Το πράσινο τερατάκι της ζήλιας - Όταν το ζευγάρι ζηλεύει
«Τον ζηλεύω… ακόμα και όταν καταλαβαίνω πως η ζήλεια μου είναι παράλογη! Κάνω σκηνές και μετά το …μετανιώνω! Τι να κάνω; Φοβάμαι ότι στο τέλος θα κουραστεί και θα με αφήσει… και έχουμε και παιδιά!»
Πόσο δύσκολο είναι να ελέγξουμε το πράσινο τερατάκι της ζήλιας που ακόμα και όταν γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει λόγος για να ζηλέψουμε, εκείνο ξεφυτρώνει και μας εξουσιάζει και πάλι! Και ναι, η ζήλια μπορεί να μας περιθωριοποιήσει όταν ξεφεύγει από την απλή ζήλεια που δίνει αλατοπίπερο και εκφράζει διεκδίκηση και ενδιαφέρον. Μπορεί να κουράσει τον άλλον και να τον κάνει να θέλει να φύγει μακριά!
Ας δούμε λοιπόν τι κρύβεται πίσω από τη ζήλια και πως θα την ελέγξουμε κάπως, εφόσον δεν είναι και τόσο εύκολο.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το πράσινο τερατάκι της ζήλιας μου;
1. Δώσε λίγο χρόνο και πάρε μερικές ανάσες όταν νιώθεις ότι θα εκραγείς από τη ζήλια σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι μέσα από άλλη μία σκηνή που θα κάνεις να γίνεις …κουραστική και ανυπόφορη!
2. Εξήγησε τι σε ενοχλεί: Μίλησε μαζί του, πες του πως νιώθεις και δείτε και οι δύο μαζί τι ζητάει ο ένας από τον άλλον, τι αρέσει και τι όχι, ποιες είναι οι συμπεριφορές εκείνες που δημιουργούν προβλήματα!
3. Ξεσπάς πάνω του: Μεταφέρεις τα άγχη της καθημερινότητας (δουλειά, διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομικά προβλήματα, κλπ) πάνω του και ζηλεύεις που εκείνος λειτουργεί πιο ψύχραιμα; Μήπως σκέφτεσαι ότι αυτό συμβαίνει γιατί …γεμίζει αλλού τις μπαταρίες του;
4. Τι σε κάνει να ζηλεύεις; Τι κρύβεται πίσω από το τόσο ψυχοφθόρο για τους δύο συντρόφους αλλά και για όλη την οικογένεια ζηλιάρικο τρόπο όταν παίρνει διαστάσεις; Έχει να κάνει με τον σύντροφό σου (νυν ή πρώην) που σου ήταν άπιστος και θεωρείς πως το ίδιο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και ώρα; Μήπως έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσες ή με τη σχέση των γονιών σου (άπιστος γονιός ή απειλή πιθανής απιστίας); Μήπως κάπως έτσι αντιδρούσε και η μητέρα σου; Όλα τα παραπάνω μπορείς να τα δουλέψεις με ειδικό σε θέματα ζήλιας.
5. Αυτοεκτίμηση και θετική στάση: Είναι πιθανό η χαμηλή αυτοεκτίμηση να οδηγήσει στη ζήλια, καθώς δεν πιστεύεις πως μπορείς να κρατήσεις ένα σύντροφο δίπλα σου. Όταν μάλιστα εσύ δεν εκτιμάς και δεν πιστεύεις στον εαυτό σου πως έχεις την απαίτηση να το κάνει ο άλλος; Η θετική διάθεση θα σε βοηθήσει να βλέπεις τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και να εκτιμάς τον εαυτό σου περισσότερο. Το να πιστέψεις στον εαυτό σου είναι το από τα πιο σημαντικά βήματα αυτοσεβασμού, ασφάλειας και αυτοπεποίθησης! Θα δεις ότι δεν έχεις να ζηλέψεις τίποτα από άλλες γυναίκες, ίσως εκείνες έχουν από εσένα και τη θετική σου στάση που σου χαρίζει μία αίσθηση ανωτερότητας και σιγουριάς!
6. Προβληματική σχέση: Αν δεν νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά στη σχέση σου και χρειάζεται να «τρέχεις» να προλάβεις πιθανές «άτακτες» συμπεριφορές του, μάλλον χρειάζεται να δεις πως θα πορευτείς…
7. Εξαρτητική συμπεριφορά: Αν είσαι εξαρτημένη από εκείνον και θεωρείς πως θα χαθείς αν σε αφήσει, ότι μακριά του είσαι ένα τίποτα, ότι δεν θα βρεις άλλον… κλπ, σημαίνει πως έχεις κρεμαστεί πάνω του και πιθανά αυξάνεται το άγχος και ο φόβος μην τυχόν και σου τον «κλέψει» κάποια άλλη…
8. Προσωπική σου εξέλιξη: Αν νιώθεις ότι δεν εξελίσσεσαι στην ζωή σου ή περιμένεις να συμβεί αυτό μέσα από εκείνον, τότε αυξάνεται η ανασφάλεια και η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση, εφόσον νιώθεις πως …δεν προχωράς μαζί με τον άλλον. Μάλιστα, είναι σοβαρός λόγος αυτός για να αυξάνεται η ζήλια σου εφόσον πιστεύεις πως όσοι είναι γύρω του είναι καλύτεροί σου…
9. Φτιάχνεις σενάρια: Μπορεί να αναζητάς τον έλεγχο μέσα από πιθανά σενάρια, εξετάζοντας όλες τις πιθανές εκδοχές! Το μόνο που καταφέρνεις όμως είναι να χάνεις τη στιγμή και να δημιουργείς προβλήματα στη σχέση σου εφόσον γίνεσαι όλο και πιο δύσπιστη, πυροδοτώντας τελικά μέσα από αυτά τα πιθανά σενάρια ζήλιας την αρνητική συμπεριφορά του συντρόφου… Μόνο που τα σενάρια είναι αποκυήματα της φαντασίας μας και όχι η πραγματικότητα!
10. Βοήθεια ειδικού: Όπως ανέφερα στην αρχή, αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τη ζήλια σου, χρειάζεσαι να δεις πως θα το καταφέρεις με βοήθεια, εφόσον μόνη σου δεν μπορείς…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας