5 τρόποι να διαχειριστείτε τις μητρικές ενοχές

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Γιατί οι περισσότερες μητέρες αισθάνονται ενοχές;

Οι περισσότερες μητέρες αισθάνονται ενοχές καθώς θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις προσδοκίες που έχουν για τον εαυτό τους.

Πολλές εργαζόμενες μητέρες αισθάνονται ότι η δουλειά τις εμποδίζει να είναι παρούσες στις εκδηλώσεις των παιδιών τους ενώ όσες είναι στο σπίτι, πιστεύουν πώς δεν κάνουν αρκετά ή ότι δεν είναι πετυχημένες.

Όταν νιώθεις ότι όλα όσα κάνεις, είναι λάθος

Είναι φυσιολογική η ενοχή της μαμάς;

Ναι, η ενοχή της μαμάς είναι απολύτως φυσιολογική. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν μητέρες από τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ιταλία, οι οποίες έχουν καλύτερη ασφάλεια, παροχές και εργασιακό περιβάλλον σε σχέση με τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι μητέρες και σε αυτές τις χώρες εξακολουθούν να αισθάνονται ενοχές.

Όπως εξηγεί στο today.com η ψυχοθεραπεύτρια Niro Feliciano, « η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όπως μας την έχουν παρουσιάσει, δεν είναι ρεαλιστική. Η διάχυτη πεποίθηση είναι ότι πρέπει να εμφανιζόμαστε σε κάθε σχολική εκδήλωση και τα παιδιά μας να ζουν σε ένα …άψογο σπίτι. Κι είναι λογικό πολλές από εμάς να νιώθουμε πώς δεν είμαστε αρκετές».

Τις ενοχές των μαμάδων δεν τις αξίζουμε

Πώς να διαχειριστείτε τις μητρικές ενοχές

Σταματήστε τα «πρέπει»

Πρέπει να αποδεχτείτε ότι πραγματικά κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε κάθε μέρα και πώς παίρνετε τις καλύτερες αποφάσεις δεδομένων των όσων γνωρίζετε εκείνη τη στιγμή.

Μιλήστε με άλλες μαμάδες

Συνομιλώντας με άλλες μαμάδες μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε πολλά κοινά. Ακόμα και με εκείνες που δείχνουν πώς τα έχουν όλα υπό έλεγχο. Η ντροπή μεγαλώνει πάντα στη σιωπή, οπότε αν μοιραστείτε τις ιστορίες σας θα δείτε πως δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε τόσες ενοχές.

Εστιάστε στα θετικά

Σκεφτείτε όλα όσα έχετε καταφέρει όχι μόνο τη μέρα που πέρασε αλλά και την εβδομάδα. Μην μηδενίζετε απλά, καθημερινά πράγματα που είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία της οικογένειάς σας.

Σκεφτείτε τον γονέα που θέλετε να είστε για τα παιδιά σας

Ο καλός γονιός είναι εκείνος που προσπαθεί να είναι παρών, που βρίσκει χρόνο για να φροντίσει τις δικές του ανάγκες και των παιδιών του. Που προσπαθεί για το καλύτερο ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Πώς μοιάζουν οι ενοχές μιας μαμάς

Δείτε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση

Καλό είναι να θυμάστε ότι δεν αναθρέφετε μόνη τα παιδιά σας. Αν έχετε ανάγκη από βοήθεια, θα πρέπει να τη ζητήσετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved