Πώς η αγάπη του γονιού διαμορφώνει την ευτυχία του παιδιού για πάντα
Η αγάπη που εισπράττουν τα παιδιά από τους γονείς τους παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή τους.
Οι περισσότεροι γονείς ζούμε σε φρενήρεις ρυθμούς, απασχολημένοι και αγχωμένοι να προλάβουμε τα πάντα.
Όμως, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στα παιδιά μας όσο περισσότερη αγάπη μπορούμε.
'Ερευνες της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν πώς η σχέση αγάπης μεταξύ παιδιού και γονιού, επηρεάζει την υγεία και την ευτυχία του στο μέλλον.
Η επιστήμη υποστηρίζει ότι η ζεστασιά και η αγάπη που δείχνουν οι γονείς στα παιδιά τους έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υπόλοιπη ζωή τους.Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση, οι καλές ακαδημαϊκές αποδόσεις, η καλύτερη επικοινωνία γονέα-παιδιού τα λιγότερα προβλήματα ψυχολογίας και συμπεριφοράς, έχουν συνδεθεί με τη γονική στοργή.
Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που δεν έχουν στοργικούς γονείς τείνουν να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και να αισθάνονται περισσότερο αποξενωμένοι, εχθρικοί, επιθετικοί και αντικοινωνικοί.
Η επίδραση της αγάπης στην ψυχολογία των παιδιών
Το 2010, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσαν ότι τα μωρά με πολύ στοργικές και αφοσιωμένες μητέρες μεγαλώνοντας έγιναν πιο ευτυχισμένοι, πιο ανθεκτικοί και λιγότερο ανήσυχοι ενήλικες. Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 500 άτομα από όταν ήταν βρέφη μέχρι την ηλικία των 30 ετών.
Όταν τα μωρά ήταν οκτώ μηνών, οι ψυχολόγοι παρατήρησαν τις αλληλεπιδράσεις των μητέρων μαζί τους καθώς έκαναν αρκετές εξετάσεις ανάπτυξης. nΑξιολόγησαν το επίπεδο αγάπης και προσοχής της μητέρας σε μια κλίμακα πέντε σημείων, που κυμαινόταν από «αρνητικό» έως «υπερβολικό».
Σχεδόν το 10% των μητέρων εμφάνισαν αρνητικό επίπεδο στοργής, το 85% έδειξαν ένα φυσιολογικό ποσοστό στοργής και περίπου το 6% εμφάνισαν υψηλά επίπεδα στοργής.
Τριάντα χρόνια αργότερα, τα ίδια άτομα έδωσαν συνέντευξη για τη συναισθηματική τους υγεία. Οι ενήλικες των οποίων οι μητέρες έδειξαν «μεγάλη στοργή» ή «χάδια» είχαν λιγότερα άγχη , αγωνίες και ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Ο ρόλος της ορμόνης οξυτοκίνης
Οι ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ορμόνη οξυτοκίνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα.
Η οξυτοκίνη είναι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που απελευθερώνεται σε περιόδους που ένα άτομο αισθάνεται αγάπη και σύνδεση. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους γονείς να συνδέονται με τα παιδιά τους, δημιουργώντας μια αίσθηση αφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Αυτός ο δεσμός πιθανότατα βοηθά τον εγκέφαλό να παράγει και να χρησιμοποιεί οξυτοκίνη, κάνοντας το παιδί να αισθάνεται θετικά συναισθήματα.
Πηγή: mother.ly