Όχι, ο σύντροφός σου δεν είναι ο καλύτερος φίλος σου!
Άλλο να είμαστε και φίλοι, όχι όμως οι καλύτεροι φίλοι ή κολλητοί!
Πόσες φορές ακούμε γύρω μας πως ο καλύτερος φίλος είναι ο σύντροφός μας; Πως δεν έχουμε ανάγκη από άλλους φίλους που είναι πιθανό να μας προδώσουν ή να μην μας καταλάβουν, εφόσον μπορούμε και είμαστε μαζί, περνάμε καλά, έχουμε και τα παιδιά μας και συμπληρώνεται η «ευτυχία» μας… Όταν βλέπω ζευγάρια που στην ερώτησή μου πως είναι η σχέση τους, παίρνω ως απάντηση πως είναι δύο πολύ καλοί φίλοι που ταιριάζουν σε πολλά, καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, έχουν πολλά κοινά κλπ, η αλήθεια είναι πως αρχίζω και ανησυχώ… και η ανησυχία μου αυτή επιβεβαιώνεται όταν ρωτώ και για την σεξουαλική τους ζωή και εκεί …επικρατεί σιωπή και αμηχανία…
Ας δούμε όμως κάποια σενάρια ζευγαριών!
- Σενάριο 1ο: «Νιώθω υπέροχα μαζί του…, μοιραζόμαστε τα πάντα, περνάμε τόσο όμορφα μαζί, διασκεδάζουμε, τόσο που δεν έχω ανάγκη από άλλους γύρω μου…, κάνουμε τα πάντα μαζί, είναι ο καλύτερός μου φίλος!»
- Σενάριο 2ο: «Έχουμε γίνει δύο πολύ καλοί φίλοι…, τόσο καλοί που …είμαστε πλέον μόνο φίλοι χωρίς σεξουαλική ζωή πλέον!»
- Σενάριο 3ο: «Έχουμε μία αρμονική σχέση, είμαστε και φίλοι αλλά δεν είναι ο καλύτερός μου φίλος…»
- Σενάριο 4ο: «Ήταν ο κολλητός μου…, όσο είχαμε την σχέση μας φιλική, ταιριάζαμε σε όλα, τόσο πολύ που είπαμε να γίνουμε και ζευγάρι, …τελικά χωρίσαμε και έχασα και τον σύντροφό μου αλλά και τον καλύτερό μου φίλο!»
Αλήθεια, ποιο σενάριο νομίζεις ότι σε εκφράζει καλύτερα; Σκέψου πως είσαι με τον σύντροφό σου και πως είναι και η σχέση σας...
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα σενάρια που τελικά δεν είναι μόνο σενάρια, εφόσον πρόκειται για περιπτώσεις που συναντάμε γύρω μας, αλλά νομίζω φτάνουν αυτά για να αντιληφθούμε το νόημα.
Πολλά είναι τα ζευγάρια που μπερδεύονται και πιστεύουν πως ανάμεσα στα συστατικά μιας καλής σχέσης, περιλαμβάνεται και μία πιο φιλική σχέση: εφόσον είμαστε μαζί, μιλάμε, νιώθουμε πιο χαλαρά και άνετα, διασκεδάζουμε μαζί…, δεν είμαστε όμως οι καλύτεροι φίλοι!
Γιατί; Μα, πολύ απλά, για παρόμοιους λόγους που δεν μπορεί και ο γονιός να είναι φίλος με το παιδί του. Δεν είναι και τόσο εύκολο για το ζευγάρι να κρατήσει το όριο ανάμεσα στον «καλό φίλο και στον εραστή». Πάντα σχεδόν κερδίζει το ένα από τα δύο! Είναι δύο ρόλοι αντιφατικοί, δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Άλλο να είμαστε και φίλοι, όχι όμως οι καλύτεροι φίλοι, δεν είμαστε κολλητοί! Αν για παράδειγμα, σου έλεγε εφόσον είναι ο κολλητός σου, πόσο του αρέσει εκείνη που πέρασε πριν, τι ωραίο …σώμα που έχει, πως θα ένιωθες; Εσύ θα του έλεγες πόσο σου αρέσει ο κολλητός του φίλου του για παράδειγμα; Μάλλον όχι! Και η έννοια του καλού φίλου ή κολλητού, περικλείει την ελευθερία να μιλήσει ανοιχτά ο ένας στον άλλον, να πει ακριβώς τι του αρέσει και τι θέλει, χωρίς λογοκρισία! Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί δεν μπορεί να συνυπάρξουν οι δύο έννοιες;
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα ζευγάρια που έρχονται στο γραφείο με αίτημα την ανύπαρκτη ή προβληματική σεξουαλική ζωή, συχνά αναφέρουν ότι έχουν γίνει δύο πολύ καλοί φίλοι, με αποτέλεσμα να μην νιώθουν ερωτική έλξη καθώς έχει αναπληρωθεί από την φιλία τους και την έντονη κοντινότητα, «με τον κολλητό μας δεν κάνουμε σεξ!»
Συχνά συνοδεύεται και με μία παραμελημένη εμφάνιση του ενός ή και των δύο μέσα στο σπίτι για παράδειγμα, άλλωστε «είναι ο καλύτερός σου φίλος, δεν θα σε παρεξηγήσει», μόνο που θα πάψει να σε βλέπει και ως γυναίκα…
Άλλος ένας λόγος που το ζευγάρι προσπαθεί «να καλλιεργήσει» την φιλική σχέση, είναι η ανασφάλεια του τι θα συμβεί όταν με τον καιρό υποχωρήσει το ερωτικό πάθος, θεωρώντας πως θα μείνουν μαζί λόγω της φιλικής τους σχέσης. Συνδύασέ το όμως και με το παραπάνω…, σεξ με ποιον θα κάνεις;
Και η κοινωνικότητα; Συνήθως αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αυτές τις «φιλικές περιπτώσεις», το ζευγάρι συνήθως είναι απομονωμένο ή αν έχει κοινωνικές επαφές είναι επιφανειακές και ρηχές. Και είναι λογικό αν σκεφτείς πως ο σύντροφός σου είναι ο καλύτερός σου φίλος, άρα μιλάς μαζί του για ότι σε απασχολεί, τόσο που δεν έχεις ανάγκη από άλλους…
Και αν έρθει ο χωρισμός; Και αν τελικά το ζευγάρι χωρίσει; Τι γίνεται τότε; Η απώλεια διπλή, καθώς χάνεται και η σχέση και η «φιλία». Και ποιος θα είναι δίπλα να σταθεί στις δύσκολες στιγμές;
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας