Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το παιδί σας – Τι λένε οι ειδικοί
- Διαφορά μεταξύ αποτελεσματικής επικοινωνίας και απλής επικοινωνίας
- Η ενσυναίσθηση είναι μια σημαντική δεξιότητα κατά την επικοινωνία με τα παιδιά
- Ένταση φωνής
- Δείξτε στο παιδί σας ότι τα αποδέχεστε
Οι γονείς γνωρίζουν το παιδί τους καλύτερα από τον καθένα και υποθέτουν ότι η επικοινωνία μαζί του θα είναι εύκολη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα.
Η εξήγηση είναι απλή: Οι γονείς συχνά καταφεύγουν σε μεγάλες διαλέξεις με αποτέλεσμα να μη τους δίνει καμία σημασία το παιδί τους.
Επίσης, συνηθίζουν - οι γονείς πάντα - να δίνουν οδηγίες ή να λένε τι πρέπει να κάνει: «πρέπει να ετοιμαστείς», « πρέπει να διαβάσεις», « μη φας τώρα γλυκό», κι αυτό δεν αρέσει σε κανένα παιδί.
Διαφορά μεταξύ αποτελεσματικής επικοινωνίας και απλής επικοινωνίας
Υπάρχει διαφορά μεταξύ της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της απλής επικοινωνίας γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να τη γνωρίζουν.
Σύμφωνα με το Difference Between, ο καθένας μπορεί να επικοινωνήσει αλλά η διαφορά είναι στον τρόπο. Όταν απλώς επικοινωνείτε με κάποιον, μιλάτε «σε αυτόν» αντί να μιλάτε «μαζί» του.
Η αποτελεσματική επικοινωνία περιλαμβάνει τη γλώσσα του σώματος και τα διακριτικά σημάδια που δείχνουν πραγματικά στο άλλο άτομο ότι το ακούτε και ότι συμμετέχετε στη συζήτηση.
Όταν ο γονιός αισθάνεται ότι το παιδί του θέλει να του μιλήσει, πρέπει να κατέβει στο επίπεδό του για να έχει οπτική επαφή. Με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι το ακούει και ότι η προσοχή του δεν αποσπάτε από πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν γύρω του.
Η ενσυναίσθηση είναι μια σημαντική δεξιότητα κατά την επικοινωνία με τα παιδιά
Πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε την ενσυναίσθηση όταν επικοινωνείτε με το παιδί σας. Επικυρώστε τα συναισθήματά του και βεβαιωθείτε ότι βλέπετε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία. Όταν του δείχνετε ότι τα συναισθήματά του έχουν σημασία, η επικοινωνία σας γίνεται πιο ουσιαστική.
Ένταση φωνής
Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε την ένταση με την οποία μιλάτε. Τα παιδιά σπάνια σας ακούν όταν φωνάζετε και συνήθως «κλείνουν» τα αυτιά τους. Ωστόσο, αν επιλέξετε έναν ήρεμο τόνο στη φωνή τους, θα καταφέρετε να έχετε την προσοχή τους και να κάνετε μια ήρεμη συζήτηση.
Μην ξεχνάτε πώς αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας και οι πράξεις σας τα επηρεάζουν. Όταν επικοινωνείτε αποτελεσματικά μαζί τους, τους δείχνετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος επικοινωνίας και αυτές είναι δεξιότητες που θα έχουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Δείξτε στο παιδί σας ότι το αποδέχεστε
Όταν το παιδί σας ξέρει ότι το αποδέχεστε όπως είναι και όχι όπως θέλετε να είναι, όλα αλλάζουν. Νιώθει καλά με τον εαυτό του και αισθάνεται ασφαλές να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Το να αποδέχεσαι άλλωστε το παιδί σου δεν σημαίνει να αποδέχεσαι όλες τις συμπεριφορές, σημαίνει να επικοινωνείς με τρόπο που δεν θα το κάνει να ντρέπεται.