Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, μάθετε τα να σας βοηθούν στις δουλειές
Η κλασσική εικόνα μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας είναι η μαμά να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, ο μπαμπάς όλα τα μαστορέματα και τις επισκευές και τα παιδιά να τρέχουν χαρούμενα γύρω από το τραπέζι ή να βλέπουν τηλεόραση στον καναπέ.
Ωστόσο έρχεται η στιγμή που η μαμά έξαλλη και κουρασμένη θα φωνάξει «Πώς ζεις μέσα σε αυτό το δωμάτιο;» ή «Δεν μάζεψες τα νερά του μπάνιου!!» ή «Ξενοδοχείο το έχετε κάνει εδώ μέσα;». Αυτή η μαμά είναι κουρασμένη και έχει το δίκιο της αλλά ζητάει από τα παιδιά της να προσφέρουν κάτι που ποτέ δεν τους δίδαξε.
Το να συμμετέχουν τα παιδιά, ήδη από την πολύ μικρή ηλικία, στις δουλειές του σπιτιού, είναι πολύ σημαντικό αν και είναι κάτι «ξένο» στην ελληνική οικογένεια…Ωστόσο, πολλοί νέοι γονείς αρχίζουν και ενημερώνονται πλέον και μαθαίνουν ότι η αγάπη δεν είναι να κακομαθαίνουμε το παιδί μας και να το ευχαριστούμε μόνο την παρούσα στιγμή, αλλά και να του δίνουμε εφόδια για το μέλλον του. Και θα ρωτήσει κάποιος: το να πλένει πιάτα είναι εφόδιο; Ναι…είναι.
Το παιδί, με το να μάθει να έχει ευθύνη στο σπίτι και να αναλαμβάνει κάποια πράγματα που εξυπηρετούν την σωστή λειτουργία του σπιτιού και την ομαλή συνύπαρξη, μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και να έχει αυτοέλεγχο. Πόσες φορές θα θέλατε να κάτσετε στον καναπέ αντί να μαγειρέψετε;; και όμως…πόσες φορές πειθαρχήσατε και φτιάξατε φαγητό τελικά; Έτσι και το παιδί μαθαίνει σιγά σιγά και με μικρές ευθύνες ανά ηλικία να είναι υπεύθυνο και να αναβάλλει προσωρινά μια επιθυμία για μια υποχρέωση.
Έτσι το παιδί μας αποκτά εφόδια ως ενήλικας, μαθαίνει να αυτοσυντηρείται και να στέκεται στα πόδια του. Ακούγεται κάπως αφελές αλλά εάν ένα παιδί 18 χρονών περάσει για παράδειγμα σε μια επαρχιακή πόλη μακριά από το σπίτι του και δεν ξέρει να μαγειρεύει τα βασικά ή να βάζει πλυντήριο ή να ψωνίζει με σύνεση, θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο να προσαρμοστεί από ένα παιδί που τα γνωρίζει και έχει εξοικειωθεί με τη συντήρηση ενός νοικοκυριού. Είναι σοφό να αναθρέφουμε σωστούς ενήλικες, που στέκονται στα πόδια τους και στηρίζονται στις δυνατότητες τους.
Ας μην συνεχίσουμε το μοτίβο της ελληνικής οικογένειας ότι οι γυναίκες οφείλουν να τα ξέρουν και οι άντρες όχι…Ας υπερβούμε ότι μας κρατάει πίσω.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης
Γιατί είναι ωφέλιμο τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού
Πώς μπορούν τα παιδιά να βοηθήσουν στο καθάρισμα του σπιτιού