Tips για μαμάδες: Το κόλπο για να παραμένει το κρέας ζουμερό όταν ψήνεται
- Τι να κάνετε για να μη στεγνώνει το ψητό κρέας.
- Ποιο είναι το μυστικό για να παραμένει ζουμερό το ψητό κρέας.
Το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας έχει την τάση να στεγνώνει όταν γίνεται ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα. Υπάρχει όμως ένα έξυπνο κόλπο που θα κάνει το κρέας πολύ ζουμερό και τρυφερό.
Ποιο είναι αυτό
- Στύψτε ένα πορτοκάλι και γεμίστε με το χυμό του μία σύριγγα.
- Στη συνέχεια, κάντε «ενέσεις» σε διάφορα σημεία του ωμού κρέατος αδειάζοντας το χυμό στο κρέας.
- Αφήστε το κρέας για μια περίπου ώρα ώστε να απορροφήσει το χυμό και μετά ψήστε το.Το κρέας θα ψηθεί γρηγορότερα και θα είναι ιδιαίτερα τρυφερό. Όσο για τη γεύση του; Θα είναι εξαιρετική.
Πώς να ψήνετε το κρέας για να είναι πιο υγιεινό
Όπως διαβάζουμε στο onmed.gr το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μετατρέψει τις πρωτεΐνες που εμπεριέχονται στο κόκκινο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά και τα ψάρια σε ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), δηλαδή χημικές ουσίες που έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του στομάχου, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσετε. Αποφύγετε τις παχιές στην υφή μαρινάδες που τείνουν να καίγονται, γεγονός που αυξάνει την έκθεση του οργανισμού σε καρκινογόνες ουσίες. Επιλέξτε μαρινάδες με ξύδι ή λεμόνι και φρέσκο ελαιόλαδο, που δημιουργούν ένα προστατευτικό φίλτρο γύρω από το κρέας.
- Όταν ψήνετε μπιφτέκια, να τα γυρνάτε κάθε 1 λεπτό, καθώς μελέτη έδειξε πως με τον τρόπο αυτό μειώνονται κατά 85% οι ετεροκυκλικές αμίνες.
- Οι πικάντικες μαρινάδες μειώνουν τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών σε ποσοστό έως 80%, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας.
- Για να μειώσετε τη διάρκεια ψησίματος και κατά συνέπεια τις ετεροκυκλικές αμίνες, να προθερμαίνετε το κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να ψήνεται πιο γρήγορα όταν το βάλετε στην ψησταριά.