Τι να κάνετε όταν σας χτυπά το παιδί σας
«Στόχος είναι η πρόοδος» εξηγεί η παιδοψυχολόγος Deena Margolin.
Το παιδί χτυπά εσάς και τους γύρω του; Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία απογοητευτική «φάση». Δυστυχώς, η συνήθης αντίδραση των περισσότερων γονιών είναι η αγνόηση αυτής της συμπεριφοράς, αλλά μάλλον δε φαίνεται να λειτουργεί.
Όταν αγνοείτε το παιδί σας που σάς χτυπά , λέτε, εξ ορισμού, ότι αυτή η συμπεριφορά επιτρέπεται. Είναι διττό το μήνυμα που του στέλνετε και κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα που θέλετε. Επιπλέον, το να λέτε επανειλημμένα «Όχι, δε χτυπάμε!» δεν έχει και πολλές πιθανότητες να λειτουργήσει.
«Για ένα μικρό παιδί, μία έντονη αντίδρασή σας είναι κάτι που απλά θα του δώσει την προσοχή που τόσο απεγνωσμένα ζητά», εξηγεί η Deena Margolin, μία από τις δύο παιδοψυχολόγους του @biglittlefeelings. Πώς πρέπει, λοιπόν, να αντιδράσετε;
Μπορείτε να πείτε κάτι σαν αυτό: «Είναι εντάξει να νιώθεις θυμωμένος/η». Θέλετε να καταλάβει ότι είναι εντάξει να αισθάνεται έτσι εκείνη τη στιγμή.
Θέστε όρια: Το δεύτερο βήμα είναι η θεσμοθέτιση των ορίων: «Δεν πρέπει να χτυπάς». Πείτε αυτό με σταθερή και κατηγορηματική φωνή.
Είναι σημαντικό να κλείσετε τον «κύκλο εκπαίδευσης» όταν το παιδί σας αισθάνεται ήρεμο και πιο δεκτικό στις νέες πληροφορίες. Θα πρέπει να επαναφέρετε το περιστατικό σε μεταγενέστερο χρόνο και να το ξαναρωτήσετε πώς ένιωθε πριν ξεσπάσει.
Βοηθήστε το να αναγνωρίζει τα σημάδια που προμηνύουν το ξέσπασμα. Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις όπως να παίρνει βαθιές αναπνοές ή να χτυπήσει ένα μαξιλάρι.
Μια τελευταία συμβουλή: «Θυμάστε πώς τα νήπια θέλουν την προσοχή σας περισσότερο από οτιδήποτε; Μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε αυτό όταν το νήπιό σας παίζει ή χρησιμοποιεί δεξιότητες αντιμετώπισης αντί να χτυπάει, επιβραβεύστε την συμπεριφορά του: «Ναι! Πήρες μερικές βαθιές αναπνοές αντί να χτυπήσεις!»
Πηγή: tinybeans.com