Gen Z, Millenials, Gen X - Πώς επηρεάζει η γενιά σου το στιλ γονεϊκότητας που ακολουθείς

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά σας από τη δική σας γενιά;

Μαργαρίτα Νικολάου
Gen Z, Millenials, Gen X - Πώς επηρεάζει η γενιά σου το στιλ γονεϊκότητας που ακολουθείς
Bigstock

Είτε είστε Millennial (όπως εγώ), είτε Gen X, είτε Gen Z, η γενιά που μεγαλώσατε επηρεάζει το στιλ γονεϊκότητάς σας.

Ιωάννα Τούνη - Ακολουθεί τη μοντέρνα γονεϊκότητα και αυτοί είναι μερικοί από τους κανόνες της

Ορίστε πώς επηρεάζονται τα παιδιά σας από τη δική σας τη γενιά.

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται «Δεν θα κάνω ό,τι έκαναν οι γονείς μου σε εμένα»; Σίγουρα πολλές και άλλες τόσες σίγουρα θα το πουν αυτό στο μέλλον και τα δικά σας παιδιά.

Κάθε γενιά θέλει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αν και μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι γονείς έχουν κάτι κοινό -κυνηγούν την τελειότητα- αυτό αποτυπώνεται κάθε φορά και στον μοναδικό και συγκεκριμένο τρόπο που μεγαλώνουν.

Ωστόσο, «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσετε να μην υπερβάλετε και αλλάζετε πράγματα», αναφέρει η Amelia Kelley, PhD, θεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου Gaslighting Recovery for Women. «Αυτό που μπορεί να συμβεί σε μια γενιά είναι ότι εντοπίζουν κάτι που δεν τους άρεσε και έτσι ακολουθούν μια άλλη κατεύθυνση».

Πολλοί γονείς της Gen Χ, για παράδειγμα, ήταν τα παιδιά που έπαιρναν το κλειδί στο χέρι και εκείνα που σήμερα αισθάνονται ότι έλαβαν ελάχιστη επίβλεψη ή υποστήριξη από τους δικούς τους γονείς. Τι κάνουν σήμερα λοιπόν αυτά τα παιδιά; Θέλουν να δείχνουν στα δικά τους παιδιά ότι έχουν την επίβλεψη και ότι είναι εκεί για να τα υποστηρίξουν. Κάνουν όμως καλό; Είναι αυτό που αναζητούν τα δικά τους παιδιά;

«Το να πάρετε τα καλύτερα στοιχεία από κάθε γενιά και να τα υιοθετήσετε στο δικό σας προσωπικό στυλ μπορεί να είναι πιο χρήσιμο», λέει η Δρ Kelley. «Επίσης, κατανοώντας ότι επειδή ανήκετε σε μια γενιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τηρείτε όλα όσα τη χαρακτηρίζουν».

Κάθε γονεϊκό στιλ πάντα θα είναι διαφορετικό. Δείτε τι χαρακτηρίζει τη δική σας γενιά και ποιο είναι το γονεϊκό σας στιλ σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα οφέλη της πυρηνικής οικογένειας στην ψυχολογία των παιδιών

Γενιά Χ - Gen X (γεννημένοι 1965 έως 1980)

Σύμφωνα με την Holly Schiff, PsyD, κλινική ψυχολόγο όσοι ανήκουν στην Gen X είναι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε μεγάλο βαθμό από τους Boomers και χρησιμοποιούν κατά κόρον το στυλ του γονέα-ελικοπτέρου.

«Τους αρέσει να παίρνουν και να δίνουν συμβουλές σχετικά με τη γονική μέριμνα και να μαθαίνουν για το πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι γονείς», εξηγεί η ίδια. «Στους γονείς της γενιάς Χ αρέσει να προσφέρουν εθελοντική εργασία και να συμμετέχουν πολύ στην ανάπτυξη των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συμμετοχής στο σχολείο του παιδιού τους».

Αυτή η γενιά επειδή μεγάλωσε μέσα σε ένα αυταρχικό στυλ πειθαρχίας, έτειναν προς την άλλη κατεύθυνση: εκείνη της μάθησης για το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να γίνεις γονιός.

Επίσης αυτοί οι γονείς υποστηρίζουν τον ατομικισμό των παιδιών τους και το να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι πιο ανεξάρτητα και να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε ότι αυτοί οι γονείς, όπως αναφέρει και η Holly Schiff -οι γονείς-ελικόπτερο- είναι ιδιαίτερα προστατευτικοί. Ενώ αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών τους, εκείνα στερούνται ανεξαρτησίας, γεγονός που μπορεί να τα επηρεάσει στην ενήλικη ζωή τους. Τείνουν επίσης να στερούνται συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

Ηρεμία, παρουσία και χρόνο - Αυτά χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους

Millennials (γεννημένοι από το 1981 έως το 1996)

Οι γονείς της χιλιετίας τείνουν να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες γενιές και για το λόγο αυτό, δεν προσχωρούν σε συγκεκριμένα στυλ ανατροφής, αλλά μάλλον βρίσκουν αξία στη θετική ανατροφή έναντι της αυταρχικής πειθαρχίας.

Η εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο είναι γονείς. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο τους επηρεάζουν ως γονείς και τους βοηθούν να μάθουν για τη γονική μέριμνα και τα διάφορα στιλ γονεϊκότητας. Όπως εξηγεί και η Holly Schiff, PsyD, κλινική ψυχολόγος «Μπορεί να έχουν μεγαλώσει με γονείς της γενιάς X και να έχουν συνηθίσει το στυλ γονέων-ελικοπτέρων, οπότε αναζητούν μια πιο ελεύθερη και χαλαρή προσέγγιση από αυτή με την οποία μεγάλωσαν. Οι Millennials μπορεί επίσης να είχαν υπερβολικό προγραμματισμό στην καθημερινότητά τους, οπότε προσπαθούν να μην κάνουν το ίδιο στα παιδιά τους».

Η Schiff λέει ότι οι Millennials επιτυγχάνουν επίσης καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και είναι σε θέση να αποσυνδέονται, σε αντίθεση με τη γενιά X. «Οι Millennial γονείς βασίζονται επίσης πολύ περισσότερο στην τεχνολογία. Η τεχνολογία του βοηθά να μάθουν πώς να είναι γονείς». Επίσης αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν παιχνίδια ή να παρακολουθούν βίντεο σε tablet ή smartphone. Το μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι δεν μπορούν με ευκολία να περιορίσουν τον χρόνο στην οθόνη και αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν με μια ψηφιακή εμμονή, όπως αναφέρει και η ίδια η κλινική ψυχολόγος.

Τι άλλο χαρακτηρίζει τους millennials γονείς;

  • Κλίνουν λίγο περισσότερο προς την ιδέα της ενσυναίσθησης και της περιέργειας για τα παιδιά τους από ό,τι η Gen X.
  • Ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη, την αυτοβελτίωση και τον κόσμο γύρω τους.
  • Δημιουργούν την επόμενη γενιά παιδιών με μεγαλύτερη αυτογνωσία - παιδιά που θα γίνουν γονείς την επόμενη προσεχή δεκαετία.

Πλέον οι γονείς δεν τηρούν τα ήθη και τα έθιμα, δε μιλούν για τις αξίες μιας οικογένειας

Γενιά Z - Gen Z (γεννημένοι 1997 έως 2013)

Οι γονείς της γενιάς Z φιλοδοξούν να είναι «τέλειοι», λέει η Schiff, και ως εκ τούτου αισθάνονται λιγότερο σίγουροι τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

«Οι νεότεροι γονείς, εκείνοι της Gen Ζ, μεγάλωσαν στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάθε κίνηση που κάνει κάποιος δέχεται κριτική και όλα καταγράφονται και μοιράζονται», εξηγεί. «Πιέζουν τον εαυτό τους λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσαν και συγκρίνουν τη ζωή τους με τις "τέλειες" ζωές άλλων γονέων που απεικονίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πολλοί από αυτούς τους γονείς επιλέγουν τα σχολεία Μοντεσσόρι για παράδειγμα για τα παιδιά τους και επιλέγουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους έξω από το παραδοσιακό στιλ μάθησης.

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα παιδιά που θα γίνουν οι γονείς της Gen Z κάποια στιγμή στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν στην ήπια ανατροφή. «Ψυχολογικά, τα παιδιά των γονιών της Gen Z ενδέχεται να είναι πιο υγιή, επειδή αυτοί οι γονείς τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και την ευημερία του παιδιού τους».

Γονεϊκά στυλ ανατροφής: Πόσο καθορίζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού;

με πληροφορίες από το parents.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved