Πώς να βρείτε χρόνο για να παίξετε με το παιδί σας

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στο παιχνίδι του παιδιού σας;

Πώς να βρείτε χρόνο για να παίξετε με το παιδί σας
Bigstock

Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι αμέτρητα: Είναι μια ψυχολογική εμπειρία όπου τα παιδιά βυθίζονται ολοκληρωτικά και νιώθουν ευτυχισμένα. Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά αποκτούν βασικές δεξιότητες για τη ζωή. Μαθαίνουν τη σημασία της συνεργασίας, της επίλυσης προβλημάτων αλλά και της λήψης πρωτοβουλιών .

Επιπλεόν, υποστηρίζει την ανάπτυξη της λεπτής και αδρής κινητικότητας , βελτιώνοντας τις μαθηματικές και λεκτικές δεξιότητες, δίνοντας ευκαιρίες για εξάσκηση αυτών με διασκεδαστικό τρόπο.

Έρευνα: Τα βιντεοπαιχνίδια βελτιώνουν τις κοινωνικές δεξιότητες των εφήβων

Παραδόξως, το παιχνίδι με τα μικρά παιδιά πολλές φορές φαντάζει αγγαρεία για τους γονείς. Για να εμπλακείτε σ' ένα παιχνίδι προσποίησης πρέπει συχνά να φύγετε από τον δικό σας ενήλικο κόσμο και να εισέλθετε στον κόσμο φαντασίας του παιδιού σας.

Όταν είστε κουρασμένες ή αγχωμένες, είναι πιο δύσκολο να προσποιηθείτε ότι τα προβλήματα του «πραγματικού κόσμου» δεν υπάρχουν, και μερικές φορές απλά δεν έχετε την ενέργεια να ασχοληθείτε και να κάνετε την νεράιδα.

Βέβαια, τα μικρά συχνά δυσκολεύονται να ξεκινήσουν το παιχνίδι και για αυτό βασίζονται σε κάποιον μεγαλύτερο για να τους «φτιάξει» το σενάριο. Ενώ γνωρίζουν τι θέλουν να περιλαμβάνει το σενάριο παιχνιδιού, μπορεί να μην είναι σε θέση να το εκφράσουν με σαφήνεια. Έτσι, οι αρχικές σας προσπάθειες να δημιουργήσετε το «τέλειο» σενάριο μπορεί να συναντήσουν την απογοήτευση του παιδιού σας αλλά και την επακόλουθη κατάρρευση.

Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης

4 συμβουλές για το πώς να ενταχθείτε στο παιχνίδι του παιδιού

1. Μιλήστε για το παιχνίδι πριν εμπλακείτε

Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι φαντασίας με το μικρό σας, συζητήστε τι θα περιλαμβάνει. Ποιοι είναι οι χαρακτήρες και ποιοι είναι οι ρόλοι τους; Τι πρόκειται να συμβεί σε αυτό το σενάριο; Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων επιτρέπει τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας να προετοιμαστείτε.

Messy play: Γιατί τα παιδιά αγαπούν να παίζουν με τη λάσπη

2. Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά χρειάζονται 15 λεπτά παιχνίδι με έναν κύριο φροντιστή κάθε μέρα. Αυτό είναι όλο!

Η γνώση ότι υπάρχει καθορισμένος χρόνος βοηθά στην ενίσχυση της ποιότητας του παιχνιδιού μεταξύ εσάς και του παιδιού.

paidiko-agxos-paixnidi.jpg

3. Εντάξτε το παιχνίδι σε άλλες δραστηριότητες

Για παράδειγμα, στην ώρα του μπάνιου, παίξτε τη γοργόνα ή τον αστροναύτη που αιωρείται στο διάστημα. Όταν μπορείτε, εντάξτε το παιχνίδι στην τρέχουσα ρουτίνα για να διασκεδάσετε ενώ παράλληλα κάνετε «τσεκ» στη λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε.

5 τρόποι για να φτιάξετε την λίστα του σουπερμάκετ εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα

4. Ενθαρρύνετε το ανεξάρτητο παιχνίδι

Το ανεξάρτητο παιχνίδι δεν είναι μόνο θέμα ευκολίας για τους γονείς. Μέσα από το ανεξάρτητο παιχνίδι, τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.

Για να ενθαρρύνετε το ανεξάρτητο παιχνίδι, δώστε λιγότερα παιχνίδια. Η ύπαρξη λιγότερων παιχνιδιών ενθαρρύνει τα παιδιά να ασχολούνται με κάθε παιχνίδι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, δώστε στα παιδιά μια έναν σαφή στόχο με το παιχνίδι τους. Για παράδειγμα, αντί να λέτε: «Πρέπει να τελειώσω το μαγείρεμα . Σε παρακαλώ, πήγαινε να παίξεις με τα παιχνίδια σου», πείτε: «Ορίστε μερικά κομμάτια παζλ. Κάντε δύο από αυτά, ενώ εγώ θα τελειώσω το φαγητό».

Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι επίσης μια δεξιότητα που μαθαίνεται σταδιακά. Ένα μικρό παιδί μπορεί να συμμετέχει μόνο για λίγα λεπτά σε κάτι τέτοιο, αλλά η επανάληψη και η εξάσκηση θα βελτιώσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανεξάρτητου παιχνιδιού μέχρι την ηλικία του νηπίου.

Εργαζόμενη μαμά: 5 hacks που θα σας εξοικονομήσουν χρόνο

Μια τελευταία σημείωση

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μαμάς-παιδιού μπορούν να συμβούν μαγικά πράγματα - και δεν μιλάμε μόνο για ταξίδια στον φανταστικό κόσμο που έχει δημιουργήσει το παιδί σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να αφιερώσετε στο μικρό σας, όταν έχετε τόσα πολλά αν φέρετε εις πέρας, αλλά όταν είστε σε θέση να το κάνετε, είναι απίστευτα ωφέλιμο.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved