Η «Gummy Bear mom» λέει όχι στις ενοχές γύρω από το φαγητό - Μήπως είσαι κι εσύ μία τέτοια μαμά;
Η «Gummy Bear mom» δημιουργεί ένα περιβάλλον αγάπης και ισορροπίας γύρω από το φαγητό.
Η «Gummy Bear mom» είναι μία μαμά που προάγει τη θετική σχέση με το φαγητό και ενθαρρύνει τη χαρά, την απόλαυση και την ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή και στη ζωή γενικότερα.
Είναι το αντίθετο της «almond mom» , που απεικονίζεται ως η μαμά που ασκεί υπερβολικό έλεγχο στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών της, με εμμονή στη δίαιτα και τη «σωστή» διατροφή, προκαλώντας πίεση και ανασφάλεια.
Αυτός ο «τύπος γονιού» κανονικοποιεί -αντί να δαινομίζει- όλες τις τροφές, αφήνοντας το παιδί να απολαύσει αυτό που πραγματικά θέλει.
Μήπως είσαι μια almond mom; Τι σημαίνει και πώς θα το καταλάβεις
Χαρακτηριστικά της «Gummy Bear mom»
- Η «Gummy Bear mom» είναι εκείνη η μαμά που δε φοβάται να απολαύσει μερικά ζελεδάκια ή ένα παγωτό, δείχνοντας πως το φαγητό δεν είναι κάτι που πρέπει να ελέγχεται αυστηρά ή να προκαλεί ενοχές .
- Ενθαρρύνει την ισορροπία ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή και στις μικρές απολαύσεις, δείχνοντας ότι δεν χρειάζεται να ζούμε με άγχος γύρω από το φαγητό.
- Στοχεύει στο να δώσει στα παιδιά της αυτοπεποίθηση σχετικά με το σώμα και τις διατροφικές επιλογές, ενισχύοντας τη θετική εικόνα για τον εαυτό τους.
- Χρησιμοποιεί το φαγητό και τις οικογενειακές στιγμές γύρω από αυτό για να δημιουργήσει θετικές αναμνήσεις.
«Όλα αυτά τα γλυκίσματα και τα αλμυρά σνακ δεν αποτελούν πρόβλημα όταν καταναλώνονται με σύνεση. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα βάζο ή ένα τάπερ και να το ενθαρρύνετε να βάζει εκεί τα σνακ που θέλει να φάει μέσα στην επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η κλινική διατροφολόγος δρ Αmanda Sauceda.
Πώς αισθάνεται πραγματικά το σώμα μας
Ακόμα και τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν πότε έχουν φάει πάρα πολλά «σκουπίδια». Ίσως νιώθουν στεναχωρημένα, αγχωμένα ή κουρασμένα . Αυτό μπορεί να γίνει αφορμή για να συζητήσετε σχετικά με το ότι το γρήγορο φαγητό δεν είναι κάτι κακ, απλώς δεν σας κάνει πάντα να αισθάνεστε τόσο καλά ή να έχετε αρκετή ενέργεια.
Οι ειδικοί συνιστούν να επιτρέπονται όλα με μέτρο, ώστε να διδάσκεται η αυτορρύθμιση. Επιπλέον, αξίζει να διδάξετε ποια είναιμια λογική ποσότητα φαγητού.
«Δώστε έμφαση σε αυτές τις τροφές που θέλετε να προσθέσετε στη διατροφή τους και όχι σε εκείνες που θέλετε να αποφύγετε. Έτσι ενθαρρύνετε μία υγιή σχέση με το φαγητό. Παράλληλα, ενισχύστε την φυσική τους περιέργεια, αφήνοντάς τα να διαλέξουν εκείνα ποια φρούτα ή λαχανικά θέλουν για την εβδομάδα που έρχεται, συμμετέχοντας στη προετοιμασία των γευμάτων», εξηγεί η δρ Sauceda.
Δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» τροφές
Η Jennifer Anderson, διαιτολόγος και co-founder πίσω από το δημοφιλές brand «Kids Eat in Color» που εκπαιδεύει τους γονείς σχετικά με τη διατροφή των παιδιών, δίνει σαφή παραδείγματα για το πώς να μιλήσουμε στα παιδιά , ανά ηλικία, για το «καλό» έναντι του «κακού» φαγητού... ξεκινώντας με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καλό ή κακό.
Συνιστά να μοιράζεστε μόνο τα θετικά στοιχεία των τροφών, όπως «Τα γλυκά είναι "διασκεδαστικά" και μας δίνουν γρήγορη ενέργεια».
Τέλος, μπορείτε να ακολουθήσετε το λεγόμενο «art of pairing». Σας ζητά το μικρό σας τοστ με φυστικοβούτυρο ; Δώστε του αλλά δώστε και μισή μπανάνα μαζί.
Θέλει μία χούφτα ζελεδάκια; Βεβαίως! Αλλά μαζί με 5 αμύγδαλα.
Η «Gummy Bear mom» ενσαρκώνει την έννοια της ενσυναίσθησης, της ισορροπίας και της απελευθέρωσης από τα στερεότυπα σχετικά με το σώμα και τη διατροφή.
Είναι μια μαμά που δίνει χώρο στο παιδί να μεγαλώνει χωρίς τον βραχνά του περιορισμού και της τελειότητας, προάγοντας μια πιο υγιή και καλή σχέση με το φαγητό.
Με πληροφορίες: scarymommy.com, parents.com