Πέντε προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως γονείς
- Πώς να αναθρέψετε το παιδί που έχετε και όχι το παιδί που θα θέλατε να έχετε
- Πώς να αφήσετε το παιδί να βιώσει τον πόνο των φυσικών συνεπειών
- Πώς να αντιμετωπίσετε την κριτική των άλλων για το παιδί σας
- Πώς να αντιμετωπίσετε το παιδί όταν λέει «Σε μισώ»
- Πώς να το αφήσετε να φύγει από κοντά σας
Ως γονείς αντιμετωπίζετε πολλές προκλήσεις. Και οι περισσότεροι πιθανόν να ανακαλύπτετε στην πορεία, ότι όχι μόνο δεν τις περιμένατε αλλά ούτε καν τις γνωρίζατε πριν αποκτήσετε παιδί.
Η Janet Lehman, MSW, μητέρα και ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, αναφέρει τις πέντε πιο συνηθισμένες:
Πώς να αναθρέψετε το παιδί που έχετε και όχι το παιδί που θα θέλατε να έχετε
Μπορεί να είναι σκληρό και εξαντλητικό να έχετε ένα παιδί με ΔΕΠΥ ή έναν έφηβο που είναι προκλητικός και ασεβής. Ή μπορεί απλά να έχετε ένα παιδί που είναι πολύ διαφορετικό από εσάς. Ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψετε ορισμένα όνειρα που είχατε για το μέλλον του παιδιού σας όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό που εσείς θέλατε.Καταλάβετε, ωστόσο, ότι μόλις αποδεχτείτε ποιο είναι το παιδί σας, τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα.
Η αληθινή αποδοχή είναι ένα από τα πιο δυνατά, στοργικά πράγματα που μπορεί να δώσει ένας γονέας στο παιδί του.
Πώς να αφήσετε το παιδί να βιώσει τον πόνο των φυσικών συνεπειών
Γενικά, δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να προστατέψετε το παιδί προκειμένου να μη βιώσει τις συνέπειες των πράξεών του. Πώς θα μάθει από τις κακές του επιλογές αν δεν νιώσει τις συνέπειες;Μπορείτε να τους βοηθήσετε μιλώντας για το πώς μπορούν να χειριστούν τον εαυτό τους διαφορετικά την επόμενη φορά και διδάσκοντάς τους μερικές καλές στρατηγικές αντιμετώπισης. Απλώς αφήνοντας το παιδί σας να καταλάβει ότι είστε δίπλα του επειδή το αγαπάτε, του δίνετε ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να δώσει ποτέ ένας γονιός.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κριτική των άλλων για το παιδί σας
Εάν έχετε ένα παιδί με προκλητική συμπεριφορά - ξεσπάσματα, φωνές - πιθανότατα νιώθετε τα επικριτικά βλέμματα των άλλων πάνω σας. Κι αυτό σας κάνει να αισθάνεστε ότι είστε απαίσιος γονιός, ακόμα κι αν ξέρετε ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας.Σταματήστε να ασχολείστε με το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας, και επικεντρωθείτε στον εαυτό σας. Μάθετε να συνομιλείτε με τον εαυτό σας με τρόπο που προάγει την ηρεμία και την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.
Πώς να αντιμετωπίσετε το παιδί όταν λέει «Σε μισώ»
Ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι δεν το εννοεί όταν λέει «Σε μισώ», αισθάνεστε ότι έχετε αποτύχει και αναρωτιέστε πού κάνατε λάθος.Τα παιδιά γνωρίζουν την επίδραση που έχουν παρόμοιες λέξεις και φράσεις στην ψυχολογία των γονιών και τις χρησιμοποιούν για να πάρουν αυτό που θέλουν.Όσο δύσκολο κι αν είναι, προσπαθήστε να μην εξατομικεύσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας και να μη παίρνετε προσωπικά όσα σας λέει τη δεδομένη στιγμή.
Πώς να το αφήσετε να φύγει από κοντά σας
Κατά τη διάρκεια της προ-εφηβικής και εφηβικής ηλικίας του παιδιού σας, βρίσκεστε συνεχώς αντιμέτωποι με την πρόκληση να του παραχωρήσετε μερικές ελευθερίες. Είναι στην ουσία το στάδιο που ανεξαρτοποιείται πριν ενηλικιωθεί και τραβήξει το δρόμο του. Όσο κι αν δυσκολεύεστε να το αποδεχτείτε, να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν τα μεγαλώνετε για να μένουν δίπλα σας αλλά για να ανοίγουν τα φτερά τους και να φεύγουν.
Δεν μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από οτιδήποτε κακό μπορεί να τους συμβεί. Ή από τις κακές επιλογές που μπορεί να κάνουν. Αλλά μπορείτε να τα βοηθήσετε να μάθουν από τα λάθη τους.
Να θυμάστε ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε και ότι δεν θα είστε τέλειοι. Πιο σημαντικό από το να προσπαθείς να είσαι τέλειος γονέας είναι να είσαι «αρκετά καλός» γονέας.Οι δύσκολες καταστάσεις είναι μέρος της ζωής – αλλά αυτές οι καταστάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε. Όλοι μας.