Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία με το έφηβο παιδί σας
Την σημερινή εποχή η ποιότητα και η ποσότητα της επικοινωνίας έχει αλλάξει.
Τα κινητά και η χρήση μηνυμάτων και άλλων εφαρμογών έχει αυξήσει την επικοινωνία εξ αποστάσεως αλλά έχει δυσκολέψει την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους. Υπάρχουν δύο κατηγορίες γονέων και οι συμβουλές του σημερινού άρθρου μπορούν να είναι αποτελεσματικές και στις δύο περιπτώσεις που θα αναφέρουμε: είναι οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας που δεν γνωρίζουν περί τεχνολογίας μόνο τις βασικές γνώσεις και οι γονείς που είναι νεότεροι σε ηλικία και χρησιμοποιούν κατά κόρον και οι ίδιοι τα κινητά και τις εφαρμογές τους.
Έτσι, στην πρώτη περίπτωση η επικοινωνία χάνεται εξαιτίας της άγνοιας των γονέων, στην δεύτερη επειδή και οι ίδιοι ασχολούνται υπερβολικά με αυτά..
Τίποτε ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λεκτική, τη βλεμματική και την σωματική επαφή. Και τίποτε από αυτά δεν πρέπει να στερείται ένα παιδί σε καμία ηλικία. Εάν λοιπόν θέλετε να αυξήσετε την επικοινωνία σας με το παιδί σας, ειδικά στην δύσκολη εφηβική ηλικία του, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια από τα παρακάτω:
- Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του: αναλόγως τις ηλικιακές του ανάγκες περάστε χρόνο με ότι χρειάζεται το παιδί για να διασκεδάσει. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να πάμε σινεμά με το 2 χρονών παιδί μας ούτε να διαβάσουμε παραμύθια στο 15 χρονών παιδί μας. Όμως ακολουθώντας τις ανάγκες του παιδιού μας μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί του και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.
- Μην πέσετε στην παγίδα να κάνετε το κάθε λογής χατίρι του παιδιού σας θεωρώντας ότι έτσι θα βελτιώσετε την επικοινωνία σας: τα παιδιά χρειάζονται τον ενήλικα σε κάποιες δύσκολες στιγμές τους, χρειάζονται όρια και κανόνες. Ποτέ όμως βία ή υπερβολική αυστηρότητα. Κάποιοι θεωρούν ότι μεγαλώνουν στρατιωτάκια και όχι παιδιά!
- Να ρωτάτε πάντα πώς πέρασε τη μέρα του και πώς νιώθει για διάφορα θέματα που σας έρχονται στο μυαλό: με τα παιδιά η συζητήσεις δεν έχουν ταβάνι αρκεί να είστε αυθόρμητοι και να ακούτε πραγματικά ότι σας λένε.
- Κρατάτε στο μυαλό σας τα αγαπημένα τους: φαγητά, χρώματα, χόμπι, ρούχα, περιοδικά, ταινίες ή κινούμενα σχέδια. Μια ευχάριστη έκπληξη κάθε τόσο σας δένει με το παιδί σας και του χαρίζει τα πιο όμορφα χαμόγελα.
- Να χαιδεύετε το παιδί σας και να του μιλάτε συναισθηματικά: όχι δεν εννοώ να του λέτε το πρόβλημά σας στη δουλειά αλλά να του λέτε πόσο χαρούμενη νιώθετε όταν είστε μαζί στο σπίτι ή όταν σαν φιλάει ή πόσο το αγαπάτε.
Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το παιδί μεγαλώνει μόνο με τις κάλυψη των βασικών αναγκών του αλλά δεν είναι έτσι…όλοι το ξέρουμε μέσα μας ότι δεν είναι έτσι…
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr