Και οι μπαμπάδες έχουν επιλόχειο κατάθλιψη- Αναγνωρίστε έγκαιρα τα σημάδια
Ακόμα μία μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα παλαιότερων ερευνών σύμφωνα με τα οποία και οι άνδρες βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Ερευνητές τους Ιατρικού Κέντρου «UT Southwestern» του Ντάλας διαπίστωσαν ότι αν και οι μπαμπάδες θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην φροντίδα του νεογνού, πολλές φορές αισθάνονται αποκλεισμένοι από την ίδια τη σύζυγό τους.
Το δέσιμο που έχει η μητέρα με το νεογνό αλλά και η αδυναμία της νέας μητέρας να δώσει στο σύζυγό της χρόνο να δεθεί με το παιδί, επηρεάζουν την ψυχολογία του πατέρα και νοιώθει μόνος και αρκετές φορές παρείσακτος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας στους δέκα άνδρες βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού του, βιώνοντας αλλαγές στη διάθεση λόγω ορμονικών διακυμάνσεων.
Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (American Medical Association), επισημαίνει ότι στους μπαμπάδες, η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται περίπου τρεις με έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Είναι η πιο δύσκολη περίοδος καθώς εκτός από την προσαρμογή στα νέα δεδομένα , το μωρό μπορεί να κλαίει τα βράδια, ο ύπνος να είναι ελάχιστος και η σχέση του ζευγαριού να μην είναι στα καλύτερά της.
Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι άνδρες στην επιλόχειο κατάθλιψη δεν διαφέρουν και πολύ με αυτά της μητέρας. Αισθάνονται κόπωση, αϋπνία, δεν έχουν διάθεση για φαγητό, να βγουν έξω ή να δουν κόσμο. Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να κλαίνε και γι’ αυτό η διαταραχή τελικά εκδηλώνεται διαφορετικά στους άνδρες. Μπορεί όμως να είναι –και- επιθετικοί, εχθρικοί και να μην έχουν μεγάλη επαφή με το μωρό ή να μην προσφέρουν καμία υποστήριξη στη μητέρα.
Οι ερευνητές συνιστούν στις μητέρες να ενθαρρύνουν τους συζύγους τους να συμμετέχουν στη φροντίδα του βρέφους και το ζευγάρι να φροντίζει να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζει ο άνδρας είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι συχνή και να μην αισθάνεται ένοχος γι’ αυτά που βιώνει.