Γονείς αλλά και ζευγάρι: Πώς να προστατεύσουμε τη σχέση μας όταν γινόμαστε για πρώτη φορά γονείς

Μυρτώ Κογεβίνα

Όλες οι σχέσεις, όσο καλές και αν είναι, απαιτούν αφοσίωση και συνεχή προσπάθεια προκειμένου να αντέξουν στο χρόνο.

Στις σχέσεις όπου οι σύντροφοι, αφενός, ταιριάζουν αρκετά μεταξύ τους και αφετέρου προσπαθούν για τη σχέση τους, χτίζονται με τα χρόνια γερά θεμέλια, καθώς μαθαίνει ο ένας τα “κουμπιά” του άλλου και επικρατεί μια γενικότερη ισορροπία και αρμονία. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα ζευγάρι αποκτά το πρώτο του παιδί;

Η μετάβαση από το στάδιο “ζευγάρι” στο στάδιο “γονείς” είναι καταλυτική. Η απόκτηση ενός παιδιού φέρνει μαζί της τεράστιες αλλαγές όσον αφορά τις προτεραιότητες του ατόμου και τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται και ο όποιος ελεύθερος χρόνος, ιδιαίτερα στην αρχή, γίνεται μακρινή ανάμνηση. Πράγματα που κάποτε ήταν απλό να γίνουν τωρα μοιάζουν βουνό. Η αίσθηση ευθύνης που νιώθει ένας νέος γονιός απέναντι στο παιδί του μπορεί να είναι πραγματικά ισοπεδωτική. Οι νέοι γονείς (και ιδιαίτερα οι μαμάδες) βιώνουν συχνά κρίση ταυτότητας η οποία τους ωθεί να παραμερίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες προκειμένου να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στο παιδί τους - κάτι το οποίο είναι απολύτως κατανοητό, αλλά όχι απαραίτητα υγιές. Είναι σημαντικό, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, και οι δύο σύντροφοι να προσπαθούν να αντισταθούν στην τάση αυτή και να θυμούνται ότι, εκτός από γονείς, είναι και ζευγάρι.

Όπως ισχύει με πολλά πράγματα στη ζωή μας, η σωστή προετοιμασία μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο, πριν ακόμα γεννηθεί το παιδί μας, στο να συζητήσουμε το σύντροφό μας το πώς περιμένουμε να είναι τα πράγματα όταν θα έχουμε πια το μωρό μας στο σπίτι, ποιές αρμοδιότητες θα μπορούσε να αναλάβει ο καθένας, ποιές είναι οι ανησυχίες μας και τι είδους υποστήριξη θα επιθυμούσε ο ένας από τον άλλον στο ρόλο του ως γονέας. Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε υποθέσεις πάνω στο τι πιστεύει ο σύντροφός μας σχετικά με κάποια θέματα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες και ένταση που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Παρόλο που όλα λύνονται όταν υπάρχει καλή διάθεση, είναι σίγουρα προτιμότερο να έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει κάποια βασικά πράγματα προτού ακόμα έρθει στον κόσμο το παιδί μας. Μπορούμε να συζητήσουμε επίσης κάποια υποθετικά σενάρια όπου προκύπτει πρόβλημα και να έχουμε έτοιμο το σχέδιο δράσης μας πάνω σε αυτά (π.χ. Ποιες κινήσεις θα κάνουμε την πρώτη φορά που το μωρό μας θα αρρωστήσει;τι θα κάνουμε εάν το μωρό μας έχει κολικούς κ.ο.κ).

Η ισορροπία χρειάζεται σε όλα τα πράγματα και αυτό ισχύει ακόμα και όταν έχουμε αποκτήσει παιδί. Καλό είναι οι σύντροφοι να προσπαθούν, στο βαθμό στον οποίο είναι εφικτό, να αφιερώνουν λίγο χρόνο τόσο στις προσωπικές τους ανάγκες και στα ενδιαφέροντά τους, όσο και στη μεταξύ τους σχέση. Ένα πολύ απλό παράδειγμα θα ήταν να συμφωνήσουν να κρατούν το παιδί εναλλάξ συγκεκριμένες ώρες της εβδομάδας ώστε να μπορεί ο άλλος σύντροφος να ασχοληθεί με τη γυμναστική ή το χόμπι του. Στη συνέχεια, εάν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα, θα πρέπει να μη ντραπούν να ζητήσουν βοήθεια από οικογένεια ή φίλους, ώστε να μπορούν μια στο τόσο να βγαίνουν ραντεβού και να έχουν λίγο πολύτιμο χρόνο μαζί ως ζευγάρι. Άλλωστε, διαφυλάσσοντας την καλή ψυχική μας υγεία και τη μεταξύ μας σχέση, δημιουργούμε ένα κλίμα αρμονίας και σταθερότητας για το παιδί μας, με πολύ σημαντικά οφέλη όσον αφορά την εξέλιξή του.

Το να γίνει κανείς για πρώτη φορά γονιός ποτέ δεν ήταν, και ποτέ δε θα γίνει, κάτι το απλό και εύκολο. Όμως, με λίγη ψυχραιμία, καλή προετοιμασία και σωστό χειρισμό, η απόκτηση του πρώτου μας παιδιού μπορεί να είναι μια υπέροχη νέα περιπέτεια στη ζωή μας ως ζευγάρι!

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved