Η ουσιαστική σημασία του ρόλου των γονιών
«Ό,τι είμαι ή ελπίζω να γίνω, το οφείλω στη μητέρα μου», Αβραάμ Λίνκολν
Η σχέση γονιών- παιδιών έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην πνευματική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και στη συνολική ευημερία και ευτυχία του.
Οι γονείς μας βοηθούν σε κάθε βήμα της ζωής μας. «Ακόμα και όταν τα μικρά παιδιά περνούν τις περισσότερες ώρες στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία , οι γονείς παραμένουν οι ενήλικες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή τους», γράφει ο Jack Shonkoff, παιδίατρος και μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ανώτατης Σχολής Εκπαίδευσης του Χάρβαρντ. «Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της γονικής σχέσης μπορεί κανείς να το παρατηρήσει εύκολα. [...] Ένα παιδί μπορεί να μη νοιάζεται για το ποιος του κόβει τα μαλλιά αλλά νοιάζεται πολύ για το ποιος το κρατά αγκαλιά όταν νιώθει αβέβαια, το παρηγορεί όταν πονά και μοιράζεται ιδιαίτερες στιγμές στη ζωή του.»
Η σχέση μεταξύ των γονέων και των παιδιών επηρεάζει τα παιδιά όχι μόνο κατά την παιδική ηλικία, αλλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής ενός παιδιού, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της ανάπτυξης, της εκπαιδευτικής προόδου καθώς και των επαγγελματικών ευκαιριών- επιλογών.
Ένας από τους κύριους ρόλους των γονέων είναι η ενθάρρυνση, η υποστήριξη και η πρόσβαση σε δραστηριότητες που επιτρέπουν στο παιδί να «κατακτήσει» βασικά αναπτυξιακές ικανότητες .
Η μάθηση και η κοινωνικοποίηση ενός παιδιού επηρεάζονται περισσότερο από την οικογένειά του, δεδομένου ότι εκείνη είναι η κύρια κοινωνική του ομάδα. Η φροντίδα και η υποστήριξή του είναι δύο από τα ορόσημα στην παιδική ανάπτυξη.
Μια παιδεία με ευρύ φάσμα γνώσεων ενισχύει την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του ατόμου και έτσι το ίδιο αργότερα συμβάλει θετικά στην κοινωνία. Οι γονείς είναι επίσης οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές των παιδιών τους και τους δίνουν αγάπη άνευ όρων.
Η σημασία της συμμετοχής των γονέων στη ζωή των παιδιών
- Τα παιδιά που έχουν τη γονική υποστήριξη είναι πιθανό να νιώθουν ψυχική ηρεμία ως ενήλικες .
- Οι μαθητές με «εμπλεκόμενους» γονείς τείνουν να παίρνουν υψηλότερους βαθμούς, να έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και είναι πιο πιθανό να αποφοιτήσουν και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους .
- Είναι πιο πιθανό τα παιδιά να είναι κοινωνικά ικανά και να έχουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες όταν έχουν γονείς που είναι «ακούν» τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους.
Η διατήρηση μιας καλής σχέσης γονέα-παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για τη συνετή ανατροφή των παιδιών.
Ξεκινώντας ήδη από τη γέννηση, οι γονείς πρέπει πάντα να έχουν επίγνωση του τεράστιου αντίκτυπου που έχουν στη ζωή των παιδιών τους.
Η επίδρασή τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροφή ενός νέου ενήλικα με αυτοπεποίθηση και μόρφωση, ο οποίος θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.