Έρευνα: Η μητρότητα ξεπερνά τις προσδοκίες - Το 91% των μαμάδων νιώθει πιο «γεμάτη» από ποτέ

Πώς οι απλές στιγμές της γονεϊκότητας φέρνουν περισσότερη ευτυχία από το άγχος που προβάλλεται στα social media.

Έρευνα: Η μητρότητα ξεπερνά τις προσδοκίες - Το 91% των μαμάδων νιώθει πιο «γεμάτη» από ποτέ
Bigstock

Κι όμως η μητρότητα δεν είναι τόσο δύσκολη και γεμάτη εμπόδια. Ή τουλάχιστον υπάρχουν πολλές περισσότερες στιγμές ευτυχίας από αυτές που σας τροφοδοτεί ο αλγόριθμος των social media;

Μια νέα έρευνα σε περισσότερες από 5.000 μητέρες από το Peanut, διαπίστωσε ότι το 84% των μαμάδων πιστεύει πως η ανατροφή των παιδιών δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στο διαδικτυακό περιεχόμενο που καταναλώνουν.

Μάλιστα, το 91% των μαμάδων λέει ότι ένιωσε περισσότερη χαρά και πληρότητα από ό,τι περίμενε και το 81% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις θετικές πτυχές της γονεϊκότητας.

Το Peanut app είναι μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για τις γυναίκες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της ζωής τους, όπως τη μητρότητα, την εγκυμοσύνη ή ακόμα και την εμμηνόπαυση .

Λειτουργεί ως ένα κοινωνικό δίκτυο, δίνοντάς τη δυνατότητα στις γυναίκες να βρουν υποστήριξη, να κάνουν φίλες και να συμμετέχουν σε συζητήσεις γύρω από σημαντικά θέματα, όπως η γονιμότητα, η ανατροφή παιδιών και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή τους.

mitrotita.jpg

Πώς το διάβασμα ιστοριών στο νεογέννητο μωρό μου με έκανε να διαχειριστώ το μαμαδίστικο άγχος

Οι χαρές της γονεϊκότητας

Η έρευνα του Peanut είναι μέρος μιας ευρύτερης καμπάνιας που έχει σκοπό να μετατοπίσει την αφήγηση σχετικά με την πραγματικότητα της ανατροφής των παιδιών σε μια πιο θετική από ό,τι βλέπουμε στο feed των social media.

Περιλαμβάνει ένα βίντεο που ξεκινά με πολλούς τρόπους για να περιγράψει τη μητρότητα: εκπληκτική, δύσκολη, προκλητική, όμορφη… και περίπλοκη.

Στη συνέχεια, υπάρχει ένας καταιγισμός από στιγμιότυπα από ροές ειδήσεων και πρωτοσέλιδων που αναφέρουν το άγχος και τον τρόμο γύρω από τους γονείς. Ένας τίτλος του Vox λέει, «Πώς οι millennials έμαθαν να φοβούνται τη μητρότητα».

Γίνεται, επίσης, λόγος για τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων, το ψυχικό φορτίο και διάφορα άλλα μελανά σημεία γύρω από τη γονεϊκότητα.

Στη συνέχεια, συμβαίνει μια απότομη στροφή σε στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Μαμάδες που θηλάζουν τα μικρά τους, που τα αγκαλιάζουν και περνούν χρόνο μαζί τους - και ναι νιώθουν χαρούμενες.

Η έρευνα του Peanut διαπίστωσε ότι απλές στιγμές όπως πρωινές αγκαλιές (62%), αυθόρμητο γέλιο (57%) και βλέποντας ένα παιδί να αναπτύσσει νέες δεξιότητες (52%) φέρνουν στις μαμάδες περισσότερη χαρά παρά αγωνία .

https://www.instagram.com/reel/DBLkpwRMe8Q/

Μητρότητα και ψυχική υγεία: Το κοινωνικό στίγμα της επιλόχειας κατάθλιψης

Αλλάζοντας την αφήγηση της φροντίδας και της ανατροφής των παιδιών

Την πρώτη δεκαετία της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το περιέχομενο για γονείς και κυρίως για μαμάδες πλαισιονόταν από χαμογελαστά παιδάκια με καθαρά και σιδερωμένα ρούχα, μαμάδες (συνήθως λευκές και αδύνατες) που είχαν την τέλεια ζωή χωρίς ίχνος δυσκολίας.

Αλλά καθώς οι πλατφόρμες εξελίχθηκαν, η αφήγηση αυτή άρχιζε να αλλάζει. Η πραγματικότητα του «αόρατου φορτίου» της μητρότητας ξεκίνησε να «αναγνωρίζεται» ευρύτερα και το περιεχόμενο των social έγινε πιο ειλικρινές.

Βέβαια, αυτή η αφήγηση υπήρχε και πριν από την πανδημία, αλλά αυτή η παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok αποτέλεσαν καταλυτικούς παράγοντες για να εξαληφθεί το στερεότυπο, για παράδειγμα, πως εάν έχεις παιδιά δε θα βρίσκεις χρόνο για το χόμπι σου ή για να πιεις ένα ποτήρι κρασί.

Οι χώρες του δυτικού κόσμου καλλιεργούν την λανθασμένη αντίληψη ότι η ανατροφή των παιδιών πρέπει να μοιάζε με το τρέξιμο σε μαραθώνιο.

mitrotita.jpg

Αγκαλιάζοντας τα θετικά της μητρότητας

Οι αγαπημένες στιγμές των ερωτηθέντων-μαμάδων φαίνεται να είναι εκείνες που περνούν στο σπίτι με τα παιδιά τους. Το να τα καμαρώνουν που παίζουν και που μεγαλώνουν.

Αυτές οι στιγμές προσφέρουν περισσότερη «αυθεντική χαρά » από οποιαδήποτε επαγγελματική επιτυχία ή προσωπική νίκη - και όχι, δυστυχώς, δεν γίνονται πρωτοσέλιδα.

«Το αόρατο φορτίο της μητρότητας» - Σκέψεις μιας κουρασμένης μαμάς

Η μητρότητα δεν είναι μονοσήμαντη

Αναμφίβολα, η μητρότητα δεν είναι μονοσήμαντη, καθώς για πολλές γυναίκες ο δρόμος προς τη γονεϊκότητα είναι γεμάτος εμπόδια. Η σύγχρονη εποχή, προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη από την πολιτεία και τους θεσμούς.

Η έρευνα της Peanut αποκαλύπτει πως το 89% των μαμάδων θεωρεί ότι το σημερινό σύστημα κοινωνικής στήριξης είναι ανεπαρκές. Δεν πρέπει να αγνοείται η ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη ή ότι η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη .

Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται να παραιτηθείτε από τη χαρά της διαδικασίας όχι γιατί ξαφνικά θα σβηστούν οι δύσκολες στιγμές, αλλά γιατί η χαρά είναι πιο απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι πιθανές δυσκολίες .

Οι πρωινές αγκαλιές δίνουν έναν λόγο για να προχωρήσετε ένα βήμα μπροστά, μια ανάσα τη φορά, μέχρι την επόμενη μικρή στιγμή που θα φέρει ένα τεράστιο χαμόγελο .

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved