Το ζεστό γάλα βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ;

Είναι καλό ή κακό να πίνετε γάλα πριν τον ύπνο;

Νίκη Παπανικολάου
Το ζεστό γάλα βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ;
Bigstock

Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ανθρώπων που δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ. Δεν είναι μόνο η κούραση αλλά το άγχος, η καθημερινότητα και μια σειρά από προβλήματα που προκαλούν διαταραχές ύπνου. Για να καταφέρουν να κοιμηθούν δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίνουν ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Βοηθάει το ζεστό γάλα να κοιμηθείτε το βράδυ;

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το ζεστό γάλα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Σε μελέτη που έγινε σε άτομα που νοσηλεύονταν σε καρδιολογική μονάδα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν ζεστό γάλα με μέλι για τρεις ημέρες παρατήρησαν βελτιώσεις στον ύπνο. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα ακόμα μίας μελέτης σε άτομα άνω των 65 ετών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να κοιμηθούν καλύτερα όταν έπιναν περισσότερο γάλα και αθλούνταν.

«Η μάχη μου με την αϋπνία» - Η εξομολόγηση μιας μαμάς

gala-kai-gonimotita.jpg

Γιατί το ζεστό γάλα προκαλεί νύστα;

Οι ιδιότητες του γάλακτος που προάγουν τον ύπνο μπορεί να οφείλονται στο αμινοξύ τρυπτοφάνη που με τη σειρά του παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τη διάθεση και τη μνήμη ενώ η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το σώμα ως απόκριση στο σκοτάδι και καθορίζει τον κύκλο του ύπνου.

Γιατί η θέση ύπνου παίζει ρόλο στην ξεκούραση; Μία ειδικός απαντά

Μπορούν όλοι να πίνουν γάλα το βράδυ;

Η κατανάλωση γάλακτος πριν τον ύπνο δεν φαίνεται να έχει τεκμηριωμένες αρνητικές παρενέργειες στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, άτομα που έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά, δυσανεξία στη λακτόζη ή υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προφανώς και δεν ενδείκνυται να πίνουν γάλα (κι όχι μόνο το βράδυ).

Επίσης, ένας ακόμα προβληματισμός είναι αν το γάλα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση βάρους. Απεναντίας, έρευνα δείχνει ότι ένα ποτήρι γάλα τη νύχτα βοηθά στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης ενώ ένα ποτήρι γάλα μετά την προπόνηση και πριν τον ύπνο βοηθά στην αποκατάσταση των μυών.

10+ 1 τρόφιμα που νικούν την κόπωση

Unrecognizable Woman Holding Glass With Almond Milk In Kitchen. Healthy Vegan Product Concept.

Ροχαλητό και γάλα

Μια ακόμα ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση γάλατος λίγο πριν τον ύπνο είναι αν προκαλεί ροχαλητό. Ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν παράγει περισσότερη βλέννα, επομένως δεν συμβάλλει στην εκδήλωση ροχαλητού.

Είσαι μαμά; Γιατί πρέπει να κοιμάσαι φορώντας μάσκα ύπνου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved