόσες ώρες περνούν και οι ίδιες στα social media, γενικά στο διαδίκτυο και τι αντίκτυπο έχει αυτό στην ψυχολογία και την ψυχική τους υγεία.
Τα κοινωνικά μέσα έχουν αναμφίβολα πολλά οφέλη. Δίνουν τη δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα ώρα και στιγμή και για τις μαμάδες που συχνά τρέχουν με τις καθημερινές υποχρεώσεις είναι ένας τρόπος σύνδεσης με τον έξω κόσμο. Βέβαια υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις στην χρήση τους.
Μία νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για τα social media και την επίδραση που έχει η χρήση του κάθε ενός στην ψυχολογία ενός ατόμου. Σύμφωνα με το PsyPost, η έρευνα δείχνει ότι αυτοί που χρησιμποιούσαν κυρίως το Facebook την περίοδο της πανδημίας είχαν χειρότερη ψυχολογία σε σχέση με τους άλλους, ενώ αυτοί που χρησιμοποιούσαν περισσότερο το Instagram και το Twitter δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένοι από την καθημερινότητα και τη ζωή της λόγω του ό,τι ένιωθαν να λαμβάνουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.
Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Vitolda Klein
Ας δούμε όμως αναλυτικά την επίδραση που έχει το κάθε ένα από τα κύρια κοινωνικά μέσα στην ψυχική υγεία των μαμάδων.
To Facebook είναι ίσως το πιο δημοφιλές κοινωνικό μέσο και είναι αυτό που χρησιμοποιούν περισσότερο και οι μαμάδες, σύμφωνα με το moms.com. Το χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς, για να συμεμτάσχουν σε groups μαμάδων, για να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν. Σύμφωνα με το Mental Help, το Facebook έχει οφέλη και αρνητικά σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία και το well-being. H κοινωνική σύνδεση την οποία προσφέρει είναι σίγουρα ένα όφελος. Οι μαμάδες μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλους γονείς πολύ πιο εύκολα και άμεσα. Ωστόσο, το Facebook χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις για cyberbullying και αυτό μπορεί να συμβεί και στις μαμάδες. Το "Mom Shaming" για παράδειγμα είναι κάτι που συναντάμε συχνά σε group μαμάδων.
To Instagram είναι ένα πολύ πιο γρήγορο μέσο στο οποίο κυριαρχούν οι φωτογραφίες. Φωτογραφίες τέλειες, που συχνά κάνουν μία μαμά ή και τον οποιοδήποτε να νομίζει ότι αυτό που βλέπει είναι το ιδανικό. Σύμφωνα με το ΝPR, το Instagram μπορεί να κάνει μία μαμά να νιώσει ακόμα χειρότερα για το σώμα της και αυτό έχει αρνητική επίπτωση στην ψυχική της υγεία.
Τwitter
Στο Twitter κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για θέματα που τον αφορούν, να μάθει τις τελευταίες εξελίξεις. Πώς επηρεάζει όμως αυτό τις μαμάδες; Σύμφωνα με το Atlantic, το Twitter μπορεί να προκαλέσει άγχος και αυτό γιατί έχει μία συνεχής ροή με νέες ειδήσεις. Επίσης, στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι περισσότερες μαμάδες ακολουθούν άλλες μαμάδες, διάσημες ή και μη, τις οποίες θεωρούν πιο επιτυχημένες από αυτές. Η σύγκριση συνεπώς, είναι κι σε αυτήν την περίπτωση αναπόφευκτη.