Πώς επηρεάζει η κακή στοματική υγιεινή την υγεία
Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να έχει πολύ πιο σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή σας από τον πονόδοντο.
Πολλοί και πολλές από εμάς δεν φροντίζουμε σωστά τα δόντια μας. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένεια των ούλων ή τερηδόνα. Μπορεί να μην γνωρίζετε, ωστόσο, ότι η κακή οδοντική υγιεινή μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, της άνοιας και των καρδιακών παθήσεων .
Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την πρόληψη παθήσεων στοματικής υγείας αλλά και για την προστασία της υγείας σας γενικότερα. Συχνά σκεφτόμαστε τον καθαρισμό των δοντιών μας ως κάτι που κάνουμε για ένα ωραίο χαμόγελο. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.
Τι σημαίνει κακή στοματική υγιεινή
Μια τέτοια κατάσταση συνδέεται με μια σειρά συμπτωμάτων, όπως είναι η ασθένεια των ούλων, οι στοματικές παθήσεις, η τερηδόνα και η οδοντική πλάκα. Η φροντίδα των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου στοματικών παθήσεων.
Η φροντίδα των δοντιών σημαίνει καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα.
Αιτίες κακής στοματικής υγιεινής
Πρέπει να θυμόμαστε πως τα δόντια μας, αργά ή γρήγορα, θα πληρώσουν το τίμημα για της «κακής» συμπεριφοράς μας.
Σημάδια κακής στοματικής υγιεινής
- Πληγές στο στόμα
- Ουλίτιδα
- Κακή αναπνοή
Χρειάζεται να κατανοήσουμε τα «εμπόδια». Εάν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα επειδή είναι χωμένο σε ένα συρτάρι, ας το αφήσουμε σε μια πιο ορατή θέση με σκοπό να λειτουργήσει αυτή η κίνηση ως υπενθύμιση.
Πώς μπορεί η κακή στοματική υγιεινή να επηρεάσει τον οργανισμό
Μπορεί να επηρεάσει το σώμα διαταράσσοντας τη βακτηριακή ισορροπία στο στόμα. Το μικροβίωμα του στόματός σας - η συλλογή βακτηρίων μέσα στο στόμα σας - έχει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας. Τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα.
Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Μια μελέτη του 2021 που έγινε στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι «τα ηλικιωμένα άτομα με κακή στοματική υγιεινή μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής, ανεξάρτητα από βιολογικούς παράγοντες».
Καρδιακές παθήσεις
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι η απώλεια δοντιών ήταν δείκτης για αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας (ΣΥ) και περιφερικής αγγειακής νόσου.
Μια μεγάλη μελέτη στη Νότια Κορέα που δημοσιεύθηκε το 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια των ούλων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για άτομα με ουλίτιδα και μεταβολικό σύνδρομο (για παράδειγμα, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό ή διαβήτη τύπου 2).
Οι ερευνητές δήλωσαν: «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς χωρίς περιοδοντική φλεγμονώδη νόσο που υποβλήθηκαν σε οδοντικό καθαρισμό για πέντε συνεχόμενα χρόνια είχαν σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον».
Μια μελέτη του 2020 από την Κορέα διαπίστωσε ότι η τερηδόνα και τα ελλείποντα δόντια συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η βελτίωση της στοματικής υγιεινής είχε σχέση με μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας.
Ο διαβήτης και τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του σάλιου στο στόμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας. Μπορεί ακόμη να παρουσιαστούν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο στόμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πλάκας.
Πώς θα προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία
- Χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά
- Βούρτσισμα δοντιών δύο φορές την ημέρα
- Αλλάξτε την οδοντόβουρτσά σας ή την κεφαλή της κάθε τέσσερις μήνες
- Περιορίστε την πρόσληψη τροφών με ζάχαρη
- Αποφύγετε το κάπνισμα
- Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο
Πηγή: bellybelly.com