Πώς να διδάξετε στο παιδί σας το σεβασμό
Το παιδί πρέπει από μικρή ηλικία να αποδέχεται τους άλλους μαζί με τις διαφορές τους και να τους σέβεται.
"Ο σεβασμός προς αυτούς μπορεί να θεωρηθεί ως η αίσια ολοκλήρωση ενός κώδικα καλής σχεσιακής διαγωγής, ως τελευταίος όροφος αυτής της λεπτής κατασκευής του εγώ και οι άλλοι", επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Nicole Prieur και προσθέτει:
"Ο άλλος είναι ένα κέντρο υποχρεώσεων για μένα, μας θυμίζει ο Εμανουέλ Λεβινάς. Και μία από αυτές τις υποχρεώσεις ονομάζεται σεβασμός! Οταν ένα μικρό παιδί αποδιαργανώνεται ερχόμενο σε επαφή με μια διαφορά - και έχει κάθε δικαιώμα!- οφείλει να καταλάβει ότι ο σεβασμός για τον άλλο του επιβάλλει να παραμείνει διακριτικό, δεν μπορεί, για παράδειγμα, να αρχίσει να βροντοφωνάξει μπροστά στη φουρνάρισσα, δείχνοντάς τη με το δάχτυλο: " Γιατί είναι τόσο χοντρή αυτή η κυρία;"
Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή την περίπτωση; Εξηγώντας του ήρεμα και απλά:
"Ισως δεν έχει δει συχνά τόσο παχείς ανθρώπους, είναι φυσικό λοιπόν να ξαφνιάζεσαι.Μπορείς να το σκεφτείς μόνος σου να μιλήσεις γι΄αυτό μαζί μου όταν θα είμαστε οι δυό μας, αλλά όχι να το φωνάξεις μπροστά σε αυτή την κυρία , διότι κάτι τέρτοιο σίγουρα θα τη στεναχωρήσει".
Πρόκειται για ένα επιχείρημα που θα το ευαισθητοποιήσει , διότι σε ένα μικρί παιδί δεν αρέσει να πληγώνει αυτούς που το περιβάλλουν. Ο σκοπός είναι να το κάνουμε να κατανοήσει ότι σέβομαι σημαίνει λαμβάνω υπόψη τον άλλον να παύω να θεωρώ τον εαυτό μου κέντρου του κόσμου: Δεν αντιδρώ μόνο σε συνάρτηση με τον εαυτό μου και την έκπληξή μου, αλλά δίνω προσοχή στον άλλο και σε αυτό που μπορεί να αισθανθεί.
Ο σεβασμός απέναντι στους άλλους σχετίζεται με τον αυτοέλεγχο, ή στην καλύτερη περίπτωση, με τους ευγενικούς τρόπους - δεν λέμε ό, τι περνά από το κεφάλι μας. Το ζητούμενο είναι να προσεγγίσουμε τον άλλο με αξιοπρέπεια, να του δείξουμε ότι του δίνουμε σημασία και αξία, ότι τον θεωρούμε ξεχωριστό άτομο...πράγμα που μας κάνει κι εμάς με τη σειρά μας ξεχωριστά άτομα. Με άλλα λόγια,αν σεβόμαστε τους άλλους κερδίζουμε κι εμείς το σεβασμό τους.
Εντέλει, ένα παιδί θα κατορθώσει πιο εύκολα να σέβεται τους άλλους όταν ξέρει ότι και οι άλλοι το σέβονται.
Και πώς είναι ένα παιδί που σέβεται τον εαυτό του;
Σύμφωνα με την Nicole Prieur του αρέσει αυτό που είναι, έχει καλή εικόνα για τον εαυτό του και αρκετή εμπιστοσύνη σε αυτόν ώστε να μην κάνει πράγματα που το σοκάρουν, και που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν ότι έκανε. Τελικά, πρόκειται για ένα παιδί του οποίου οι γονείς έμαθαν να στοχάζεται, να θέτει ερωτήματα στον εαυτό του, να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά πριν προβεί σε μία πράξη.