Πώς θα κάνω το παιδί μου να με ακούει χωρίς να επαναλαμβάνω κάτι εκατό φορές;
Γιατί σχεδόν ποτέ τα παιδιά δεν μας απαντούν με την πρώτη όταν τους μιλάμε;
Αυτό το ερώτημα έχει τεθεί πολλές φορές είτε μεταξύ των γονιών είτε προς τον εαυτό μας. Με την τακτική τους να παριστάνουν ότι δεν ακούν ή απλά να αδιαφορούν όταν τους λέμε κάτι, δοκιμάζουν τις αντοχές και τα νεύμα μας.
Ποιος όμως είναι ο πραγματικός λόγος που το κάνουν αυτό; Είναι ένας, ή πολλοί;
Εμείς σας παρουσιάζουμε τους πιο σημαντικούς λόγους που τα ίδια τα παιδιά επικαλούνται δικαιολογώντας την αντίδρασή της ή καλύτερα την μη ανταπόκρισή τους.
Το παιδί γνωρίζει τις αντοχές σας
Τα παιδιά έχουν πλέον εκπαιδευτεί να μην δίνουν προσοχή μέχρι να αρχίσουμε τις φωνές και τις απειλές. Ξέρουν λοιπόν ότι μπορεί να ροκανίζουν το χρόνο που θέλουν μέχρι να ακολουθήσει η δική μας έκρηξη. Μία λύση είναι να σταματήσετε να επαναλαμβάνετε από μακριά αυτό που θέλετε να κάνει. Πάτε κοντά στο παιδί και έχοντας πλέον την προσοχή στραμμένη πάνω σας, επαναλάβετε εκείνο που θέλετε.
Εξετάστε τα πιθανά αίτια της συμπεριφοράς του
Τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται άγχος για πολλούς λόγους: για κάτι που συνέβη στο σχολείο, για την απόδοσή τους, για μια διαφωνία με τους φίλους τους. Αν δεν εντοπίσετε το λόγο της αλλαγής συμπεριφοράς δεν θα μπορέσετε να έχετε την προσοχή του.
Δεν μοιράζονται τις προτεραιότητές μας
Κανένα παιδί δεν καταλαβαίνει γιατί το μπάνιο, για παράδειγμα, είναι τόσο σημαντικό για μας και γιατί πρέπει να γίνει τη δεδομένη στιγμή. Πόσο μάλλον όταν θα πρέπει να διακόψει το παιχνίδι του. Πριν λοιπόν αποφασίσετε να του πείτε κάτι, δείτε ποιες είναι οι προτεραιότητές του και ζητήστε του να σας πει πότε θα έχει τελειώσει. Ακόμα και αν δεν αποδώσει από την πρώτη στιγμή, είναι ένα πρώτο βήμα.
Προσδιορίστε το χρόνο
Με το να φωνάζετε στο παιδί ότι σε λίγο πρέπει να πάει για μπάνιο ενώ την ίδια στιγμή εσείς κάνετε κάτι άλλο, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό ποτέ με ηρεμία. Πρέπει το παιδί να κατανοήσει πόσος χρόνος είναι τα πέντε λεπτά ( αν είναι μικρότερης ηλικίας) ή να του θέσετε ως όριο κάτι που κάνει εκείνη τη στιγμή ( μόλις τελειώσεις το φαγητό, το διάβασμα, την αντιγραφή).
Καθιερώστε συνήθειες
Είναι σημαντικό το παιδί να σας συνδέσει με καθορισμένη συνήθεια και να υπάρχει μία σταθερότητα. Αν για παράδειγμα, αναλάβετε να του κάνετε μπάνιο, θα πρέπει να γίνετε από εσάς και περίπου την ίδια ώρα. Το ίδιο ισχύει και για το διάβασμα, για το φαγητό, για το παιχνίδι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη σταθερότητα είναι τη συνήθεια καθώς τους ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.
Επαινέστε το παιδί σας για την καλή του συμπεριφορά
Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν είναι υπάκουο και δείχνει σεβασμό. Όταν προσπαθεί να επιλύσει τη διαφωνία με ήπιο τρόπο, απλά ακολουθήστε την τακτική του.