Πόσο δύσκολο είναι να είσαι το «safe place» για τα παιδιά σου

 Πώς μπορούμε να γίνουμε το καταφύγιο που χρειάζονται τα παιδιά μας, ακόμα κι όταν οι ίδιες αισθανόμαστε ευάλωτες;

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι το «safe place» για τα παιδιά σου
Bigstock

Η φράση «safe place» χρησιμοποιείται πολύ συχνά όταν μιλάμε για το ρόλο μας ως γονείς . Θέλουμε να είμαστε ο «τόπος» εκείνος όπου τα παιδιά μας νιώθουν ότι μπορούν να επιστρέψουν, ό,τι κι αν συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους.

Αλλά πόσο εύκολο είναι να διατηρήσεις τη συναισθηματική ισορροπία όταν η ίδια παλεύεις με τις δικές σου ανασφάλειες και άγχη;

Πώς να είσαι το λιμάνι που αναζητούν τα παιδιά σου, όταν και εσύ, ενίοτε, χρειάζεσαι καταφύγιο; Αυτό το ταξίδι είναι γεμάτο συναισθήματα , δοκιμασίες, αλλά και πολύτιμες στιγμές τρυφερότητας και δύναμης.

Ο καθρέφτης των συναισθημάτων

Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά διαβάζουν κάθε μας συναίσθημα. Η πιο μικρή αλλαγή στη διάθεσή μας, ένα παρατεταμένο βλέμμα, μια βαριά ανάσα – όλα τους μεταφράζονται από τα μάτια τους ως σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αντιλαμβάνονται τον πόνο μας, την αγωνία, την ένταση, και ξαφνικά νιώθουν ευάλωτα. Ως «safe place» οφείλουμε να ακουμπάμε τους φόβους και τις αδυναμίες μας σε γωνιές που δε «διαπερνούν» τη δική τους αθωότητα.

5 γονεϊκές αλήθειες που είναι δύσκολο να αποδεχτεί μία μαμά

Όχι για να τους κρύψουμε την αλήθεια, αλλά για να μπορούν να ακουμπήσουν επάνω μας χωρίς να λυγίζουν από το βάρος της δικής μας πραγματικότητας .

ofeli-agkalias.jpg

Δεν είναι εύκολο να είσαι έγκυος και να φροντίζεις δύο μικρά παιδιά

Η ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη και την ευαλωτότητα

Να είσαι το «safe place» του παιδιού δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι τέλεια. Σημαίνει, αντιθέτως, να δείχνει ότι είναι φυσιολογικό να είσαι άνθρωπος - να έχεις στιγμές αδυναμίας, αρκεί να μπορείς να σηκώνεσαι και να προχωράς.

Το να τους δείχνεις πώς αντιμετωπίζεις τα δικά σου εμπόδια είναι το απόλυτο μάθημα ενσυναίσθησης και αντοχής . Όταν το παιδί σου βλέπει ότι μπορείς να ξεπεράσεις τις δυσκολίες χωρίς να το αφήνεις εκτεθειμένο στον φόβο, μαθαίνει ότι και εκείνο μπορεί να σταθεί όρθιο, ακόμα και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Ως γονείς, είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε μια ατελείωτη επιθυμία να τα προστατεύουμε διαρκώς. Θέλουμε να είναι ευτυχισμένα, δυνατά, ανεξάρτητα. Ωστόσο, η συνεχής επιθυμία να τα κάνουμε να αισθάνονται ασφαλή μπορεί να γίνει παγίδα, να μας εξαντλήσει συναισθηματικά, να δημιουργήσει ένα κενό .

Μητρότητα σημαίνει να προσπαθείς να τα «βγάλεις πέρα» με το φανταστικό φίλο του παιδιού σου

Το να γίνουμε ο «safe person» τους δεν σημαίνει να κρύβουμε τις δυσκολίες από αυτά. Σημαίνει να είμαστε αληθινές, να ακούμε, να αγκαλιάζουμε τα δάκρυα και τα γέλια τους με τον ίδιο σεβασμό . Να τα βοηθάμε να δημιουργούν τον δικό τους ασφαλή χώρο μέσα τους.

agkalia-mama.jpg

Το αντίκρισμα της προσπάθειας

Στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν όλα μοιάζουν να καταρρέουν και νιώθεις κουρασμένη, μπορεί να αναρωτηθείς αν πραγματικά τα καταφέρνεις ως μαμά και τότε έρχεται εκείνη η στιγμή: το μικρό χέρι που απλώνεται για να κρατήσει το δικό σου, τα μάτια που σε κοιτούν με απόλυτη εμπιστοσύνη . Εκεί που νομίζεις ότι θα λυγίσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά κάνεις κάτι σωστά. Ίσως όχι τέλεια, αλλά αρκετά καλά για να δώσεις αγάπη και παρηγοριά.

10 χρόνια μαμά: 10 αλήθειες μητρότητας και 10 λάθη που έκανα για να μην τα κάνεις κι εσύ

Η αλήθεια είναι πως καμία μαμά δεν μπορεί να είναι πάντα το «safe place» που θα ήθελε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει η προσπάθεια . Το να γίνεις «καταφύγιο» σημαίνει να δημιουργείς δεσμούς που θα αντέξουν στον χρόνο. Σημαίνει να προσπαθείς καθημερινά, να ξανασηκώνεσαι και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Ελεύθερη μετάφραση από mother.ly



DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved