Τι δεν λέμε στα άτομα με κατάθλιψη

Bigstock

Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, όμως υπάρχουν ορισμένες γενικές αρχές στη διαχείριση ενός ατόμου με κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη σήμερα είναι και όπως όλες οι άλλες ασθένειες.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή με ψυχοθεραπεία και σίγουρα υπάρχει λύση.

Η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Ζάφειρα, μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, είπε πως η κατάθλιψη είναι διαφορετική για τον καθένα. «Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή του συναισθήματος που σε ακραία περίπτωση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονικές τάσεις».

Επιλόχειο άγχος και επιλόχειος κατάθλιψη - Ποια είναι η διαφορά

Πώς θα αναγνωρίσετε την κατάθλιψη

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, η κατάθλιψη περιλαμβάνει δυσφορικό συναίσθημα, αρνητικές σκέψεις, ανημπόρια, ενοχές, σωματική κόπωση.

«Βλέπουμε προβλήματα στη διατροφή, στον ύπνο και στη σεξουαλική υγεία αλλά και σκέψεις θανάτου. Πλήττεται η σχέση με το εαυτό του που βλέπει τα πάντα αρνητικά και έτσι αντιμετωπίζει και τον κόσμο. Μένει μόνο του και χάνει την ικανότητα να συνδέεται με τους άλλους», εξήγησε στην εκπομπή.

Τι λέμε και τι δεν λέμε σε κάποιον που υποπτευόμαστε πως έχει κατάθλιψη

Η κ. Δήμητρα Ζάφειρα είπε πως εάν υποπτευόμαστε πως κάποιος έχει κατάθλιψη δεν πρέπει να του πούμε να μην στεναχωριέται.

«Επειδή είναι δικός μας άνθρωπος και φοβόμαστε, τείνουμε να ελαχιστοποιούμε τους λόγους που προαισθάνεται. Επίσης, κάνουμε τον ψυχολόγο κάτι που δεν τον βοηθάει. Όταν έχουμε άνθρωπο με κατάθλιψη στο περιβάλλον σου τότε πρέπει να τον ρωτήσουμε εάν θέλει να μιλήσει, εάν θέλει να τον συνοδέψουμε. Το συναίσθημα είναι δικό μας και είναι πάντα σωστό. Δεν πρέπει να λέμε τι αισθάνεται ο άλλος», εξήγησε.

Κατάθλιψη και θεραπεία

Όπως εξήγησε η ψυχοθεραπεύτρια, η προσφορά είναι μέρος της θεραπείας της κατάθλιψης.

«Ο άνθρωπος που έχει περάσει κατάθλιψη ή περνά αντιλαμβάνεται τον πόνο των άλλων γιατί έχει πονέσει. Συμμερίζεται τον πόνο γιατί κάποτε δεν τον βοήθησαν. Βοηθάει τον εαυτό του μέσα από την προσφορά και είναι πολύ σημαντικό».

Πίστευα ότι θα μπορούσα να αντιμετωπίσω μόνη μου την επιλόχεια κατάθλιψη αλλά δεν τα κατάφερα

Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει και η χαμογελαστή κατάθλιψη.

«Μπορεί να είσαι παραγωγικός και εντός εισαγωγικών να διασκεδάζεις αλλά να είσαι ασύνδετος με τον εαυτό σου. Το σώμα, οι σκέψεις, το συναίσθημα και η συμπεριφορά μας είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Αν μπεις στη διαδικασία να βοηθήσεις τον εαυτό σου, αυτό σου αλλάζει την αυτοπεποίθηση σου αλλά και την ευθύνη του προβλήματος».

Τα λάθη που κάνουμε στην κατάθλιψη

Η κ. Δήμητρα Ζάφειρα ανέφερε πως χωρίς τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή, η κατάθλιψη μπορεί να συνεχιστεί και πρόσθεσε: «Εάν δούνε κάτι τέτοιο, καλό είναι να αλλάξουν ειδικό. Πολλοί που δεν είναι καλά, πάνε στον ειδικό και όταν αισθάνονται καλυτέρα, σταματούν. Τα φάρμακα κόβονται σταδιακά με τη βοήθεια του ψυχίατρου. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα με τον συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμάκων.Το πιο σημαντικό είναι η δέσμευση του ανθρώπου πως θα συνεχίσει».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved