Συναισθηματικές μεταπτώσεις μετά τη γέννα: Πώς να τις αποδεχτείτε και να τις αντιμετωπίσετε
Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ζωής σας δεν υπόκειται πάντα σε προγραμματισμό.
Χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε στην οικογενεική σας ζωή με το μωρό, και φυσικά δεν υπάρχει κάποια συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε. Έτσι, τη μία στιγμή μπορεί να αισθάνεστε ενθουσιασμένη γιατί το μωρό σας ήπιε το γάλα του χωρίς να σας ταλαιπωρήσει, και την άλλη να δακρύζετε γιατί κλαίει και δεν καταλαβαίνετε τι του συμβαίνει.
Μερικές φορές μπορεί να είστε απλά ευάλωτη ακόμα και εξαντλημένη, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αυτές οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι πολύ συνηθισμένες. Σε αρκετές περιπτώσεις, τέσσερις στους πέντε γονείς, παρουσιάζουν μία ελαφριάς μορφής κατάθλιψη και ανησυχία τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Τα συναισθήματα κατάθλιψης συχνά σχετίζονται με τα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό μίας γυναίκας μετά τον τοκετό. Είναι επίσης και μία αντίδραση μπροστά στην ευθύνη απέναντι στο μωρό και στις υπόλοιπες αλλαγές που παρατηρείτε στο σώμα σας και στη ζωή σας ολόκληρη.
Προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ευμετάβλητη διάθεσή σας, φροντίστε να μην καταπιέζετε αυτά που νοιώθετε αλλά να τα μοιράζεστε με το σύντροφό σας ή με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.
Επίσης, φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να απολαύσετε κάποια πράγματα, όπως να παρακολουθήσετε μία ταινία, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να βγείτε μία βόλτα, να ασχοληθείτε με την προσωπική σας περιποίηση.
Εάν εξακολουθείτε να έχετε κατάθλιψη για περισσότερο από δύο εβδομάδες , είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας, και να μην αφήσετε το χρόνο να περνά, διότι υπάρχει η πιθανότητα να υποφέρετε από επιλόχεια κατάθλιψη.
Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι λήθαργος, δυσκολία στον ύπνο, πανικός, αποστασιοποίηση, αδιαφορία για το μωρό, ακόμα και φόβος πώς μπορεί να το βλάψετε. Για να διατηρήσετε τον έλεγχο πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε αμφιβολίες ή δεν θα κάνετε λάθη. Όλοι έχουν στιγμές αβεβαιότητας και κατά καιρούς εύχονται να είχαν αντιδράσει διαφορετικά. Μην αφήνετε όμως αυτές τις στιγμές να επηρεάσουν την κρίση σας. Ίσως θεωρείτε πως οι άλλοι γονείς είναι ικανότεροι από εσάς αλλά να είστε βέβαιοι πώς και εκείνοι κάνουν την ίδια σκέψη.
Το «μυστικό» είναι να μοιράζεστε αυτές τις σκέψεις με τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Όταν εξηγείτε σε κάποιον όλα αυτά που σκέφτεστε, που αισθάνεστε ή αντιμετωπίζετε , τα ξεκαθαρίζετε στο μυαλό σας και είναι ευκολότερο να τα αντιμετωπίσετε. Τέλος αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν είστε ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που δεν τα κάνει όλα σωστά. Αυτό δεν σημαίνει πώς είστε ανεπαρκής γονέας ή ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρετε.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι διδάσκεστε από τις εμπειρίες σας.