5 γονεϊκές αλήθειες που είναι δύσκολο να αποδεχτεί μία μαμά
Πέντε σημαντικές αλήθειες για τη μητρότητα που κάθε μαμά δυσκολεύεται να αποδεχτεί, αλλά φέρνουν ανακούφιση όταν τελικά τις αποδεχτεί.
Η μητρότητα είναι γεμάτη προκλήσεις, στιγμές χαράς αλλά και απρόβλεπτες αλήθειες που μπορεί να κάνουν τις μαμάδες να νιώθουν ευάλωτες και αβέβαιες.
Αυτό το ταξίδι είναι «γεμάτο» αγάπη, θυσίες και εμπειρίες που φέρνουν το γέλιο αλλά και το άγχος. Κάθε μαμά παλεύει καθημερινά με αλήθειες που δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί, αλήθειες που συχνά κρύβει στον εαυτό της για να διατηρήσει την εικόνα της «τέλειας μαμάς». Μήπως, όμως, έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι μικρές αλήθειες είναι αυτές που μας ενώνουν και μας κάνουν πιο δυνατές;
1. Δε μπορείς να τα κάνεις όλα και αυτό είναι απολύτως λογικό
Η ιδέα της «σούπερ μαμάς» είναι βαθιά ριζωμένη σε κάθε γυναίκα που γίνεται μητέρα. Από τη στιγμή που αποκτά παιδί, πιστεύει ότι πρέπει να είναι εκεί για κάθε ανάγκη, κάθε δραστηριότητα και κάθε πρόβλημα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι καμία δε μπορεί να κάνει τα πάντα, ούτε χρειάζεται.
Από την χαρά στην απομόνωση: Οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας μετά τη γέννα
Η παραδοχή αυτή μπορεί να προσφέρει τεράστια ανακούφιση. Η βοήθεια από το σύντροφο, την οικογένεια ή ακόμη και επαγγελματίες δεν σημαίνει αποτυχία. Σημαίνει δύναμη και επίγνωση των ορίων σου.
2. Τα παιδιά θα κάνουν λάθη - και θα χρειαστεί να τα αφήσεις
Ως μαμά, το ένστικτό σου είναι να προστατεύεις το παιδί σου από κάθε απογοήτευση και λάθος. Όμως, τα λάθη είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τις προκλήσεις της ζωής.
Το να επιτρέψεις στο παιδί σου να αποτύχει, να στενοχωρηθεί και να ξαναπροσπαθήσει είναι ίσως μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Όμως, αν δεν το κάνεις, κινδυνεύεις να μεγαλώσεις έναν ενήλικο που δεν μπορεί να διαχειριστεί την αποτυχία.
Το να επιτρέψεις στο παιδί σου να πέσει και να σηκωθεί μόνο του είναι μια τεράστια πράξη αγάπης και εμπιστοσύνης .
«Η παγίδα της ευγνωμοσύνης»: Τι είναι και γιατί επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας
3. Η δική σου ευτυχία είναι εξίσου σημαντική
Οι περισσότερες μαμάδες θέτουν ως προτεραιότητα τα παιδιά τους, παραμελώντας συχνά τις δικές τους ανάγκες. Όμως, το να προσέχεις τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό, είναι απαραίτητο .
Όταν είσαι ευτυχισμένη και «γεμάτη», τότε μπορείς να δώσεις περισσότερη αγάπη στο παιδί σου. Η ευτυχία σου θα γίνει πρότυπο για εκείνο, δείχνοντάς του πώς να επιδιώκει τη δική του ευτυχία .
Μία χαρούμενη και ολοκληρωμένη μαμά μπορεί να γίνει η καλύτερη συντροφιά και παράδειγμα για τα παιδιά της.
4. Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να είσαι μαμά
Η κοινωνία είναι γεμάτη απόβιβλία και ειδικούς που επιμένουν ότι έχουν την τέλεια μέθοδο ανατροφής. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικά.
Οι μαμάδες βρίσκονται συχνά να συγκρίνονται με άλλες, προσπαθώντας να «εναρμονιστούν» με το τι θεωρείται σωστό.
Ωστόσο, το να εμπιστευτείς το ένστικτό σου και να πράξεις σύμφωνα με αυτό που πραγματικά πιστεύεις ότι ταιριάζει στο παιδί σου είναι η καλύτερη «μέθοδος » που μπορείς να υιοθετήσεις.
«9 μήνες αναμονής» - Μητέρα φωτογραφίζεται λίγες ώρες μετά τον τοκετό με το νεογέννητο θαύμα της
5. Θα έρθουν στιγμές που θα θέλεις να εγκαταλείψεις - και αυτό είναι φυσιολογικό
Η μητρότητα μπορεί να γίνει εξουθενωτική και γεμάτη δυσκολίες. Υπάρχουν μέρες που θα νιώθεις πραγματική εξάντληση, αμφιβολίες και ενοχές. Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και δεν σας κάνει λιγότερο καλή μαμά.
Η μυρωδιά του νεογέννητου όντως μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένες σύμφωνα με την επιστήμη
Το να νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι και εσύ έχεις ανάγκες. Η κατανόηση και αποδοχή αυτού του συναισθήματος είναι το πρώτο βήμα για να αναζητήσεις στιγμές χαλάρωσης και στήριξης από τους γύρω σου.
Κλείνοντας, η μητρότητα είναι ένα ταξίδι χωρίς χάρτη ή οδηγίες χρήσης. Οι παραπάνω αλήθειες μπορεί να ακούγονται δύσκολες, όμως προσφέρουν μια ανακούφιση που όλες οι μαμάδες χρειάζονται: την αίσθηση ότι είναι φυσιολογικές.
Με πληροφορίες από baby-chick.com