Ασφάλεια παιδιού στο σπίτι: Τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι γονείς
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα μειώσει το άγχος σας με το αγγελούδι σας και την υγεία του, είναι η ασφάλεια στον χώρο σας και στον χώρο το παιδιού.
Βάλτε σε τάξη στο μυαλό σας, όλους τους πιθανούς κινδύνους και αντιμετωπίστε με ηρεμία τα προβλήματα, για να βρείτε τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να έχει κάποιο ατύχημα.
Μπείτε λοιπόν στη λογική να ασφαλίσετε πόρτες, παράθυρα και ντουλάπες βάζοντας τους ειδικούς σύρτες και προστατευτικά για τα δάκτυλα που εμποδίζει την πόρτα να κλείσει εντελώς.
Μην προκαλείτε την περιέργεια του μωρού με πράγματα που είναι επικίνδυνα για τη σωματική του ακεραιότητα και απομακρύνετε ή καλύψτε όλα τα έπιπλα ή αντικείμενα με αιχμές και γωνίες.
Οσο κι αν αισθητικά η ψυχολογικά δε σας αρέσει, μη διστάσετε να βάλετε ειδικά κάγκελα σε σημεία που οδηγούν σε σκάλες, αλλά και γύρω από τα ηλεκτρικά μάτια της κουζίνας και σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχουν άλλα σημεία μέσα στο σπίτι, όπου το παιδάκι σας θα μπορούσε να σφηνώσει.
Ασφαλίστε με ειδικά κάλυπτρα τις πρίζες και απομακρύνετε καλώδια και συσκευές με ρεύμα.
Μην ξεχνάτε ότι μεγάλη «πηγή» κινδύνου είναι η βεράντα σας. Μην αφήνετε ποτέ μόνο το παιδί στο μπαλκόνι και βάλτε έξτρα κάγκελα και πλέγμα ασφαλείας.
Και φυσικά κρατήστε σε μέρος που δε μπορεί να φτάσει το παιδί, απορρυπαντικά,καλλυντικά, επικίνδυνα εργαλεία, ποτά, τσιγάρα, τασάκια, σπίρτα, αναπτήρες καιφάρμακα, καθώς επίσης και ορισμένα φυτά που μπορεί να είναι τοξικά σε περίπτωση κατάποσης ή επαφής.
Αν και η υπερβολική ανησυχία μπορεί να επιφέρει εξίσου δυσάρεστα αποτελέσματα, η δέουσα προσοχή και φροντίδα των γονιών είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους.
Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί καταπιεί φάρμακο ενηλίκων