Ποιος πρέπει να μιλήσει για το σεξ στα παιδιά, ο μπαμπάς ή η μαμά;
«Και ποιος πρέπει να μιλήσει για το σεξ στο παιδί μας;»
Η καυτή ερώτηση που ακούω συχνά από γονείς, προσπαθώντας αρκετές φορές να «πετάξουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον» για να μην νιώσουν την γνωστή αμηχανία…
Βέβαια, όπως είναι εύκολα κατανοητό, η μαμά είναι εκείνη που έρχεται πρώτη αντιμέτωπη με την …σεξουαλική περιέργεια του μικρού της, εφόσον είναι μαζί του περισσότερο χρόνο από τον μπαμπά και δέχεται πρώτη τέτοιου είδους ερωτήσεις.
Για να μην ξαφνιαστείτε λοιπόν από την περιέργεια του παιδιού σας – και είναι φυσιολογικό να θέλει να μάθει πως ήρθε στη ζωή – προετοιμαστείτε! Η προετοιμασία αυτή πρώτα από όλα σημαίνει πως θα περιμένετε τις ερωτήσεις του, μην θεωρήσετε πως δεν θα σας τις κάνει…
Δεύτερον, αν νιώθετε ότι δεν ξέρετε τι να του πείτε, ενημερωθείτε. Φροντίστε να βρείτε ειδικά εικονογραφημένα παραμυθοβιβλία που υπάρχουν για την σεξουαλική αγωγή και διαβάστε τα μαζί.
Βέβαια, πρώτα από όλα, χρειάζεται να συνεννοηθείτε μεταξύ σας για το τι θα πείτε και με ποιο τρόπο. Για παράδειγμα, μην ρωτήσει τη μαμά και του πει διαφορετικά πράγματα από τον μπαμπά, να έχετε κοινή στάση, όπως κοινή στάση χρειάζεται γενικότερα στο μεγάλωμά του και στη λήψη αποφάσεων…
Εφόσον έχετε ξεκαθαρίσει όλα τα παραπάνω, λέμε πως καλό είναι να μιλήσει ο γονιός του ίδιου φύλου με το παιδί, δηλαδή ο μπαμπάς με το γιο και η μαμά με την κόρη, όχι για λόγους σεμνοτυφίας αλλά επειδή έχει περάσει ο καθένας από τα ίδια στάδια και έχει το ίδιο σώμα με τα χαρακτηριστικά του φύλου, Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν μιλήσει στο παιδί για το σεξ ο γονιός του αντίθετου φύλου ότι θα του κάνει κακό.
Επειδή όπως προανέφερα, η αρχή γίνεται συνήθως με την μαμά, μπορεί σπρώξει το γιο της η μητέρα στον πατέρα, λέγοντάς του: «ρώτησε τον μπαμπά που είναι και εκείνος άνδρας και έχετε το ίδιο σώμα»…
Κλείνοντας, να τονίσω ότι μέχρι κάποιο βαθμό είναι κατανοητή η αμηχανία εφόσον και εσείς προφανώς δεν είχατε την κατάλληλη ενημέρωση ή μπορεί σπίτι σας το σεξ να ήταν θέμα ταμπού. Σήμερα όμως που υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση σχεδόν στα πάντα, δεν έχετε δικαιολογία να επαναλάβετε την ίδια στάση με αυτή των γονιών σας. Μην ξεχνάτε πως η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή αγωγή, βοηθάει στην καλύτερη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας και στην καλύτερη σεξουαλική οριοθέτηση, εφόσον «γνωρίζει» από τη μία και από την άλλη του ανοίγεται πόρτες επικοινωνίας. Μην θεωρήσετε πως αν δεν του μιλήσετε εσείς για το σεξ πως δεν θα μάθει και λανθασμένα μάλιστα από τους γύρω του…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια