Πώς θα καταφέρω να χάσω το βάρος που πήρα στην εγκυμοσύνη, αν δεν θηλάζω;
Η νέα ζωή με το μωρό σας κάνει να νιώθετε πρωτόγνωρα και τρυφερά συναισθήματα, αλλά και αρκετή κούραση. Παράλληλα υπάρχει στις περισσότερες νέες μητέρες η αγωνία να επιστρέψουν σύντομα στους γνώριμους καθημερινούς ρόλους και στην εικόνα που είχαν για το σώμα τους πριν την εγκυμοσύνη. Μην αγχώνεστε!
Κατ' αρχήν είναι πολύ σημαντικό να έχετε όλες τις απαραίτητες δυνάμεις, για να ανταπεξέλθετε στην νέα κατάσταση και να μπορέσετε να την χαρείτε. Οι υποθερμιδικές στερητικές δίαιτες απαγορεύονται και σ' αυτή τη φάση, ακόμα κι αν δεν θηλάζετε!
Η νέα μητέρα μπορεί, με μια ισορροπημένη διατροφή, να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώθηκαν στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και να χάσει με ασφάλεια το περιττό βάρος. Καλό θα ήταν να ξεκινήσει σταδιακά κάποια ήπια σωματική άσκηση, να αποφεύγει τα γλυκά και να τρώει καθημερινά λιγότερο από όσο θα έτρωγε για να συντηρήσει το βάρος της. (Το ενεργειακό ισοζύγιο κυμαίνεται ανάλογα με το σωματότυπο, τον τρόπο ζωής, την ηλικία και τις διατροφικές συνήθειες )
Με την βοήθεια του ειδικού σε θέματα διατροφής, πτυχιούχου Διαιτολόγου-Διατροφολόγου ή Ιατρού μπορεί να οργανωθεί ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, σε συνάρτηση με τη διατροφική κατάσταση , τη σωματική δραστηριότητα, το βάρος πριν την εγκυμοσύνη, αλλά και το βάρος που πήρε η γυναίκα στην εγκυμοσύνη. Η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη πρέπει να είναι κατανεμημένη σε 3 κύρια και 2 δευτερεύοντα γεύματα.
Σημαντικό είναι και σ' αυτή την περίπτωση, όπως και σε κάθε διαιτητική προσέγγιση, η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη να μην είναι κάτω από τις 1.200 θερμίδες, για να μπορεί η νέα μητέρα να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια, που χρειάζεται τόσο πολύ σε αυτή τη φάση της ζωής της.