Τέσσερις συναρπαστικές πληροφορίες για τον θηλασμό
- Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τρόπος διατροφής αλλά και γονεϊκότητας
- To μωρό μετά τον τοκετό αν τοποθετηθεί πάνω στη μητέρα θα προσκολληθεί στο στήθος της και θα αρχίσει να θηλάζει το πρωτόγαλα (χωρίς βοήθεια)
- Η οδηγία να ταΐζεις το νεογέννητο μωρό σου κάθε τρεις ώρες ισχύει και για τα βρέφη που θηλάζουν;
- Η συχνή χρήση πιπίλας συνδέεται με τον πρώιμο απογαλακτισμό;
Ο θηλασμός σαν διαδικασία αλλά και το μητρικό γάλα έχουν πολλά οφέλη για το μωρό.
Πρώτα από όλα το μητρικό γάλα προσφέρει στο βρέφος ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη και μάλιστα στις ακριβείς ποσότητες. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανά μήνα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του μωρού.
Επίσης, το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα τα οποία προστατεύουν το βρέφος από ιώσεις και ασθένειες, ενώ ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη του θηλασμού για την εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους. Μελέτη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Brown έδειξε ότι ο θηλασμός μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού κατά 20-30%.
Ας δούμε όμως μερικές συναρπαστικές πληροφορίες που αφορούν τον θηλασμό:
Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τρόπος διατροφής αλλά και γονεϊκότητας
Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία που επιλέγεις να ακολουθήσεις γνωρίζοντας τα οφέλη που έχει ο θηλασμός τόσο για το βρέφος όσο και για εσένα, τη μητέρα. Είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για την ανατροφή του παιδιού σου καθώς έτσι μπορείς να το παρηγορήσεις, να το ηρεμήσεις όταν κλαίει και είναι αναστατωμένο, ακόμη και να το κοιμήσεις πιο εύκολα. Είναι ένας τρόπος γονεϊκότητας που προωθεί την ενίσχυση ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους.
To μωρό μετά τον τοκετό αν τοποθετηθεί πάνω στη μητέρα θα προσκολληθεί στο στήθος της και θα αρχίσει να θηλάζει το πρωτόγαλα (χωρίς βοήθεια)
Η επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin) για τουλάχιστον μία ώρα, ενθαρρύνουν την πρώιμη έναρξη του θηλασμού. Το μωρό ενστικτωδώς θα αναζητήσει το στήθος της μητέρας κι έτσι έχει μεγάλες πιθανότητες ώστε να αρχίσει ο θηλασμός. Η πρώτη ώρα αμέσως μετά τον τοκετό είναι η λεγόμενη και ως «Χρυσή Ώρα» (Golden Hour).
Είναι σημαντικό να τονισθεί πως τα πρώτα είκοσι λεπτά μεταφράζονται σε 1-2 μήνες επιπλέον μητρικού θηλασμού, ενώ η πρώτη ώρα μεταφράζεται σε 100’ περισσότερης επαφής κατά τον πρώτο μήνα ζωής. Η «Χρυσή Ώρα» περιλαμβάνει ένα σύνολο πρακτικών που βασίζονται σε στοιχεία που συμβάλλουν στη φυσιολογική σταθεροποίηση της δυάδας μητέρας-νεογέννητου μετά τη γέννηση.
Η οδηγία να ταΐζεις το νεογέννητο μωρό σου κάθε τρεις ώρες ισχύει και για τα βρέφη που θηλάζουν;
Εύχομαι να μην σου δοθεί ποτέ σαν οδηγία και να μην πέσεις σε αυτό το σφάλμα! Ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και απρογραμμάτιστος. Κατ΄ απαίτηση του μωρού, με τα πρώτα σημάδια πείνας.
Εάν εσύ δεν πεινούσες και κάποιος προσπαθούσε να σε ταΐσει μόνο και μόνο επειδή «είναι η ώρα», πως θα σου φαινόταν; Το αυστηρό πρόγραμμα στο θηλασμό μπορεί να προκαλέσει ένταση και να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Η συχνή χρήση πιπίλας συνδέεται με τον πρώιμο απογαλακτισμό;
Η πιπίλα χρησιμοποιείται αρκετά συχνά ώστε να παραμένει ένα μωρό ήρεμο. Αν ωστόσο μια μανούλα θηλάζει και θέλει να συνεχίσει τον θηλασμό, θα πρέπει να σκεφθεί την χρήση πιπίλας καλύτερα. Η συχνή χρήση της πιπίλας, πέραν ότι για πολλούς ενοχοποιείται για την μη ορθή ανάπτυξη των δοντιών και την πρόκληση ορθοδοντικών προβλημάτων αργότερα, μπερδεύει το μωρό, αφού η θηλαστική κίνηση που κάνει με την πιπίλα υποκαθιστά τον πραγματικό θηλασμό. Αυτή η κατάσταση προκαλεί προβλήματα σε βρέφος και μανούλα. Το μεν βρέφος μπορεί να παραλείπει γεύματα και η δε μητέρα να διατρέξει κίνδυνο για μαστίτιδα και προβλήματα με την παραγωγή της.
Παρασκευή Πολύζου
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού
www.latched.gr
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr