Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – Καμία γυναίκα μόνη
25 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών καθιερώθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ το 1999, ωστόσο, άτυπα είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981. Η 25Η Νοεμβρίου δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδερφών και πολιτικών αγωνιστριών Μιραμπάλ, από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου του 1960.
Σήμερα, πάνω από μισό αιώνα μετά από τη δολοφονία τους και πάνω από 20 χρόνια από την καθιέρωση της η μέρας, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών σε ετήσια βάση παραμένει σοκαριστικά υψηλός (μέχρι και τον προηγούμενο μήνα με βάση τα ποσοστά του 2022, στη χώρα μας δολοφονούνται περίπου 2 γυναίκες τον μήνα).
Ανησυχητικά υψηλά είναι και τα στοιχεία για την κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών στο οικογενειακό, επαγγελματικό και όχι μόνο περιβάλλον τους.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών:
- 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, στις περισσότερες περιπτώσεις από κάποιον σύντροφο ή άλλο συγγενή
- 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
- 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
- 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από κάποιον οικείο τους, με πιθανότερο μέρος διάπραξης του εγκλήματος να είναι το ίδιο τους το σπίτι.
Επίσης:
- Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
- Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
- 1 στις 5 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
- Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
- 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα
Τα πολλά πρόσωπα της κακοποίησης
Κακοποίηση δεν είναι μόνο η σωματική βία. Έχει πολλά περισσότερα πρόσωπα και το κάθε ένα αφήνει σημάδια ορατά και αόρατα που δύσκολα επουλώνονται.
Λεκτική / ψυχολογική κακοποίηση. Τα λόγια μπορούν να γίνουν σκληρά και να πονέσουν, εξίσου, με την χειροδικία. Ο σύντροφος στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει την γυναικά, να της επιβληθεί, καταφεύγει στην ψυχολογική κακοποίηση, με σκληρά λόγια, με ψυχολογικό πόλεμο και πίεση. Τη μειώνει, την προσβάλλει, της φωνάζει, την απειλεί. Η γυναίκα ζει με τον φόβο, με το άγχος, ενώ συγχρόνως, χάνει την αυτοπεποίθησή και την αυτοεκτίμηση της. Πιστεύει ότι δεν αξίζει, ότι είναι ανίκανη, ότι είναι κατώτερη του. Η λεκτική κακοποίηση , όπως και η σωματική, δεν κάνει διακρίσεις σε μορφωτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα.
Σεξουαλική κακοποίηση. Ο σεξουαλικός αναγκασμός σε μία σχέση είναι κακοποίηση, από τη στιγμή, δε, που το θύμα δε συναινεί να προσχωρήσει σε σεξουαλικές δραστηριότητες, με το σύντροφο της. Οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής φύσεως, παρά τη θέληση της γυναίκας, είναι κακοποίηση.
Απομόνωση. Ο θύτης θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο θύμα, να το εξουσιάζει, να έχει την αποκλειστικότητα. Και ο τρόπος για να το πετύχει αυτό, είναι η απομόνωση του θύματος από τον έξω κόσμο.
Οικονομική βία. Η γυναίκα υφίσταται οικονομική βία είτε στο χώρο εργασίας (υπό τη μορφή της απόλυσης, της εκμετάλλευσης) είτε και μέσα στη σχέση της. Στην περίπτωση αυτή, ο σύντροφος απαιτεί και έχει τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της γυναίκας.