Τέσσερα πράγματα που δεν λέμε σε μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδιά
Τι δεν θα ήθελε να ακούσει.
Η υπογονιμότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα στις μέρες μας καθώς πάνω από 7, 3 εκατ. γυναίκες έχουν αναζητήσει θεραπεία προκειμένου να αποκτήσουν παιδί. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 1 στις 8 γυναίκες, ποσοστό αρκετά σημαντικό.
Ο τρόπος που επιλέγει να αντιμετωπίσει και να χειριστεί το ζευγάρι το πρόβλημα της υπογονικότητας διαφέρει, δεν είναι κοινός. Αλλα ζευγάρια μιλάνε ανοιχτά για το θέμα και άλλα όχι. Το ίδιο ισχύει και για την γυναίκα, η ψυχολογία της οποίας είναι ευμετάβλητη.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι φίλοι και η οικογένεια εκείνων που αγωνίζονται με τη στειρότητα προσπαθούν να είναι υποστηρικτικοί, αλλά λένε πράγματα που εν αγνοία τους μπορεί να στεναχωρήσουν ή να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της γυναίκας.
Ποια είναι αυτά;
«Όλα συμβαίνουν για έναν λόγο»
Η φράση αυτή όχι μόνο δεν κάνει τη γυναίκα να νιώσει καλύτερα αλλά θα ενισχύσει τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί ήδη να έχει, κάνοντάς τη να αισθάνεται χειρότερα.
«Ξέρω κι άλλες γυναίκες που προσπαθούν εδώ και καιρό…»
Τι ότι προσπαθούν κι άλλες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί δεν είναι πάντα παρήγορο και μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην ψυχολογία της γυναίκας από το προσδοκώμενο.
«Προσπαθήσατε να δοκιμάσετε…»
Το περισσότερο πιθανό, εάν κάποιος αγωνίζεται με τη στειρότητα, είναι να έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές που υπάρχουν. Επομένως είναι μάλλον άκυρη η ερώτηση.
«Εντάξει, δεν θα τρελαθείτε κιόλας…»
Μπορεί κατά βάθος να έχετε δίκιο αλλά αυτή η διαπίστωση θα γίνει από την ίδια όταν θα είναι έτοιμη να το αποδεχτεί ως γεγονός.
Αν έρθει μια στιγμή που απλά δεν μπορείτε να βρείτε τις λέξεις, δώστε της μια αγκαλιά. Αυτή η μικρή χειρονομία μπορεί να έχει το μεγαλύτερο (θετικό) αντίκτυπο στην ψυχολογία της.