Όταν οι γονείς δεν μπορούν να διαχειριστούν τον θυμό τους

Bigstock

Πώς επηρεάζει τα παιδιά ο θυμός των γονιών.

Πώς μπορεί ένας γονιός να είναι ήρεμος και να ελέγξει τον θυμό του σε μια πιεστική καθημερινότητα;

Αρχικά θα πρέπει να καταλάβει με τι έχει θυμώσει έτσι ώστε να μπορεί να το συζητήσει και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσει.

Πότε θυμώνουν οι γονείς;

Όπως εξήγησε η ψυχολόγος Μανουσία Κυπραίου στην εκπομπή «Ελένη», οι γονείς θυμώνουν πιο εύκολα με τα παιδιά τους όταν είναι ήδη φορτισμένοι από άλλες καταστάσεις στη ζωή τους.

Ήμουν συνέχεια μια θυμωμένη μαμά - Τι με βοήθησε να ηρεμήσω

«Ειδικά οι μητέρες που εργάζονται και δεν έχουν κάποια βοήθεια. Συχνά νιώθουν ανεπαρκείς και ιδιαίτερα στρεσαρισμένες. Στο θυμό του γονέα μπορεί να συμβάλλουν η προσωπικότητά του, η ψυχική ανθεκτικότητα του σε δύσκολες καταστάσεις και η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι».

Κάποιες φορές, όπως λέει, τα παιδιά διεγείρουν στους γονείς τους συναισθήματα που ένοιωθαν οι ίδιοι κατά την παιδική τους ηλικία.

«Μερικές φορές οι γονείς νιώθουν εσφαλμένα ότι το παιδί αποτελεί δικό τους κομμάτι και ότι “δεν πειράζει” να του θυμώσουν και λίγο. Οι γονείς που δεν μπορούν να διαχειριστούν τον θυμό τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα παιδιά τους».

Για παράδειγμα μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, καθώς και σε χαμηλή αυτοπεποίθηση.

«Ο θυμός των γονέων μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Αν αρχίζετε να νιώθετε θυμό, απομακρυνθείτε από τον χώρο, ανασυγκροτήστε τις σκέψεις σας και μετά δώστε την απάντησή σας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος.

Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στα παιδιά

«Οι γονείς οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στα μηνύματα που στέλνουν στα παιδιά ως προς το τι είναι αποδεκτό στη συμπεριφορά τους. Μη γίνεστε δραματικοί ή παρακλητικοί αλλά εκφράσετε με ειλικρίνεια, την ενόχλησή σας και την στενοχώρια σας. Το να μην θυμώσετε πότε με τα παιδιά σας είναι σχεδόν αδύνατο, όπως αδύνατο είναι και το να μην θυμώσουν τα παιδιά μαζί σας. Σταθείτε με κατανόηση στους φόβους και τις αδυναμίες του παιδιού σας αλλά και τις δίκες σας», εξήγησε η Μανουσία Κυπραίου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved