Μαμαδίστικα γιουβαρλάκια κοτόπουλου για τα παιδιά - Είναι πεντανόστιμα
- Συνταγή για κοτογιουβαρλάκια
- Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ιδανικά τώρα που το κρύο είναι τσουχτερό.
Γιουβαρλάκια!!! Λατρεμένο φαγάκι ειδικά όταν ο καιρός αρχίζει και κρυώνει. Αρέσει πολύ και στα παιδιά! Έτσι δεν είναι;
Εκτός φυσικά αν το παιδί είναι ο Μήτσος μου, που θα σου κάνει … νερά.΄Οταν ήταν πιο μικρούλης και πήγαινε ακόμη στο προνήπιο, η άρνηση του όταν σέρβιρα στο τραπέζι γιουβαρλάκια ήταν… εκφραστικότατη. Μου πετούσε ένα “μπλιαξξξξ, δεν τις τρώω εγώ αυτές τις αηδίες” και οποιαδήποτε παράκληση, υπόσχεση ή επιβράβευση έπεφτε απλά… στο κενό.
Μέχρι που μια “άγια” μέρα, η κυρία Νότα, μαγείρισα του παιδικού σταθμού, μοίρασε με την κουτάλα της γιουβαρλάκια στα πιατάκια των παιδιών.Θες κάτι ο αυστηρός τόνος της κυρίας Νότας, θες ότι το τρωγε κι ο διπλανός του; … Ο Μήτσος (αλληλούια) έφαγε γιουβαρλάκια!!!
Κι από τότε δεν ξανάκανε ποτέ “μπλιαξξξξ”! Φυσικά ούτε κι όταν έφαγε κι αυτά τα κοτογιουβαρλάκια. “Είναι κάπως διαφορετικά, μου είπε, αλλά είναι κι αυτά νόστιμα”!
Κοτογιουβαρλάκια λοιπόν, γιατί που και που τη θέλουμε τη γευστική αλλαγή μας. Για να τα φτιάξεις ακολουθείς την ίδια διαδικασία με τα κλασσικά γιουβαρλάκια.
Μόνο που αντί για μοσχαρίσιο κιμά, χρησιμοποιείς κιμά κοτόπουλο.
Υλικά
για τα γιουβαρλάκια
- 1 κιλό κιμά κοτόπουλο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κ σ άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 1/4 κούπα ρύζι καρολίνα
- αλάτι – πιπέρι
- 1/2 κ γλ γλυκιά πάπρικα
- 2-3 κ σ ελαιόλαδο
- για το αλεύρωμα
- 2-3 κ σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για τον ζωμό
- 2-3 πατάτες χοντροκομμένες (κατά προτίμηση κόκκινες)
- 2 καρότα χοντροκομμένα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 2 φύλλα δάφνη
- αλάτι – πιπέρι
- χλιαρό νερό
για το αυγολέμονo
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1/2 κούπα από τον ζωμό του φαγητού
Δες πως γίνονται τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο
- Σε μια βαθιά λεκάνη προσθέτω όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνω καλά.
Πλάθω ομοιόμορφα γιουβαρλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο για μερικά λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζω τον ζωμό. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρω ελαφρά τις πατάτες, τα καρότα και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω την δάφνη και το ζεστό νερό. Τόσο νερό ώστε να καλυφθούν τα λαχανικά. Σκεπάζω και κατεβάζω στο 7,5 την θερμοκρασία* για 5 περίπου λεπτά.
*τα μάτια της κουζίνας μου έχουν κλίμακα έως το 9. - Στο μεταξύ, βγάζω τα γιουβαρλάκια από το ψυγείο και τα αλευρώνω ελαφρά.
- Τοποθετώ τα γιουβαρλάκια προσεκτικά και ένα ένα στον ζωμό που βράζει.
Προσέχω τα γιουβαρλάκια να είναι σκεπασμένα από τον ζωμό, διαφορετικά συμπληρώνω με ζεστό (πάντα) νερό.
- Μαγειρεύω τα γιουβαρλάκια για 20 λεπτά.
- Μόλις έτοιμα, ξεσκεπάζω κι αφήνω να πέσει κάπως η θερμοκρασία τους.
- Στο μεταξύ ετοιμάζω το αυγολέμονο.
Σε ένα μπωλ προσθέτω τον χυμό του λεμονιού και τον ζωμό του φαγητού κι ανακατεύω με ένα πιρούνι.
Σε ένα άλλο βαθύ και στεγνό μπωλ χτυπάω τα ασπράδια με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά ή μέχρι να έχω μια αφράτη μαρέγκα. Σε αυτήν προσθέτω τους κρόκους και συνεχίζω το χτύπημα. Στην συνέχεια χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού. - Περιχύνω με το αυγολέμονο το φαγητό και κουνάω την κατσαρόλα έτσι ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού.
- Σερβίρω τα γιουβαρλάκια με τις πατάτες και τα καρότα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Με αγάπη
Mamatsita