Αυτοί είναι οι επτά στόχοι που κάθε γονιός πρέπει να θέσει για το 2015!
Σαν γονείς ακόμη και αν καταφέρετε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους επτά στόχους, σίγουρα θα γίνει αισθητή η διαφορά στη σχέση σας με το παιδί σας.
Ποια όμως είναι αυτά τα επτά πράγματα που κάθε γονιός θα πρέπει να θέσει ως στόχους που πρέπει να επιτύχει μέσα σε αυτή τη νέα χρονιά;
1. Σαν γονείς πρέπει να έχετε περισσότερο χρόνο για εσάς.
Μπορεί να σας ακούγετε λίγο εγωιστικό αλλά πρέπει τουλάχιστον μία φορά το μήνα να αφιερώνετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας επιδιώκοντας μάλιστα να είστε χωρίς τα παιδιά.
2. Να αφήσετε κάτω το κινητό σας και να ακούσετε ουσιαστικά αυτό που έχουν να σας πουν τα παιδιά σας.
Είναι άσχημο να κάθεστε στον καναπέ και να ασχολείστε με το κινητό σας, ενώ το παιδί σας κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή σας.
3. Να σταματήσετε να συμμαζεύετε τα πράγματα των παιδιών σας.
Μην τρέχετε από πίσω τους για να μαζέψετε λερωμένα ρούχα και παπούτσια που άφησαν δεξιά και αριστερά. Αφήστε τα εκεί που τα άφησαν. Μάλιστα αν δεν τα πάνε και στο καλάθι με τα άπλυτα, αφήστε τα βρώμικα. Μόλις δουν ότι το αγαπημένο τους τζιν δεν είναι στο συρτάρι με τα καθαρά μυρωδάτα ρούχα αλλά βρώμικο, σίγουρα έχετε πετύχει τον στόχο σας.
4. Δεν θα δέχεστε την απάντηση «καλά» όταν γυρνά από το σχολείο.
Πάει ο καιρός που ρωτούσατε το παιδί «Πώς τα πέρασες στο σχολείο» και σας απαντούσε «Καλά». Συζητήστε μαζί του πιο ουσιαστικά. Ρωτήστε το τι έκανε στο σχολείο. Αν το ενόχλησε κάτι ή αν έγινε κάτι που να το έκανε χαρούμενο.
5. Δεν θα τσακώνεστε μαζί του όταν έχετε τα νεύρα σας.
Τι πάει να πει, «έχω νεύρα από τη δουλειά και ξέσπασα στο παιδί μου»! Θα πρέπει να σταματήσετε να μεταφέρετε στο παιδί σας την δική σας αρνητική ψυχολογία. Να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και μην ξεσπάτε στο παιδί σας.
6. Σταματήστε να λέτε «πρόσεχε» όλη την ώρα.
Μην γινόσαστε υπέρ- προστατευτική/ος. Αν έχετε πει μια φορά στο παιδί σας να προσέχει στην παιδική χαρά σίγουρα θα το κάνει, γιατί το έχει καταλάβει. Το παιδί σας καταλαβαίνει... μην επιμένετε... Να θυμάστε πώς η επιμονή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
7. Παρατήστε την ιδέα ότι πρέπει να γίνετε ο «τέλειος» γονιός.
Μην προσπαθείτε να γίνεται τέλειοι. Στα μάτια του παιδιού σας είστε τέλειοι ότι και αν κάνετε. Δείξτε τους μόνο αγάπη και κατανόηση σε όποια ηλικία και αν είναι.