Αποτελέσματα εξετάσεων: Τι λένε οι γονείς στα παιδιά και τι εννοούν στην πραγματικότητα
Yπάρχει κάτι με τα αποτελέσματα εξετάσεων, που κάνει τους γονείς να θέλουν να δώσουν συμβουλές στα παιδιά τους. Σε αυτές τις αγωνιώδεις στιγμές, οι γονείς δε μπορούν να κρατηθούν, και νιώθουν ότι πρέπει απαραιτήτως να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις απόψεις τους.
Αλλά πάντα, ανά τον κόσμο και ανά τους χρόνους, οι γονείς το κάνουν αυτό με ένα τρόπο που δε μπορείς ποτέ να πεις τί ακριβώς εννοούν.
Ορίστε λοιπόν, μερικές ερμηνείες. Τι λένε οι γονείς... και τί θέλουν στην πραγματικότητα να πουν!
1. «Εκανες το καλύτερο που μπορούσες, αυτό είναι το σημαντικότερο»...Φράση που σημαίνει: Αυτά τα αποτελέσματα είναι η απόλυτη καταστροφή, και η μητέρα σου είναι πάνω και κλαίει αλλά θα συνεχίσουμε να χαμογελάμε, ακόμη κι αν το παγωμένο μου χαμόγελο αρχίζει να δείχνει σαν ιατρικό πρόβλημα.
2. «Εχεις τους βαθμούς σου, τώρα ακολούθησε τα όνειρά σου». Αυτό σημαίνει: Ο,τι κι αν κάνεις, μην ακολουθήσεις τα όνειρά σου. Κάνε κάτι που θα σου μαραζώσει την ψυχή αλλά θα φέρει χρήματα. Κοίτα εμάς, τους γονείς σου. Δεν έχουμε πάρει αύξηση από το 2005, νομίζεις ότι ακολουθούμε τα όνειρά μας;
3. «Φυσικά, ήταν διαφορετικά στην εποχή μου». Εγγυημένο 100% ότι θα ξεκινήσει καβγάς. Το παιδί σας μπορεί να έχει φέρει κορυφαίους βαθμούς, αλλά κάπου κάπως μέσα σας σκέφτεστε ότι τα παλιά χρόνια κανείς δεν έπαιρνε μόνο Α, εκτός από τους ισοβίτες που δεν είχαν τί άλλο να κάνουν εκτός από το να διαβάσουν. Με το που θα το ξεστομίσετε, έχετε υπογράψει ένα μεγάλο τσακωμό.
4. «Δεν είμαι απογοητευμένος». Μάλλον είστε. Μερικοι έχετε τη διακριτικότητα να μη το λέτε.
5. «Δε θέλω να σου πω ότι στο είπα». Η αλήθεια είναι ότι θέλετε πολύ πολύ πολύ να το πείτε. Θέλετε να το πείτε, πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Είχατε προειδοποιήσει ότι το να παίζει στο Snapchat, ενώ βλέπει Netflix, παράλληλα με την επανάληψη δεν είναι ακριβώς εκγύμναση του μυαλού. Ούτε το να υπογραμμίζει με χρωματιστούς μαρκαδόρους είναι το ίδιο με το να γράψει μία έκθεση.
6. «Ακουσα ότι τα αποτελέσματα ήταν άδικα». Αυτό σημαίνει: Δεν είναι λάθος σου, είναι το σύστημα που κρατάει πίσω τους ταλαντούχους. Υπάρχουν μερικοί γονείς που πάντα ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους, εκτός από τους ίδιους.
7. «Εμαθες πώς πήγε ο ξάδελφος σου;», σημαίνει: Πήγες καλύτερα τουλάχιστον από τον ξάδελφό σου;
8. «Αυτό είναι έκπληξη. Καλύτερα να τηλεφωνήσω στο σχολείο». Σας έχει καταβαλλει πανικος. Μην το δείχνετε. Αναπνεύστε βαθιά και μην κάνετε σπασμωδικές κινήσεις.
9. «Είδες τι αυτοκίνητο οδηγούσε ο υδραυλικός;» Με άλλα λόγια: Μπορούμε να σταματήσουμε για τις αιτήσεις σε μεγάλα Πανεπιστήμια, μπορείς σε λίγα χρόνια να έρχεσαι εσύ να μας παίρνεις όλα τα λεφτά για κάτι που έφτιαξες και δεν ξέρουμε καν τί ακριβως....
10. «Μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου τι θα κάνεις μετά», πράγμα που σημαίνει: Αφότου σου πούμε εμείς τι θα κάνεις, αφότου σε εκβιάσουμε, μπορείς να αποφασίσεις κι εσύ τι είναι το καλύτερο...
Ψυχραιμία γονείς. Σκεφθείτε ώριμα τί θα πείτε, πώς και πότε, γιατί τα λόγια μένουν. Και αν πληγώσουν... μένει και η πληγή.