Παγκόσμια Ημέρα μέλισσας: Μαθαίνοντας για την ιστορία και τη σημασία της
Μάθετε για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας και τη σημασία των μελισσών στην επιβίωση του πλανήτη με ένα εκπαιδευτικό βίντεο και φύλλα εργασίας.
Γιατί και πότε καθιερώθηκε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα
Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.
Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια.» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.
Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πιονιέρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.
Γιατί εξαρτάται η ανθρώποτητα από τις μέλισσες;
Για αιώνες, οι μέλισσες -από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη- έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον.
Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.
Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων.
Η προστασία των μελισσών προστατεύει τη βιοποικιλότητα.
(Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.)
Επιπλέον, οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τη επικονίαση είναι πέντε φορές πιο πολύτιμες από αυτές που δεν χρειάζονται επικονίαση. Ο όγκος της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από τους επικονιαστές έχει αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία 50 χρόνια.
Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη σημασία που έχουν οι επικονιαστές στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η μέλισσα! Ένα εκπληκτικό έντομο!
Με το βίντεο από To Sakidio: «Γιατί είναι σημαντική η μέλισσα» γνωρίζουμε στα παιδιά τον ξεχωριστό κόσμο των μελισσών, την δομή της κοινωνίας τους, την ανατομία τους, τα πολύτιμα προϊόντα τους, τη σύνδεσή τους με τη βιοποικιλότητα και τη συμβολή τους στην επιβίωση του πλανήτη.
Φύλλα εργασίας για παιδιά
Τα παρακάτω φύλλα εργασίας έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τις μέλισσες, υποστηρίζοντας το βίντεο και ενισχύοντας τη γνώση. Αυτά τα φύλλα εργασίας προάγουν δεξιότητες παρατήρησης, διερευνητικής μάθησης, κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων . Επιπλέον, ενθαρρύνουν φιλικές προς το περιβάλλον στάσεις, ενσυναίσθηση και ανάληψη προσωπικής ευθύνης, με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.
Μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τα φύλλα εργασίας εδώ
Λίγα λόγια για το Sakidio.gr και τους δημιουργούς του:
Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).
To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.
Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.
Κανάλι στο YouTube